Milliyet Enerji, yeni sayısında tarihin en ağır ve en gerçek enerji krizinin yaşandığı 2022 yılını değerlendiriyor ve 2023 yılına dair ipuçları sunuyor. Türk ve yabancı uzmanlar, krizin 2023 yılında da devam edeceğini öngörüsüyle, önümüzdeki yılının fırsatlarına ve risklerine hazırlıklı olmak için görüşlerini paylaştı.
Milliyet Enerji, yeni sayısında tarihin en gerçek ve en farklı enerji krizi olarak nitelenen 2022 yılını ve 2023 beklentilerini masaya yatırıyor. Pandeminin ardından dengeyi bulamayan enerji piyasaları 2022 yılında Rusya-Ukrayna savaşıyla arz, fiyat ve sürdürülebilirlik üçgeninde bir krizle karşı karşıya geldi. Bir yandan da dünyanın dört bir yandan iklim krizinin etkilerinin yaşandığı bu dönemde, küresel enerji sektörü yeniden istikrar peşinde olurken, krizden en çok etkilenen Batı ülkeleri enflasyon ve resesyon sinyallerine çözüm yolu arıyor. Zor bir yıl olan 2022 boyunca karar alıcılara yol gösterici içeriklerle yardımcı olan Milliyet Enerji dergisi, Aralık sayısında 2023 yılındaki olası gelişmeleri, yeni dengeleri ve iş birliklerini, fırsatları ve riskleri değerlendiriyor. 2023 yılına girerken, enerji, ekonomi ve jeopolitikle ilgilenen herkes için başucu niteliğinde olacak yeni sayıda, uzmanların 2023 öngörüleriyle birlikte sektör temsilcilerinin planları Milliyet Enerji’de.
Milliyet Enerji’nin yılın son sayısında, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan beklenen Ulusal Enerji Strateji Belgesi’ndeki uzun vadeli hedeflerin yatırım projeksiyonlarında önemli olacağını belirtti. Erden, yeni yatırımların yanı sıra, Türkiye’nin, Avrupa’nın tedarik zincirinde en güvenilir ortağı olduğunu vurgulayacak çalışmalar yapacaklarını açıkladı. Enerji Yatırımcıları Derneği’nden Cem Özkök ise, güven ve istikrar talebini yinelerken, 2023’te depolama ve hidrojeni daha sık tartışacağımızı belirtti. Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsü'nden enerji uzmanı Gulmira Rzayeva, Türkiye’nin özellikle Orta Asya kaynaklarıyla, Avrupa’da yaşanan enerji krizinin giderilmesinde önemli bir rolü olduğuna dikkat çekti. ABD'nin eski Dışişleri Bakanlığı danışmanı Rich Outzen ise, Türkiye’nin gaz arzını çeşitlendirmesinde ABD’nin yardımcı olabileceğini vurguladı. Bununla birlikte Rusya’yı en iyi okuyan isimlerden biri olan gazeteci-yazar Fuad Safarov, Putin’in tıpkı 2014’deki gibi yeniden Türkiye kartını oynayarak, Türkiye’de gaz merkezi kurulması önerisini analiz etti. Yanı sıra, Alman-Türk Sanayi ve Ticaret Odası’nın Türkiye’deki Alman şirketlerine yönelik hazırladığı “Türkiye-Dünya İş Görünümü - Sonbahar 2022" araştırmasının sonuçları da önümüzdeki yıl yabancı yatırımcının beklentileri anlamında ipuçları veriyor. 2023’e dair Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol’un beklentileriyle birlikte, enerji danışmanlık ve araştırma şirketi Wood Mackenzie’nin izlenmesi gereken trendleri analiz eden raporu da bu sayıda yer alıyor.
2022 yılı boyunca, sektör, kamu, akademi ve meraklılarına, hem enerji piyasalarına hem de uluslararası politika ve makro ekonomiye dair eşlik eden Milliyet Enerji, 2023 yılının ipuçlarını öğrenmek isteyenler için dopdolu bir içerikle 26 Aralık tarihinde okuyucularıyla buluşuyor.
İSİMLER:
- GÜYAD Başkanı Cem Özkök, 2023’te depolama ve hidrojeni daha sık tartışacağımızı belirtti.
- TÜREB Başkanı İbrahim Erden, 2023 için yatırımların önünü açacak konulara odaklanacaklarını söyledi.
- İngiltere’de Oxford Enerji Araştırmaları Enstitüsü’nden enerji uzmanı Gulmira Rzayeva, Türkiye’nin Orta Asya gazının Avrupa’ya tedarik edilmesinde büyük rol oynayacağını aktardı.
- Yazar Fuad Safarov, gaz merkezi projesiyle, Rusya’nın Avrupa ile ilişkileri sürdürme şansının doğduğuna dikkat çekti.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın