Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

Sınava hazırlanan öğrenciler ara tatildeki dinlenme ve bilgi pekiştirme dengesine özen göstermeli

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sınava hazırlanan öğrenciler ara tatildeki dinlenme ve bilgi pekiştirme dengesine özen göstermeli

Yarıyıl tatilinin gelmesiyle bir dönemi daha bitiren öğrenciler için tatil zamanı başlıyor. Bu süre, öğrenciler için hem öğrendiklerini tekrar ederek pekiştirme hem de dinlenerek yeni okul sürecine hazırlanma zamanı olarak değerlendirilebilir. Bu dinlenme döneminin çocuklarla çeşitli etkinlikler planlanarak geçirilmesi ebeveyn ve gençler arasındaki etkileşimi daha olumlu bir noktaya taşıyabilir. İTÜ GVO Beylerbeyi Ortaokulu Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık Birimi, LGS hazırlık sürecinde velilere yardımcı olabilecek önerilerde bulunuyor. 


 LGS sınavına hazırlanma sürecinde gençlerin aile desteğini hissetmeleri oldukça önemli. Bu süreçte olumsuz düşünceleri değiştirmek duygu ve davranışlardaki değişimlerle mümkün olabilir. Sağlıklı bir gelişimde çocuklar için en temel ihtiyaçları olan sevgi, ilgi ve ihtiyaçlarının görülüp anlaşıldığını, sıcak, güvenli ve tutarlı ilişkiler ile birlikte sevildiklerini, önemli ve değerli olduklarını hissetmeleri çok önemlidir. Aynı zamanda her çocuğun becerisi ve başarısı farklılık gösterebilir. Bu süreç içerisinde çocukların sahip olduğu pozitif özelliklere vurgu yapmak ve onları cesaretlendirmek, gösterdikleri çabayı takdir etmek ebeveyn-genç ilişkisi bakımından destekleyici olacaktır. İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Beylerbeyi Ortaokulu Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık Birimi, LGS hazırlık sürecinde velilere yardımcı olabilecek yararlı bilgiler paylaştı. 
’LGS hazırlık sürecinde sabır, anlayış ve empati ebeveyn ve gençler arasındaki etkileşimi olumlu yönde etkileyebilir’

Sonuna kadar arkasında durun: Kendisine ona güvendiğinizi ve onu sevdiğinizi hissettirin. Sorunlarının üstesinden gelebilmek için ihtiyacı olduğunda sizin onu dinleyeceğinizi ve yardım etmeye hazır olduğunuzu bilmesi kolaylık sağlayacaktır. Bunu yaparken aşırı kontrolcü ve mücadeleci bir tutumla çocuğun sizinle paylaştığı problemler ya da genel olarak değişen duygu veya davranışları konusunda yargılayıcı, eleştirel ve suçlayıcı bir tutum sergilemekten kaçının.

Sabırlı olun: Bu sürecin bir geçiş dönemi olduğunu unutmayın. Bir ebeveyn olarak çocuğunuzun yakın gelecekteki kimliğini oluşturmak için çabaladığınızı hatırlayın. Yüksek düzeyde beklenti çocuğunuzun kaygısını artırabileceğinden ötürü geleceğine dair beklentilerinizi gerçekçi tutmanız sürece dair yararlı olacaktır.

Anlayışlı ve destekleyici olun: Baskı olarak algılanabilecek söz ve davranışlardan uzak durun. “Senin kazanacağından eminiz, bizi mahcup etmeyeceğini biliyoruz.” cümlesi destekleyen bir tutum gibi gözükse de çocuğa baskı ve kaygı oluşturabilir. “Ailem için bu sınav çok önemli.” cümlesi kaygılı bir sürece işaret etmektedir. Sınava dair algının bir ölüm kalım meselesi olmadığını söz ve davranışlarınız ile çocuğunuza hissettirin.

Kıyaslama yapmayın: Unutmayın ki her çocuk kendine özeldir. Sınavın sadece öğrenilen bilgiyi ölçme aracı olduğunu hatırlayın. Karakterin sınavlarla ilgisi olmadığını ve çocuğunuzun hayatta başka başarılar da elde edebileceğini unutmayın. 

Sorumluluk verin: Hiç sorumluluk yüklememek kadar üstesinden gelemeyeceği sorumluluklar yüklemek de özgüven açısından olumsuz etkiler yaratabilir. Bu sebeple kendi odasını toplaması, eve ait alışveriş yapması, yemek masası hazırlaması veya toplaması doğal sorumluluklar arasındadır.

Gençlik döneminde olduğunu unutmayın: Ergenlik döneminin de bir dönem olduğunu ve henüz bitmediğini hatırlayın. Tipik yetişkin davranışlarını beklemek gerçekçi olmayacaktır.

Yasaklar koymayın: Yaşamın sadece sınav çalışmaktan ibaret olmadığını hatırlayın. Yasaklama davranışı başarıyı getirmeyecektir. Ders dışı etkinliklerin bir kısmını öğrenci kendi isteğiyle kısıtlamalıdır.

Sınavı stresini kullanmasına izin vermeyin: Sınav zamanı yaklaştıkça alınganlık ya da kolaylıkla sesini yükseltmek, gereksiz yere ağlamak, kapıları biraz sertçe vurmak gibi tepkisel olabilecek davranışlar meydana gelebilir ve bunlar olağan karşılanabilir. Çocuklar aynı zamanda, bu negatif duygular içerisindeyken belirli sınırların içinde kalabileceğinin de farkında olmalıdır.

 

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sinpaş'tan ev sahibi olmak için 'Beklenen Oran Geldi'Önceki Haber

Sinpaş'tan ev sahibi olmak için &apo...

Yarıyıl Tatilinde Pera Müzesi'nde Okula Mola, Sanata Merhaba!Sonraki Haber

Yarıyıl Tatilinde Pera Müzesi'nde Ok...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar