Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

KÜLTÜREL MİRASLARIN KORUNMASINDA ASKERİ LOJİSTİĞİN ETKİSİ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KÜLTÜREL MİRASLARIN KORUNMASINDA ASKERİ LOJİSTİĞİN ETKİSİ

EKONOMİYİ BOZMAK VE GÜÇ GÖSTERİSİ İÇİN KÜLTÜREL MİRASLAR HEDEF ALINIYOR

 

DÜNYADA HER SAAT 468 KİŞİ AFET VE ÇATIŞMALAR NEDENİYLE EVİNİ TERK EDİYOR

 

Günümüzde uluslararası bir güvenlik sorunu olarak kabul edilen silahlı çatışma durumunda kültür varlıklarının korunması konusunda askeri lojistiğin etkisi konuşuldu

 

ICOMOS ICORP Uluslararası Başkan Yardımcısı ve Türkiye Komitesi Başkanı Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal, silahlı çatışma durumlarında kültürel mirasın korunmasında askeri lojistiğin etkisine dikkat çekti

 

Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) ve ICORP Uluslararası Risklere Hazırlık Bilimsel Komitesi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal, Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi’nde Silahlı Çatışma Durumunda Kültürel Mirasın Korunması konulu özel bir sunum gerçekleştirdi.

 

Kültür mirasının korunması konusunda dünyadaki en büyük sivil toplum örgütü olan ve 1965 yılında kurulan ICOMOS Uluslararası’nın Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Gül Ünal, dünyada her saat içinde 468 kişinin çatışma nedeniyle yer değiştirmek zorunda kaldığını ve birçoğunun ülkelerine uzun süre eve dönüş yapamadığını bildirdi.

 

Son yıllarda çatışma durumlarında somut ve somut olmayan değerleri kapsayan kültür mirasının hedef alınmasıyla ilgili olayların sayısında önemli bir artışın varlığına dikkat çeken Prof. Dr. Ünal, bunun önemli sebepleri arasında; kültürün bulunduğu yerdeki izlerini yok etmek, güç gösterisi, yasa dışı eski eser trafiğine bağlı finans kaynağını oluşturmak ve toplumun birliğini bozmak olduğunu söyledi.

 

Kültür varlıklarının korunmasının artık uluslararası bir güvenlik sorunu olarak kabul edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ünal, askeri lojistik sürecinde de kültürel varlıkların korunması için tedbirler alınması gerektiğini söyledi. Ünal: Çatışma Durumlarında Kültür Varlıklarının Korunması’na ilişkin 1954 Lahey (Hague) Sözleşmesi içinde, “Lojistikte konuşlanacağınız bölge, ağır zırhlı araçlarınızın kullanacağı güzergah gibi birçok konu ile ilgili kurallar tanımlanmıştır. Buna göre uluslararası antlaşmalar kapsamında; kültürel mirasın yakınında ya da kendisinin askeri amaçlarla kullanılmaması gerekiyor. Bunun yanı sıra bazı durumlarda kullandığınız araçlar, kültürel mirasın korunmasını desteklemek ve tahliyesi için faydalı olabiliyor. Bu açıdan askeri lojistik gerekli hallerde tanımlı koşullar içinde kültür varlıklarının korunması ile ilgili çalışmalarda önemli destekler sağlayabilir" diye konuştu.

                                                                                               

Bu yıl ilk kez hayata geçirilen Askeri Lojistik ve Destek Zirvesi - DLSS savunma sanayisini ve önemli lojistik firmalarını Ankara’da buluşturdu. 7 - 8 Aralık 2021 tarihlerinde Ankara’da Hilton Garden Inn Gimat Hotel’de gerçekleşen DLSS, iki gün boyunca önemli oturumlara ev sahipliği yaptı ve sektör temsilcileri en yeni projelerini sergiledi.

 

DLSS hakkında detaylı bilgiye www.dlssummit.org adresinden ulaşılabiliyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Uluslararası Distopya Kısa Film Festivali  BaşlıyorÖnceki Haber

Uluslararası Distopya Kısa Film Festival...

CASPER EXCALIBUR 2021 YILININ ENLERİNİ SIRALADI!Sonraki Haber

CASPER EXCALIBUR 2021 YILININ ENLERİNİ S...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar