Steel Sigorta ve Brokerlik CEO’su Abdullah Özcan,
“BES’in Yıldızı 2024 Yılında Daha Çok Parlayacak”
2017 yılında devreye alınan Otomatik Katılım Sistemi (OKS) ile bugüne kadar toplam katılımcı sayısının 7.2 milyonunun OKS ile sisteme dahil edildiğini bildiren Abdullah Özcan; 2021 yılında ise 18 yaş altının BES’e katılmasının önünü açan düzenlemenin, sistemin en önemli dönüm noktalarından biri olduğunu kaydetti. Abdullah Özcan, “Uygulama sonrasındaki iki yıllık süre içinde yaklaşık bir milyon çocuğun sisteme girişi gerçekleşti. Halen toplam BES katılımcısının yüzde 12’si 18 yaş altındaki çocuklardan oluşuyor” dedi.
Özcan, “2024’ün Ocak ayında başlayacak uygulama ile bankadan kredi kullanmak isteyen BES katılımcıları, BES sözleşmelerini teminat olarak gösterebilecek. Mart ayında başlayacak diğer bir uygulama ile katılımcılar, BES hesaplarındaki birikimlerinin yüzde 50’sine kadar olan kısmını konut, evlilik, eğitim masrafları için çekebilecek. Bu arada 25 yaş altı üniversite öğrencilerinin sisteme dahil edilmesine yönelik de yeni bir model üzerinde çalışılıyor. Yılbaşından itibaren uygulanmaya başlayacak bu yeniliklerle birlikte BES’in yıldızı daha da parlayacak” diye konuştu.
2003 yılında yaklaşık 200 bin katılımcı ve 43 milyon TL’lik fonla yola çıkılan Bireysel Emeklilik Sistemi’nin 20. yılında, katılımcı sayısının 16 milyona, fon büyüklüğünün ise 700 milyar TL’ye ulaştığını söyleyen Steel Sigorta ve Brokerlik CEO’su Abdullah Özcan, BES’te 2024 yılı toplam fon büyüklüğü hedefinin ise 1.3 trilyon TL olduğuna dikkat çekti. Özcan, yılbaşından itibaren uygulanmaya başlayacak yeniliklerle birlikte BES’in yıldızının daha da parlayacağını söyledi.
Sistemin bugün telaffuz edilen büyüklüklere ulaşmasındaki en büyük adımlardan birinin, 2017 yılında devreye alınan Otomatik Katılım Sistemi (OKS) olduğunun altını çizen Abdullah Özcan, toplam katılımcı sayısının 7.2 milyonunun OKS ile sisteme dahil edildiğini bildirdi.
2021 yılında 18 yaş altının BES’e katılmasının önünü açan düzenlemenin de sistemin en önemli dönüm noktalarından biri olduğunu kaydeden Abdullah Özcan, “Uygulama sonrasındaki iki yıllık süre içinde yaklaşık bir milyon çocuğun sisteme girişi gerçekleşti. Halen toplam BES katılımcısının yüzde 12’si 18 yaş altındaki çocuklardan oluşuyor” dedi.
Sistemin, 2024 yılında uygulamaya girecek yeniliklerle hemen her kesimden ve yaş grubundan bireylerin cazibe merkezi haline geleceğini vurgulayan Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Önümüzdeki yılın üçüncü çeyreğinde tamamlayıcı emeklilik sistemine geçilecek. İşveren katkısı ile birlikte otomatik katılım sisteminin tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüşmesiyle, sistem tabana yayılacak. Sistemdeki fon tutarı ve katılımcı sayısının artırılmasında önemli bir kaldıraç etkisi sağlanmış olacak. Yine 2024’ün Ocak ayında başlayacak uygulama ile bankadan kredi kullanmak isteyen BES katılımcıları, BES sözleşmelerini teminat olarak gösterebilecek. Mart ayında başlayacak diğer bir uygulama ile katılımcılar, BES hesaplarındaki birikimlerinin yüzde 50’sine kadar olan kısmını konut, evlilik, eğitim masrafları için çekebilecek. Bu arada masada 25 yaş altı üniversite öğrencilerinin sisteme dahil edilmesine yönelik yeni bir model de var. Halihazırda bu yaş grubunun sisteme girmesinin önünde herhangi bir engel bulunmuyor ama bir teşvik veya destek de yok. Bu kesimi de sisteme ikna edecek ve özendirecek bir uygulamanın hazırlıkları devam ediyor”.
BES hem birikim hem de yatırım imkânı sunuyor.
BES’in hem yatırım hem de birikim imkânını bir arada sunan benzersiz bir finansal araç olduğunu belirten Özcan, BES birikiminin toplu olarak tek seferde alınabildiği gibi, düzenli maaş şeklinde de ödenmesinin mümkün olduğuna işaret etti.
26 yaşında sisteme giren bir katılımcının ayda bin TL katkı payı ödemesi halinde 56 yaşında emekliliğe hak kazandığında, sistemden ayrılması durumunda eline geçecek muhtemel tutarın 775 bin 930 TL olacağını kaydeden Özcan, aynı katılımcının emekliliğe hak kazandığında devlet katkısının muhtemel birikim tutarına etkisinin de 181 bin 577 TL olacağını belirtti.
Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre bu yılın 11 aylık döneminde, BES’in ortalama getirisinin yüzde 61.69 olduğunu söyleyen Abdullah Özcan, bu getirinin enflasyonun 1.60 puan üzerinde olduğunu vurguladı. Aynı dönemde tüm yatırım enstrümanları içinde BES’in üzerinde getiri sağlayan tek yatırım aracının altın olduğunu söyleyen Özcan, bu tablonun BES’in ne kadar güçlü bir yatırım ve birikim aracı olduğunu çok net bir şekilde gösterdiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın