Ege Üniversitesi Çeşme Turizm Fakültesi ile Kariyer Planlama ve Başarı Koordinatörlüğü iş birliğinde “İzmir’de Seyahat Acentacılığının Mevcut Durumu ve TÜRSAB” konulu konferans gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonunda “Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü” dersi kapsamında düzenlenen programa EÜ Çeşme Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilgehan Gültekin, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Samet Can Curkan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Konferansı Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) İzmir Bölge Temsil Kurulu Başkanı Kıvanç Meriç verdi.
Konferansta konuşan Kıvanç Meriç TÜRSAB yapılanması ve seyahat acentacılığının durumu hakkında bilgiler verdi. Kıvanç Meriç, “TÜRSAB, Türkiye turizm sektörüne ve seyahat acentacılığı mesleğine katkı sağlamak, üyelerinin ulusal ve uluslararası platformlarda daha aktif, güçlü ve etkin bir rol üstlenebilmeleri için dijital çağa uygun yenilikçi ve sürdürülebilir bakış açısı geliştirmek vizyonuyla hareket eden bir yapılanmadır. TÜRSAB Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise ikinci büyük turizm birliğidir. Yaklaşık 16 bin üyemiz bulunuyor. Ayrıca TÜRSAB seyahat acentalarının mesleki anlamda gelişimine katkı sağlayacak eğitim çalışmalarını organize ederek sektördeki hizmet standartlarını yükseltiyor” dedi.
Seyahat acentacılığı hakkında bilgi veren Meriç, “Turizm, bir hizmet sektörüdür. Dolayısıyla bizler seyahat acentaları olarak bir insanın hayatında yaşayacağı en önemli dönemleri pazarlamaya çalışıyoruz. Yani insanların yorucu iş dönemleri sonrası çıkacağı tatilin iyi veya kötü geçmesi bizlerin elinde. Nitekim eğer kötü geçtiyse bu süreç, o tatili parayla bile geri alamazsınız. Bu yüzden bizim mesleğimiz çok önemli ve çok hassas bir denge üzerinde ilerliyor ve ben şunu söylüyorum seyahat acentaları turizm sektörünün şefleridir. Seyahat acentacılığının en zor kısmı doğru paketi doğru müşteriye hazırlayabilmektir ve bu paketi de doğru bir şekilde fiyatlandırıp müşteriye satabilmektir. Dolayısıyla seyahat acentacılığı çok komplike bir iştir, sadece bir alandan ibaret değildir. Müşterileriniz sizlerden konaklamadan ulaşıma rehberlikten vize işlemlerine kadar her türlü işleri yapmanızı bekliyor” dedi.
“Sektörün gerçek turizm profesyonellerine ihtiyacı var”
Turizmin bir rekabet alanı olmadığını ifade eden Meriç, “Turizm herkesin birlikte hareket ettiği bir olgudur. Bu bilinçle yaptığımız işlerde başarı gelir. Türkiye turizmde çok ciddi bir noktada, dünyanın ilk beşinde olan bir turizm ülkesiyiz. Türkiye, turizm çeşitliliği açısında çok zengin bir konumda ve kültür mozaiği en geniş ülkelerden biri. Dolayısıyla iş alanımızın çok geniş olduğu bir coğrafyada yaşıyoruz. Ancak kimi zaman seyahat acentaları olarak mesleki deneyimi olmadan bu işin okulunu okunmayan kişilerin acenta şirketleri açması mesleğin olumsuz etkilemesine sebebiyet veriyor. Sektörün gerçek turizm profesyonellerine ihtiyacı var. Sizler öğrencilik döneminizde erkenden hayata atılın bir çok farklı dallarda hizmet veren seyahat acentalarında staj yapma imkanına ulaşın” dedi.
Konferans sonunda Kıvanç Meriç öğrencilerin sorularını yanıtlayarak hatıra fotoğrafı çektirdi. Konferans sonrası Dekan Prof. Dr. Bilgehan Gültekin, Çeşme Turizm Fakültesi öğrencilerini toplantı salonunda ağırlayarak onlarla sohbet etti. Ayrıca Egeli gençler, Dekan Prof. Dr. Gültekin eşliğinde Ege Üniversitesi Medya Uygulama ve Araştırma Merkezini de ziyaret etti.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın