Türkiye’nin dev projesi 1915 Çanakkale Köprüsü, Malkara- Çanakkale Otoyolu, 18 Mart 2022 tarihinde hizmete açılıyor. Projenin duyurusunun yapıldığı 2017 yılı itibarıyla başta Marmara Bölgesi ve çevre Ege illerinde yaşanan gayrimenkul hareketliliği, talep artışlarıyla devam ediyor. 1915 Çanakkale Köprüsü, Malkara- Çanakkale Otoyolu’nun yatırım alanlarına etkisi, yatırımcı profili ve yatırım çeşitliliği bakımından detaylı araştırmasını ve analizini gerçekleştiren TSKB Gayrimenkul Değerleme, projenin Türkiye sanayisine, turizmine, ticaret hacmine ve ulaşım altyapısına katkılarına dikkat çekti.
Marmara Bölgesi’ni çepeçevre kuşatan ve Ege Bölgesi’yle birleştiren “1915 Çanakkale Köprüsü, Malkara- Çanakkale Otoyolu” projesi, Çanakkale, Tekirdağ ve Balıkesir bölgeleri başta olmak üzere, çevre illerde ve yerleşim yerlerinde önemli bir katma değer yaratmayı sürdürüyor. Türkiye’nin dev projesi 1915 Çanakkale Köprüsü, lojistik koridor üzerinde yer alması sebebiyle bulunduğu bölgede gerek sanayi yatırımlarını gerekse de ticari cazibeyi ve yatırımları artırdı. Bölgedeki yatırım alanları, yatırımcı profili ve tercih edilen yatırım türleri üzerine detaylı bir araştırma ve analiz gerçekleştiren TSKB Gayrimenkul Değerleme, 18 Mart tarihinde hizmete sunulması planlanan mega projenin, Türkiye sanayisine, turizmine, ticaret hacmine ve ulaşım altyapısına katkılarını da ortaya koydu.
Projenin Yunanistan ve Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya açılım sağladığını, bu nedenle de etki alanında kalan alanların sanayi ve ticari yatırımlarda odak noktası haline gelebileceğine işaret eden TSKB GD Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kolcuoğlu, ulaşımın daha kolay ve ekonomik hale gelme beklentisinin, Güney Marmara sahillerindeki sanayi yatırımlarını cazibeli hale getirdiğini, Bandırma- Çanakkale bölgelerindeki yatırımlarda da artış beklendiğini açıkladı.
“Yurt dışında yaşayan TC vatandaşlarının bölgeye talebi arttı”
Çanakkale OSB ve Ezine Gıda İhtisas OSB’de 60 civarında yatırımcının yatırım yaptığını ve taleplerin devam etmesi neticesinde parsel stoğunun bulunmadığını belirten Kolcuoğlu, “Mevcut OSB’lerde genişleme sahaları ve yeni OSB’ler açılması için çalışmaların başlatılacağını düşünüyoruz. Çanakkale Köprüsü projesinin açıklanmasıyla birlikte bölgede yoğun bir taleple birlikte fiyatlarda da artışlar gözlemliyoruz. Google aramalarına baktığımızda da güzergahın belirli olduğu dönemde, arsa arayışlarının arttığı ve pandemi dönemi sonrasında da artış kaydetmeye devam ettiği açık bir şekilde görülüyor. Son yıllardaki arazi alımları sonucu fiyatlardaki artış ve alım gücünün azalmasıyla birlikte yatırım amaçlı olarak arazi kalmadığı düşünülüyor. Talebin devamlılığı ve yapılaşmanın artmasıyla, beklenen yeni nüfus, gelecek için olumlu bir beklenti oluşturuyor. Yatırımcı profili olarak genellikle yakın bölgede ikamet eden yerli yatırımcıların alım yaptığı ve pandemi sonrası büyük şehirlerden taleplerin olduğu görünüyor. Ayrıca, son dönemde yurtdışında yaşayan vatandaşların da taleplerini artırdığını gözlemliyoruz” diye konuştu.
“Assos ve Bozcaada gibi turizm beldelerine talepler artacak”
1915 Çanakkale Köprüsü’nün merkezi konumdaki yüksek dönümlü arsalarda konut yatırımlarını, sahil kesiminde ise turizm yatırımlarını geliştireceğini ifade eden Kolcuoğlu, “Ticari yatırımların artış göstermesi, bölgede yapılaşmanın ve nüfusun artması ile hız kazanacak. Projeyle Avrupa ülkeleri, Balkanlar ve özellikle Yunanistan ve Bulgaristan ile ticari ilişkilerin yanı sıra kültürel etkileşimin de olumlu yönde etkilenmesi bekleniyor. Malkara-Çanakkale Otoyolu'nun, Gebze-İzmir Otoyolu'na Balıkesir civarında bağlanmasıyla; İzmir, Aydın, Antalya gibi turizm merkezlerinin Avrupa ülkeleriyle arasındaki mesafe oldukça kısalacak. Köprü ve otoyol projeleri ile yolun oldukça kısalması sebebi ile turizm açısından bölgenin cazibesini artıracağını düşünüyoruz. Özellikle, Çanakkale iline erişimin kolaylaşması ile birlikte Assos ve Bozcaada gibi turizm beldelerine talebin artacağı ve bu doğrultuda özellikle büyük yüz ölçümüne sahip arsalarda turizm ve ticari yatırımların ağırlıklı olması bekleniyor” dedi.
“Çerkezköy, Çorlu, Hayrabolu, Malkara ve Muratlı yatırımcıların hedefinde”
Çanakkale Köprüsü ile projelendirilen Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun, Marmara Bölgesi ve Kuzey Ege’yi birbirine bağlayacak olması sebebiyle birçok bölgede değer artışları yaşanmaya devam edeceğinin altını çizen Kolcuoğlu, “Projeden etkilenecek beldelerin İstanbul sınırından başlamak üzere; Karaevli, Nusratfakı, Yenice, Ahievren, Ballı, Yülüce, Bolayır, Güneyli, Sındal, Hacıgelen, Hurma, Süle, Navruz, Seyvan, Umurlar, Başkoz, Gündoğdu, Havutbaşı, Çakallar mevkileri olduğunu ve bu bölgelerde gayrimenkul değerlerinin artış halinde olduğunu söyleyebiliriz. Tekirdağ ilinin; Çerkezköy, Çorlu, Hayrabolu, Malkara ve Muratlı ilçeleri ise yatırımcıların hedefi halinde yer alıyor. Gayrimenkul değerlerinde artışın bölgeye olan taleple birlikte doğru orantılı devam ettiğini söyleyebiliriz. Bu bölgelerde daha çok ticari ve konut yatırımlarının ön planda olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın