GELENEKSEL EĞİTİM METOTLARININ YERİNİ
TEKNOLOJİK EĞİTİM ALIYOR!
Teknoloji, hayatın birçok alanını olduğu gibi eğitim sektörünü de etkilemeye devam ediyor. Bireyler sınıflarda öğrenmek yerine internete bağlı kalarak bilgi ve becerilerini artırmayı tercih ediyor. Dünyadaki eğitimcilerin neredeyse %75'inin, 2026 yılının sonunda ders kitaplarının yerini dijital trendlerin alacağına inandığını aktaran uluslararası eğitim platformu Laba’nın Türkiye Ülke Müdürü Elif Tuzlakoğlu, gelecek yıllarda öğrenmenin nasıl şekilleneceğini açıklıyor.
Teknolojinin, hayatın birçok alanında olduğu gibi eğitim sektöründe de büyük bir etkiye sahip olduğu görülüyor. Yapılan araştırmalarda çoğu kişinin sınıf ortamına bağlı kalmadan online platformlarda bilgi ve becerilerini geliştirmeyi tercih ettiği görülürken, dünyadaki eğitimcilerin neredeyse %75'inin 2026 yılının sonunda ders kitaplarının yerini tamamen dijital trendlerin alacağına inandığı aktarılıyor. Konuyla ilgili “İnsanlar mobil öğrenme uygulamalarından bile etkileniyor. Artık çok sayıda eğitimci, dersleri ilgi çekici video oyunlarına dönüştürmek için etkileşimli bir kaynak olarak kabul edilen oyunlaştırmayı deniyor. Online eğitimler ise bireyleri zamandan ve mekandan bağımsız kılarak özgürleştirirken, modern eğitim ortamlarını destekliyor.” ifadelerinde bulunan uluslararası eğitim platformu Laba’nın Türkiye Ülke Müdürü Elif Tuzlakoğlu, online eğitim trendlerinin teknolojiyle geliştiğini belirtiyor ve yeni nesil öğrenmenin gelecekte nasıl olacağını açıklıyor.
Online Eğitim Trendleri Gelişiyor!
Online eğitime yönelik eğilimler, teknolojiden ilham alan öğrenme kaynaklarıyla birlikte büyüyor. Dünyadaki birçok yeni gelişmenin, eğitim sektöründe de insan zekasının yerini almaya başladığı görülüyor. Özellikle simülatörlerin ve yapay zeka tabanlı öğrenme çözümlerinin geliştirilmesi, ilerlemeyi çok daha kolay hale getiriyor. Ancak doğru teknolojik süreçleri seçmenin eğitimciler için büyük bir zorluk olabileceğine dikkat çeken Elif Tuzlakoğlu’na göre, bu süreçte hedef kitlenin önceliklerine göre hareket edilmesi son derece önem arz ediyor.
Teknoloji Eğitimi Nasıl Şekillendiriyor?
Online eğitim trendlerinin teknolojiyle geliştiğini aktaran uluslararası eğitim platformu Laba’nın Türkiye Ülke Müdürü Elif Tuzlakoğlu, teknolojinin zamanla eğitimi nasıl şekillendirdiğini 4 adımda sıralıyor.
1. Eğitimde farklı yer ve zaman algısı oluşacak. Bireyler zaman ve yerle ilgili kısıtlamalardan bağımsız olarak öğrenmek için daha fazla fırsat elde edecekler. Online eğitim teknolojileri, uzaktan ve verimli öğrenme fırsatlarını kolaylaştıracak. Sanal sınıflarda ise artırılmış gerçeklik gibi teknolojiler görülecek. Böylece bireyler kendilerini fiziksel bir ortamda hissederken, aslında ev gibi konforlu ortamlarda derslere katılmayı deneyimleyecekler.
2. Kişiselleştirilmiş eğitimler artacak. Gelecekte bireyler, kendi öğrenme yeteneklerine kolayca uyum sağlayabilen modern çalışma araçlarıyla öğrenebilecek. Bu durum, daha zor öğrenen bir kişinin kendi öğrenme serüveninde zorluklarla karşılaşsa bile daha yüksek seviyelere ulaşabilmesi için teşvik edileceği anlamına gelmektedir. Kişiselleştirilmiş öğrenme yaklaşımı, bireylerin kariyer ve bireysel yeteneklerini geliştirirken güven kazanmalarına yardımcı olacaktır.
3. Teknoloji ile eğitimde çeşitli seçenekler oluşacak. Hem fiziksel hem de online eğitim bireylerin yeteneklerini artırmayı amaçlasa da başarıya giden yol kişiden kişiye değişebilmektedir. Modern eğitim uygulamaları sadece kişiselleştirilmiş bir öğrenme deneyimi sunmakla kalmayacak, bunun yerine öğrenme sürecini bireysel ihtiyaçlara göre değiştirmeyi kolaylaştıracaktır. Online eğitimler bunun için en güzel örneklerden bir tanesidir. Bu eğitimler aracılığıyla bireyler kendi ihtiyaçlarına göre tercih yapabilmekte ve benzer ilgi alanlarına ve eğitim ihtiyaçlarına sahip kişilerle bir araya gelebilmektedir.
4. Proje tabanlı eğitim yükselişe geçecek. Dünyadaki teknolojiden ilham alan meslekler serbest ekonomiye uyum sağladıkça bireyler de proje tabanlı öğrenmeyi benimsiyor. Bu durum ise bireylerin, becerilerini farklı türdeki durumlara uygulayabilmeleri için teknikler öğrenmeleri gerektiği anlamına geliyor. Özellikle çalışanların, proje tabanlı öğrenmeye dahil olması teknoloji çağında önem arz ediyor. Bu nedenle kariyerlerinde daha başarılı olmalarına yardımcı olabilecek bir yaklaşım, zaman yönetimi ve organizasyon becerileri kazanmalarına yardımcı olacaktır.
Yorum Yazın