1996 yılında dünya genelinde kabul edilen Uluslararası Gürültü Farkındalık Günü’nde, gürültü kirliliğinin işitme, sağlık ve yaşam kalitesi üzerindeki zararlı etkilerine dikkat çekiliyor. Gürültü kirliliği konutlarda, iş yerlerinde, kamu hizmet binalarında ve üretim tesislerinde yaşam kalitesi ve iş verimliliğini olumsuz etkilemenin de ötesinde, birçok sağlık sorununa da yol açabiliyor. Jinan Üniversitesi’nin, Avrupa Halk Sağlığı Dergisi'nde yayımlanan meta-analiz tabanlı ve geniş kapsamlı araştırması, gürültü kirliliği ve işitme bozukluğu, kardiyovasküler rahatsızlıklar, diyabet, nörolojik sorunlar, reprodüksiyon sorunları gibi sağlık durumları arasındaki ilişkiye işaret ediyor. Farklı bilimsel araştırmalar, Avrupa'da her yıl gürültü kaynaklı kalp hastalıklarından dolayı 48 bin yeni vaka ortaya çıktığını ve 6.5 milyon insanın uykusunun bu yüzden bozulduğunu da ortaya koyuyor. Doğru yapılmış ses yalıtımı uygulamaları, iş ve yaşam alanlarımızı, dünya genelinde bir halk sağlığı sorunu olarak kabul gören gürültü kirliliğinden koruyor.
Uluslararası Gürültü Farkındalık Günü, gürültü kirliliğinin işitme, sağlık ve yaşam kalitesi üzerindeki zararlı etkileri hakkında dünya genelinde farkındalık oluşturmak için 1996 yılından beri her yıl kutlanıyor. Yaşam kalitesi ve iş verimliliğini olumsuz etkilemenin de ötesinde, birçok sağlık sorununa da yol açabilen gürültü kirliliği, dünya genelinde bir halk sağlığı sorunu olarak kabul görüyor.
Yalıtım sektörünün yüzde 100 yerli sermayeli tek Türk markası Bonus Yalıtım’ı bünyesinde barındıran Eryap Grup’un Satış ve Pazarlama Müdürü Tolga Ceylan, ses yalıtımı ve gürültü kontrolünün, yaşam kalitesi ve çalışma veriminin yanı sıra insan sağlığı açısından da kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalara dikkat çeken Tolga Ceylan, “Çin Halk Cumhuriyeti Jinan Üniversitesi’nin, 2021 yılında gerçekleştirdiği ve Avrupa Halk Sağlığı Dergisi'nde yayımlanan meta-analiz tabanlı, geniş kapsamlı şemsiye araştırma, gürültü kirliliğinin farklı sağlık sorunları ile ilişkisine odaklanıyor. Araştırma bulguları, gürültü kirliliği ve işitme bozukluğu, kardiyovasküler rahatsızlıklar, diyabet, nörolojik sorunlar, reprodüksiyon sorunları gibi sağlık durumları arasındaki ilişkiye işaret ediyor. Doğru yapılmış ses yalıtımı uygulamaları, iş ve yaşam alanlarımızı gürültü kirliğinden korumanın en iyi yoludur” dedi.
Gürültü Kirliliği Kardiyovasküler Rahatsızlıkları ve Ölüme Varan Durumları Tetikleyebiliyor
Jinan Üniversitesi araştırmasında,farklı uluslararası sağlık yayınları tarandı ve sağlık sorunlarının gürültü kirliliği ile ilişkisi meta analiz ve değerlendirme derecelendirme yöntemleriyle araştırıldı. Avrupa Halk Sağlığı Dergisi'nde yayımlanan araştırma bulguları, yüksek düzeyde gürültü kirliliğini kardiyovasküler hastalık riskinde yüzde 34, kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanan ölüm riskinde ise yüzde 12 oranında artışla ilişkilendiriyor. Gürültü kirliliği ayrıca, yüksek tansiyon rahatsızlıklarında yüzde 58-72 arası, diyabette yüzde 23 ve reprodüksiyon rahatsızlıklarında yüzde 22-43 arası risk artışıyla da ilişkilendiriliyor. Öte yandan, doz-tetik ilişkisi, diyabet, iskemik kalp hastalığı (IHD), kardiyovasküler mortalite, inme, anksiyete ve depresyon riskinin gürültü maruziyeti arttıkça arttığını ortaya koyuyor. Bunun yanı sıra, iş yerinde gürültü kirliliğine maruz kalan grubun işitme kaybı riskinde, konuşma frekansında 6.68, yüksek frekansta da 4.46 oranlarıyla en büyük risk artışına sahip olduğuna dikkat çekiliyor.
Gürültü Kirliliği Avrupa’da Yılda 648 Bin Kalp Hastalığı Vakasına, 6.5 Milyon Kişide Uyku Bozukluğuna Neden Oluyor
Öte yandan, Harvard Medicine Magazine’de yer alan bir makaleye göre, özellikle kalp hastalıkları, uyku bozuklukları ve zihinsel sağlık sorunları, gürültü kirliliği ile bağlantılı rahatsızlıklar arasında öne çıkıyor. Makaleye göre bilimsel araştırmalar, Avrupa'da her yıl gürültü kaynaklı kalp hastalıklarından dolayı 48,000 yeni vaka ortaya çıktığını ve 6.5 milyon insanın uykusunun bu yüzden bozulduğunu gösteriyor.
Ses Yalıtımı İnsan Sağlığını Gürültü Kirliliği Tehdidinden Koruyor
Farklı bilimsel araştırma sonuçlarının, dünya genelinde bir halk sağlığı sorunu olarak kabul gören gürültü kirliliğinin neden olduğu riskleri tekrar tekrar vurguladığını ifade eden Tolga Ceylan, “Binalarda sonradan da uygulanabilir bir yalıtım türü olan ses yalıtımı konutlar, okullar, hastaneler, işyerleri, kamu hizmet binaları, gibi yapıları gürültüden izole etmek; kayıt stüdyoları, sinema ve konser salonları gibi alanlarda istenmeyen sesleri kontrol etmek için kullanılır. Öte yandan sanayi ve üretim tesislerinde motor, makine aksamları, jeneratör, hidrofor ve ısınma sistemleri gibi gürültü kaynaklarını sessizleştirmek için kullanılır. İyi bir ses yalıtımı endüstriyel tesislerde çalışan verimini düşürebilen, dikkat dağınıklığına ve iş kazalarına neden olabilen gürültü kirliliğini bertaraf eder; evlerimizde, hastanelerde, kamu ve özel sektör iş yerlerinde, eğitim kurumlarında daha sessiz, daha verimli, daha sağlıklı ortamlar sağlar ve insan sağlığını gürültü kirliliği tehdidinden korur” dedi.
Doğru Ses Yalıtımı İçin 10 Altın Öneri
Sadece inşaat aşamasında değil sonradan da binalarda uygulanabilir ses yalıtımı için kullanılabilecek en doğru malzeme olan taş yünü; sadece ses yalıtımı değil, ısı ve yangın yalıtımında göstermiş olduğu yüksek performans ile de dikkat çekiyor. Taş Yünü ile çatı, cephe, döşeme, ara bölme ve komşu duvar gibi alanlarda uygulama yaparak kaliteli ses yalıtımı yapılabileceğini vurgulayan Tolga Ceylan, iyi ve doğru bir ses yalıtımı için dikkat edilmesi gerek 10 maddeyi şöyle sıraladı:
- Ses kaynağının frekansına göre farklı yoğunluklarda taş yünü kullanılmalı,
- Yapılan hesaplamalara göre uygun taş yünü levha kalınlıkları belirlenmeli,
- İki duvar arasında her iki yönde de taş yünü kullanılmalı,
- Taş Yünü levhalar arasında hava boşluğu bırakılmalı,
- Kullanılacak olan tuğlalar yatay delikli seçilmeli, alçı levhalar ile yapılacak ise her bir duvar için çift alçı levha kullanılmalı ve şaşırtmalı döşenmeli,
- İki duvarın farklı yüzey ağırlıkları olmalı,
- Duvarlar arası hava köprüsü olmamalı,
- Duvarlar birbirine sesi ileten malzemeler ile bağlantılı olmamalı,
- Duvarlarda ses köprüsüne sebebiyet verebilecek bağlantı elemanları montajında ses yalıtım bandı kullanılmalı,
- Kolon, kiriş ve döşemelerden geçebilecek sesler için duvar köşelerinde önlemler alınmalı.
Ses Yalıtımı için Çözüm, Bonus Taş Yünü
Tolga Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ses yalıtımı, aynı yapı içerisinde konforlu bir yaşamın ana gereksinimlerinden biridir. Binalarda ses yalıtımı, sadece dış duvarlar için değil, tüm iç komşu duvarlar için de önem taşır ve yönetmeliklere uygun kalınlıklarda yapılmalıdır. Komşu duvarlarda ses yalıtımı yapmak, zihnimizin ve vücudumuzun ihtiyacı olan kaliteli uyku için uygun ortam oluşturmanın yanı sıra, hem kendi yaşam alanınızın gürültüden korunmasını hem de komşularınıza daha az rahatsızlık vermenizi sağlar. Volkanik kayaçlardan elde edilen mineral, inorganik taşların elyaf haline getirilmesiyle üretilen, ekolojik sisteme uyumlu ve çevre dostu Bonus Taş Yünü ürünümüz dış duvarların iç yüzeylerinde, iç bölme ve komşu duvarlarda, merdiven ve asansör boşluklarına bitişik duvarlarda ve ahşap karkas yapıların içten giydirilmesinde kullanılır. Sektörümüzün en modern tesisi olan Hendek Sakarya tesislerimizde üretimini gerçekleştirdiğimiz Bonus Taş Yünü ürünümüz, binalarda ses yalıtımın yanı sıra ısı, su ve yangın yalıtımı da sağlar.”
Ses Yalıtımı 2018’den Bu Yana Yasal Zorunluluk
Uyku eksikliği ya da bozukluğunun nedenleri arasında, beslenme düzensizliği, yüksek stres ve hatta elektronik cihazların aşırı kullanımının yanı sıra, gürültü kirliliği de yer alıyor. Kaliteli malzemelerle ve yönetmeliklere göre yapılmış Ses Yalıtımı, yaşam alanlarında gürültü kirliliğini azaltıp, uyku için konforlu bir ortam oluşturmanın en etkin yöntemlerinden biri olarak öne çıkıyor. 1 Haziran 2018’de yürürlüğe giren Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik uyarınca, yeni binalarda Ses Yalıtımı uygulanması zorunlu tutuluyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın