Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

Nil Karaibrahimgil İklim Krizine Dikkat Çekmek İçin ‘UYAN ANNE, UYAN BABA’ Şarkısını Seslendirdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Nil Karaibrahimgil İklim Krizine Dikkat Çekmek İçin ‘UYAN ANNE, UYAN BABA’ Şarkısını Seslendirdi

Nil Karaibrahimgil’in Yuvam Dünya için yazıp söylediği, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın seslendirdiği ‘Uyan Anne, Uyan Baba’ şarkısı bugün 42 Maslak Good Spaces’ta yapılan lansmanla kamuoyuna tanıtıldı. Yuvam Dünya Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Pınar Kocabıyık, sanatçı Nil Karaibrahimgil ve Yuvam Dünya Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz’ın katılımıyla gerçekleşen etkinlikte müziğin ve sanatın gücüyle iklim krizine karşı hepimizin farkındalığının artması hedefleniyor. 

 

“Bir şarkıdan çok bir çağrı niteliğinde”

 

İklim kriziyle mücadelede neslimizin hikâyesini değiştirmek için yola çıkan Yuvam Dünya Derneği YKB Kıvılcım Pınar Kocabıyık, “Uzun yıllar boyunca belirsiz bir gelecekte veya bizden çok uzakta, mesela kutuplarda yaşanacağını düşündük. Artık hem bilimsel kanıtlar hem de hayat deneyimimiz iklim krizinin ne yazık ki artık ‘şimdi ve burada’ olduğunu bizlere gösteriyor. Bu anlamda iklim krizinin pratik varlığını ilk hisseden ve bu krizin önüne geçebilecek gerekli önlemleri alabilecek ilk nesiliz. Dolayısıyla sorumluluğumuz çok büyük. Yuvam Dünya derneği olarak bu aciliyetin ve sorumluluğun farkındayız ve zaten bunun için yola koyulduk. Etkili iletişim yöntemlerinin mesajları iletmede yaratacağı farka, sporun kapsayıcı etkisine, kültür ve sanatın iyileştirici gücüne inanıyoruz. İklim konusuna neslimizin hikayesini değiştirmek ve kolektif bir hareket yaratarak bu krize neden olan kültürü dönüştürmek için çalışıyoruz.

 

Nil Karaibrahimgil’in Yuvam Dünya için söylediği, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın seslendirdiği Uyan Anne, Uyan Baba, bu anlamda bir şarkıdan çok bir çağrı niteliğinde. Çocuklarımızın geleceği için acilen harekete geçmek zorundayız. Bizler ne kadar konuşursak konuşalım; Sanatçılar, bilimsel ve toplumsal gerçeklerin eyleme geçiremediği insanların kalbine dokunmayı en iyi bilenler. Onların çağrısı, çok daha güçlü bir yankı bulabilir. Umarım Müziğin gücünün, sözün isyanıyla birleştiği bu çalışma, iklim krizine karşı büyük ses olur” açıklamasını yaptı.   

 

“Söylerken ağladım”

 

Uyan Anne, Uyan Baba şarkısını yazan ve seslendiren Nil Karaibrahimgil, “Bu şarkıyı 2050 yılında çocukların elma bulamayacağını duyduğum gün yazdım. İki yıl önceydi. Karlı bir dağ kasabasındaydım, korona yeni başlıyordu. Koronayı da iklim krizi gibi ciddiye almıyorduk. Şarkıyı ukuleleyle, yatağın kenarında kaydettim. Söylerken ağladım. Özellikle, ‘bugün doyurup da, yarınımı aç bırakamazsın’ kısmını… Benim de küçücük bir oğlum vardı ve dünyanın geleceği iyi değildi. Yok sayamayacağım kadar büyük bir aciliyetin ve sorumluluğun şarkısı ‘uyan anne’. Bir çığlık. ‘Uyan anne! Uyan baba!’ diyen bir çocuğun ağzından yazdım şarkıyı. Belki de kendi uyanışımdı bu. Oğlumun bana bağırışıydı. 

 

Yakın arkadaşım Kıvılcım Kocabıyık’la, Yuvam Dünya derneğini kurmuştuk. İklim krizi hakkında bilinçlendirme ve aksiyon alma çalışmaları yapan müthiş bir dernek oldu kısa zamanda. ‘Uyan Anne, Uyan Baba’ onun şarkısı olsun istedik. Hem çığlığını atsın herkesi uyandırsın hem de Yuvam Dünya’nın çalışmaları rüzgâr alsın, destek görsün istedik” dedi.  

 

“Uyanmamız lazım”

 

 

İklim kriziyle ilgili durumu değerlendiren Prof Dr. Levent Kurnaz ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Biz şu anda dolar ve Euro’nun yükselmesini konuşuyoruz ama öbür tarafta suyumuz kalmayabilir. Dünya çok kötü bir yana doğru gidiyor. Bugün Türkiye’de 5 milyon civarında mülteci var. İç savaş nedeniyle olduğu kadar iklim sorunu nedeniyle de bu insanlar geldi. 2011-2013 aralığında Suriye yeteri kadar yağış alsaydı bu kadar kişi Türkiye’ye gelmezdi. Maalesef önümüzdeki 20 senelik dönemde 30 milyona yakın kişi ülkemize gelmeye çalışabilir. Bunlar çok ciddi sorunlar. Yiyecek yemeğimiz kalmıyor. Ekmek fiyatlarını görüyorsunuz. Bunun arkasındaki sebep de buğday. Şu anda buğdayı yurt dışından ithal ettiğimiz için fiyatlar artıyor ama neden Türkiye’de üretemiyoruz diye sormamız lazım. Amerika’da son yaşanan fırtınada 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiğine tanık olduk. Bu tür doğal afetler Türkiye’de de olabilir. Bugün uyanmak, farkında olmak gerekiyor. İklim krizi bunların en önde geleni evet ama kaynaklarımız kısıtlanmaya başladı. Bunu konuşmamız lazım. Su çok kıymetli bir kaynak. Fakat biz Türkiye’de bu kaynağı çok dikkatsiz kullanıyoruz. Uyanmamız lazım. Hem annelerin hem babaların uyanması lazım.”

 

 

‘Uyan Anne, Uyan Baba’ şarkı sözleri ise şu şeklide;

 

Ya hiç ısıramazsam bir elmayı ortasından?

Dünyaya bakamazsam ağacın dallarından?

 

Bir sabah uyanamazsam şarkısıyla kuşların?

Kokusunu hiç alamazsam yağmur yağmış toprağın?

 

Uyan anne! uyan baba! sadece senin değil dünya

Bugün doyurup da yarınımı aç bırakamazsın

Yeter anne! yeter baba! artık iyi gel dünyaya

Elmayı bana bir tek masallarla anlatamazsın!

 

Ya baharlar gelmezse kışların arkasından?

Bir yudum su akmazsa evimin musluğundan?

Peşinden koşamazsam bir ateş böceğinin?

Göremezsem dansını arılarla çiçeklerin?

 

Uyan anne! uyan baba! sadece senin değil dünya

Bugün doyurup da yarınımı aç bırakamazsın

Yeter anne! yeter baba! artık iyi gel dünyaya

Elmayı bana bir tek masallarla anlatamazsın!

 

Küçük kollarıma tükenmiş bir dünya bırakamazsın!


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İzmir Büyükşehir Belediyesi, sosyal girişimcileri buluşturuyorÖnceki Haber

İzmir Büyükşehir Belediyesi, sosyal giri...

Spotify sözlüklerden normal kavramını çıkardı çünkü artık her şey normalSonraki Haber

Spotify sözlüklerden normal kavramını çı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar