Çağdaş Türk Resim Sanatı’nın usta ismi Mustafa Ayaz, gerçeğe dönüştürdüğü hayalini, ilham kaynaklarını ve merak edilenleri MAG Genel Yayın Yönetmeni Beril Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği özel röportajında anlattı. “Modern, çağdaş düşüncedeki insanların sanatı bırakacağını düşünmüyorum” “Ben ne figüratif ne de soyut bir ressamım” “Türkiye’de sanat yeterince anlaşılmadı” Usta resim sanatçısı Mustafa Ayaz, resim sanatında altmış beş müzede on ikinci yılını kutluyor. Çağdaş resim sanatına ve gerçeğe dönüştürdüğü hayali Ayaz Müze’si ile ilgili merak edilenleri MAG Genel Yayın Yönetmeni Beril Çavuşoğlu’na anlattı. Sanatı, “Ferhad ile Şirin’in dağı delip birbirilerine ulaşmasıdır” şeklinde yorumlayan usta sanatçı Mustafa Ayaz, özel röportajında Türkiye’de sanatın anlaşılmadığına vurgu yaptı. Yöneticilerin de halkın da sanatı yeterince kavramadıklarını belirten Ayaz, “ Büyük Atatürk’ün söylediği bir laf var; o da: “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri koparılmış demektir.” Bunu şöyle kanıtlıyorum. 2. Dünya Savaşı’nda Amerikalılar bakıyorlar ki bizim bir ayağımız eksik. Amerika’da makinalar, uzay şeyleri yapılıyor ama sanatçı yok. Geliyorlar Amerikan sanatı daha farklı bir noktaya gelsin diye Avrupa’dan, Rusya’dan kaçan sanatçılara yüklü miktarda paralar vererek Amerika’ya transfer ediyorlar. Şunu kavramamız lazım; sanat toplumun bir parçasıdır. Eğer sanat yoksa o toplum geri kalmıştır ve henüz gelişme aşamasını tamamlayamamıştır. “Sanata ne gerek var” dediğiniz zaman geri kalmış bir ülke oluyoruz. Toplum henüz bu işi kavramış değil ben öyle görüyorum. Müzeler de hak ettiği değeri görmüyor” diye konuştu. Sanatın öğretilemez ve öğrenilemez olduğunu paylaşan usta ressam Mustafa Ayaz, “Kişi kendine özgü bir sanat dünyası yaratmamışsa sanatçı olamaz. Sanatçı olmak isteyenler her türlü öğretiden uzak olmalı. Kalıp haline getirilen öğretiler gençleri yozlaştırmaya zorluyor. Özgün kişilik belirtisi olmayanlar da toplum tarafından kabul görmüyor ve kısa zamanda siliniyor” dedi. Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Çağdaş Türk Resim Sanatı’nın usta ismi Mustafa Ayaz, gerçeğe dönüştürdüğü hayalini, ilham kaynaklarını ve merak edilenleri MAG Genel Yayın Yönetmeni Beril Çavuşoğlu ile gerçekleştirdiği özel röportajında anlattı.
“Modern, çağdaş düşüncedeki insanların sanatı bırakacağını düşünmüyorum”
“Ben ne figüratif ne de soyut bir ressamım”
“Türkiye’de sanat yeterince anlaşılmadı”
Usta resim sanatçısı Mustafa Ayaz, resim sanatında altmış beş müzede on ikinci yılını kutluyor. Çağdaş resim sanatına ve gerçeğe dönüştürdüğü hayali Ayaz Müze’si ile ilgili merak edilenleri MAG Genel Yayın Yönetmeni Beril Çavuşoğlu’na anlattı.
Sanatı, “Ferhad ile Şirin’in dağı delip birbirilerine ulaşmasıdır” şeklinde yorumlayan usta sanatçı Mustafa Ayaz, özel röportajında Türkiye’de sanatın anlaşılmadığına vurgu yaptı. Yöneticilerin de halkın da sanatı yeterince kavramadıklarını belirten Ayaz, “ Büyük Atatürk’ün söylediği bir laf var; o da: “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri koparılmış demektir.” Bunu şöyle kanıtlıyorum. 2. Dünya Savaşı’nda Amerikalılar bakıyorlar ki bizim bir ayağımız eksik. Amerika’da makinalar, uzay şeyleri yapılıyor ama sanatçı yok. Geliyorlar Amerikan sanatı daha farklı bir noktaya gelsin diye Avrupa’dan, Rusya’dan kaçan sanatçılara yüklü miktarda paralar vererek Amerika’ya transfer ediyorlar. Şunu kavramamız lazım; sanat toplumun bir parçasıdır. Eğer sanat yoksa o toplum geri kalmıştır ve henüz gelişme aşamasını tamamlayamamıştır. “Sanata ne gerek var” dediğiniz zaman geri kalmış bir ülke oluyoruz. Toplum henüz bu işi kavramış değil ben öyle görüyorum. Müzeler de hak ettiği değeri görmüyor” diye konuştu. Sanatın öğretilemez ve öğrenilemez olduğunu paylaşan usta ressam Mustafa Ayaz, “Kişi kendine özgü bir sanat dünyası yaratmamışsa sanatçı olamaz. Sanatçı olmak isteyenler her türlü öğretiden uzak olmalı. Kalıp haline getirilen öğretiler gençleri yozlaştırmaya zorluyor. Özgün kişilik belirtisi olmayanlar da toplum tarafından kabul görmüyor ve kısa zamanda siliniyor” dedi.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın