Türk dilleri konuşan gönüllüler, Vikiveri Konferansı için İstanbul’da buluşuyor
Dünyanın 10 ülkesinden ve özerk bölgesinden Türk dilleri konuşan gönüllüler, 21-23 Ekim 2022 tarihinde Üsküdar Üniversitesi’nde gerçekleşecek Vikiveri Konferansı’nda bir araya geliyor. Gönüllülerin iş birliği ile oluşturulan Vikiveri, 300’den fazla Vikipedi dil sürümünü destekleyen çok geniş bir veritabanı.
İstanbul’da Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesinde üç gün boyunca sürecek Vikiveri Konferansı, Türk dillerini konuşan gönüllülerin Vikiveri hakkındaki bilgi ve becerilerini geliştirmesini, böylece internette kendi kültürleri ve dilleri hakkında bilgiyi erişilir kılma yolundaki çalışmalarını desteklemeyi amaçlıyor.
Türk dilleri konuşulan ülkelerden katılımcılar bir araya geliyor
Dijital Bilgi Derneği ve Türk Dilleri Wikimedia Topluluğu iş birliği ile düzenlenen konferans Azerbaycan, Başkurtistan, Gürcistan, İran Azerbaycanı, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Saha, Tataristan ve Türkiye’den katılımcıları bir araya getiriyor.
Katılımcıların her biri, kendi ülkesinde Vikipedi ve kardeş projelerine (Vikiveri, VikiSöz, VikiSözlük, VikiKaynak gibi) yazı yazma, çeviri yapma, kod yazma gibi yollarla katkı veren bilgi gönüllüleri.
Açılış konuşmacıları arasında Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın da olduğu konferansta, Vikiveri projesinde nasıl veri sorgulanır ve veri nasıl paylaşılır; farklı çalışma alanlarında ve ülkelerde Vikiveriden yararlanarak gerçekleştirilmiş ilham verici projeler nelerdir, bir dilin sözcük bilgisini kaydetmede Vikiverinin kullanımı konularında sunum ve atölye çalışmalarının yanı sıra atılımcıların kendi ülkelerinde gerçekleştirdikleri yerel faaliyetler ve Türkiye’deki farklı müşterek-bilgi oluşumlarının tanıtıldığı sunumlar yapılacak.
Ortak projeler için fırsatlar doğacak
Türkiye’de ilk defa uluslararası bir Vikiveri etkinliği düzenlendiğini belirten konferans düzenleyicileri, bu etkinlik sayesinde Türk dili konuşanlar topluluklar arasında ortak projelerin gelişmesi için fırsatlar doğacağını umduklarını belirterek bu çalışmaların meyvesini gelecekte internette Türk kültürü ve Türk dilleri hakkında daha nitelikli içerikler sunulması olarak alacaklarını ifade etti.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın