Cooking Sections’ın SALT Beyoğlu’nda süren İKLİMCİL: Mevsimler Sürüklenirken sergisindeki Traces of Escapees [Kaçakların İzinde] (2021) vaka araştırması, evrimsel genetikçi Emre Keskin’in konuşmasıyla incelemeye açılacak. Balık çiftliklerinin denizlere etkisi ve su altı canlılarının uğradığı genetik erozyona ilişkin program (Türkçe), 22 Eylül Çarşamba günü saat 19.00’dan itibaren SALT Online YouTube kanalında yayınlanacak. Serginin hazırlık sürecinde, Keskin’in iş birliğiyle başlatılan bir çalışma kapsamında, Muğla kıyılarından alınan deniz suyu örneklerinde, çiftliklerden kaçan balıkların genetik izleri araştırıldı. Hem çiftliklere yakın olan hem de hiç çiftlik bulunmayan bölgelerden çevresel DNA (eDNA) örneklemeleri alınarak bunlar üzerinden balık biyoçeşitliliğinin mevcut durumu değerlendirildi. Keskin, bu çalışmanın bulgularını sunacağıkonuşmasında özellikle şu sorulara odaklanacak: Su ürünleri yetiştiriciliği ve ıslah çalışmaları deniz biyoçeşitliliğini nasıl dönüştürüyor? Çiftlik balıkları, denizlerin ekosistemini ne yönde değiştiriyor? Kirlilik ve küresel iklim krizinin Türkiye denizlerindeki balık nüfusuna etkileri nelerdir? Emre Keskin Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü’nde doçent öğretim üyesi. Uzmanlık alanları arasında tarımsal biyoteknoloji, DNA barkodlama, çevresel DNA (eDNA), metabarkodlama, biyoçeşitlilik, evrimsel genetik ve moleküler filogenetik bulunuyor. İKLİMCİL: Mevsimler Sürüklenirken sergisi, 24 Ekim’e kadar Pazartesi hariç her gün saat 11.00 ile 17.00 arasında ücretsiz ziyarete açık.Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Cooking Sections’ın SALT Beyoğlu’nda süren İKLİMCİL: Mevsimler Sürüklenirken sergisindeki Traces of Escapees [Kaçakların İzinde] (2021) vaka araştırması, evrimsel genetikçi Emre Keskin’in konuşmasıyla incelemeye açılacak. Balık çiftliklerinin denizlere etkisi ve su altı canlılarının uğradığı genetik erozyona ilişkin program (Türkçe), 22 Eylül Çarşamba günü saat 19.00’dan itibaren SALT Online YouTube kanalında yayınlanacak.
Serginin hazırlık sürecinde, Keskin’in iş birliğiyle başlatılan bir çalışma kapsamında, Muğla kıyılarından alınan deniz suyu örneklerinde, çiftliklerden kaçan balıkların genetik izleri araştırıldı. Hem çiftliklere yakın olan hem de hiç çiftlik bulunmayan bölgelerden çevresel DNA (eDNA) örneklemeleri alınarak bunlar üzerinden balık biyoçeşitliliğinin mevcut durumu değerlendirildi. Keskin, bu çalışmanın bulgularını sunacağı
konuşmasında özellikle şu sorulara odaklanacak: Su ürünleri yetiştiriciliği ve ıslah çalışmaları deniz biyoçeşitliliğini nasıl dönüştürüyor? Çiftlik balıkları, denizlerin ekosistemini ne yönde değiştiriyor? Kirlilik ve küresel iklim krizinin Türkiye denizlerindeki balık nüfusuna etkileri nelerdir?
Emre Keskin Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü’nde doçent öğretim üyesi. Uzmanlık alanları arasında tarımsal biyoteknoloji, DNA barkodlama, çevresel DNA (eDNA), metabarkodlama, biyoçeşitlilik, evrimsel genetik ve moleküler filogenetik bulunuyor.
İKLİMCİL: Mevsimler Sürüklenirken sergisi, 24 Ekim’e kadar Pazartesi hariç her gün saat 11.00 ile 17.00 arasında ücretsiz ziyarete açık.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın