İsviçre’nin Türkiye Büyükelçisi Jean-Daniel Ruch Kartepe Zirvesi’ndeki ‘Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’ özel oturumunda suyun önemini anlattı
Kartepe Zirvesi 2022 tüm hızıyla devam ediyor. Kartepe Zirvesi’nin özel oturum konuklarından biri olan İsviçre’nin Türkiye Büyükelçisi Jean-Daniel Ruch, ‘Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’ temasıyla katılımcılara suyun önemini anlattı. Jean-Daniel Ruch, Akçakoca Oditoryumu Salonu’nda gerçekleşen özel oturumda, “Geleceğin en büyük ve en ciddi problemleri su üzerine olacak. Bu zorluklarla başa çıkmamız tabii ki deneyimlerimizle mümkün olacaktır. ‘Mavi Barış’ adı altında İsviçre’de bir proje başlattık. Bu projenin amacı sistematik su kooperasyonları oluşturmak’’ dedi.
GIDA VE ENERJİ GÜVENLİĞİ
Ülkeler arasında böylece sürdürülebilir kalkınmayı, su, gıda ve enerji güvenliğini artırmayı amaçlarını dile getiren Büyükelçi, ‘’Hem de iklim değişikliği konusunda bir destek olsun istedik. Ortadoğu söz konusu olduğu zaman, size diyebilirim ki bir sürü ülkeyi birden dahil eden bir organizasyon yapısı oluşturmak çok büyük bir mucizedir aslında. Hem de bu kadar özel bir konuda. Bölgesel çapta çok hassas ve zorlu işler varken böylesine işbirliğinin olması çok kıymetli. Dicle havzasını hepiniz biliyorsunuzdur. Burası bizim odağımızdı. Bu konu hakkında çalışmaya başladığımızda şunu fark ettim, problem suyun ölçeğiyle başlıyor. Şunu fark ettik; rakamlar, litreler ve debi aslında inanılmaz bir şekilde değişiyor” dedi.
“RAKAMLAR KONUSUNDA UZLAŞIYA İHTİYACIMIZ VAR”
Konuşmasında detaylı bilgiler veren İsviçre’nin Türkiye Büyükelçisi Jean-Daniel Ruch, sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye’den Suriye’ye, Irak’a ilerlerken rakamlar sürekli değişiyor. Ölçüm teknolojileri bu farkı ortadan kaldırmak için yeterlidir. Öncelikle bunlar üzerinde çalışmalıyız. Aynı zamanda kapasitelerin de izlenmesi gerekiyor. Özellikle Irak ve Türkiye arasında verilerin paylaşılması gerekiyor. Çünkü aynı verilere bakmamız gerekiyor. Eğer su iş birliği hakkında konuşacaksak ikinci bölüm ise Yarmuk havzası. Suriye’den Ürdün’e akar. Ürdün ile çalışarak bölgesel bir kültür merkezi oluşturmaya çalışıyoruz. Ürdün bilim ve teknoloji üniversitesinde de bu çalışmalar devam etmektedir. Dicle nehrinin incelenmesinde sizlere bahsetmiştim. Rakamlar konusunda uzlaşıya ihtiyacımız var. Rakamlar hangi otorite ile görüştüğünüze göre değişiklik yaşanıyor. Operasyonel noktada istediğimiz yere gelemedik. Bu noktada da diplomasinin çok faydalı bir rol üstleneceğine inanmaktayım. Özellikle İran, Ürdün ve Lübnan ile birlikte bir ekosistem oluşturmaya çalışıyoruz. Su ve sanitasyonun bölgede sürdürülebilir yöntemi mümkün olsun istiyoruz” dedi.
“FARKINDALIK YARATMAK ÖNEMLİ”
Sözlerine devam eden İsviçre’nin Türkiye Büyükelçisi Jean-Daniel Ruch , “Son olarak da savunuculuk çok önemli, bilgi çok elzem. Farkındalık yaratmak da bir o kadar önemlidir. İran, Ürdün ve Türkiye ile birlikte bilginin yayılması ve paylaşılmasına da önemsiyoruz. Bu noktada hedefimiz ise kamunun ilgisini çekebilmek ve onları doğru ve yoğun bir şekilde bilgi aktarabilmek ve bunun tüm orta doğuda yaymak istiyoruz. Peki, bu program sonucunda beklentilerimiz nelerdir? İki şey var. Birincisi dışarıdan gelmeyen ülkelerin bölgesinde var olan sistematik sınırlar arasında işbirliğini destekleyen yapı. Böylesine bir yapı olmadan size bahsettiğim sorunların üstesinde gelmek mümkün olmayacak. İkincisi olarak Ürdün bölgesel teknoloji ve bilgi merkezi olsun ve aynı zaman bir ekosistem merkezi yaratılsın ve böylelikle teknik ve teknolojik çözümler geliştirilebilsin mevcut sorunlar için. Bu yapı ve bu projenin hedefi bölgedeki ilgili hükümetler arasında diyaloglar geliştirmek. Bu sene İstanbul’da koordinasyonu götürecek otorite konumunda ve 1 sene sonra Ürdün’de su kaynakları kalkındırma ve yönetim İslami Kurumu, Umman’da olan bu kurum görevi devralacak. O zamana kadar hedefimiz bir yaklaşım elde etmek ve böylelikle su, enerji ve gıda akslarını iyileştirmek ve çözüm stratejileri bulabilmek. Su; enerji demek ve gıda demek. Aynı zamanda çevre demek. Bu alanda sayısız çalışmalar bulunmaktadır. Bence İsviçre ve Türkiye’nin benzer çok yanı var. Bölgemizin su açısından zengin olduğunu düşünürüz ve bu önemlidir. Bundan dolayı sorumluluk almalıyız ve ortam sorunlarımızın üstesinde gelmeliyiz ve gelecek için bu çalışmaların önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. Kocaeli Vali Yardımcısı Abdul Rauf Ulusoy, İsviçre’nin Türkiye Büyükelçisi Jean-Daniel Ruch’a zirveye katılımlarından dolayı plaket takdim etti.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın