Cemil Ağacıkoğlu’nun yönettiği ve 9. Boğaziçi Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Yarışması’nda yer alan Kafes filmi seyirciyle buluştu.
9. Boğaziçi Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Yarışma filmlerinden olan Kafes, İstanbul seyircisiyle ilk kez bir araya geldi. Cemil Ağacıkoğlu imzalı Kafes’in gösterimi, 26 Ekim Salı akşamı Atlas 1948 Sineması’nda gerçekleştirildi. Gösterim sonrası ekibin katılımıyla bir söyleşi düzenlendi. Söyleşiye, filmin yönetmeni Cemil Ağacıkoğlu, yapımcı Sezgin Üstün San ve oyunculardan Tarhan Karagöz, Murat Kılıç ve Sonat Dursun katıldı. Söyleşinin moderatörlüğünü ise akademisyen ve sinema yazarı Murat Tırpan gerçekleştirdi.
Kafes filmi, eski bir polis memuru olan, işini kaybettikten sonra arka sokaklardaki bir otelde çalışmaya başlayan ve tek umudu, adaletin yerine gelip mesleğe geri dönmek olan Hasan’ın hikayesini anlatıyor. Kafes gösterimi sonrası izleyiciler söyleşiye katıldı ve ekibi alkışlarla karşıladı. Yönetmen Ağacıkoğlu, ekibi tanıttı ve izleyicilere filmi izledikleri için teşekkür etti.
Yönetmen Ağacıkoğlu, projenin oluşum süreci sorusuna, adalet ve ihanet kavramlarını işlemek istediğini ve bunun için kendine bir alan yarattığını belirtti, mekanların da geçmişiyle ilgili olduğunu söyleyen yönetmen, çocukluğunun geçtiği yerleri filmde kullanmak istediğini sözlerine ekledi ve “Kardeşlerin bile bir menfaat söz konusu olduğunda nasıl ayrıştığını anlatmak istedim.” dedi.
Başrol oyuncularında Tarhan Karagöz, “kafeste olmak nasıl bir duygu?” sorusuna, filmde bir oyuncu olarak var olma anlamında keyifli olduğunu ama karakterin durumunda bunun pek iyi gözükmediğini söyledi. Karagöz, karakterinin umutsuz olduğunu görüşüne ise; Hasan karakterinde ufak bir umut parıltısı vardı. O parıltı olmasaydı farklı bir yol izleyebilirdi ama o umut, yaptığı eylemlerin hepsinin sebebi oldu.” şeklinde cevap verdi.
Filmin oyuncuları arasında yer alan Murat Kılıç, “Cemil Abi’nin hayata bakışı ve genel karakteristik özelliği duygusal bir insan olmasını sağlıyor. Yaşama dair çözümlemeler konusunda çok ortak noktamız var. Buna istinaden, yarattığı karakterlerin filme çok iyi yansıdığını düşünüyorum.” dedi ve filmin kendisi için memleketten insan manzaraları gibi bir anlamı olduğunu da sözlerine ekledi.
Filmin yapımcısı Sezgin Üstün San, pandemi sonrası seyirciyle buluşmanın harika bir his olduğunu, çok mutlu olduğunu ve filmde, gerçek bir dünyayı anlatmak istediklerini söyledi. Bu film sayesinde bu otelin varlığını öğrendiğini de söyleyen San, doğal karakterlerin seyirciye geçebilmesini istediklerini ve bunu başardıklarını görünce mutlu olduğunu söyleyerek sözlerini sonlandırdı.
Festivalde 27 Ekim Çarşamba
9. Boğaziçi Film Festivali’nin beşinci gününde, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Kısa Kurmaca Film Yarışması, Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nda yer alan filmlerin gösterimi yapılacak.
Atlas 1948 Sineması’nda 13.00 seansında Susana Nobre’nin “Jack’in Yolculuğu”, 16.00 seansında Ulusal Kısa Kurmaca Film Yarışmasında yer alan “Aynı Gecenin Laciverti”, ”Hemnefes”, “Jülide”, “Soğuk”, “Yüksek İrtifa Ya Da Şeylerin Tuhaflığı” filmlerinin gösterimi , 18.30 seansında Ulusal Kısa Kurmaca Film Yarışmasında yer alan “”Akıntı”, “Benden Korkmana Gerek Yok”, “Cemile”, “Disonans”, “Plastik Dünya” ve 21.00 seansında Kiro Russo’nun “Büyük Hareket” filmlerinin gösterimi gerçekleşecek.
Sinemaseverler Kadıköy Sineması’nda ise 13.00 seansında Cemil Ağacıkoğlu’nun “Kafes”, 16.00 seansında Sinan Sertel’in “İçimdeki Kahraman”, 18.30 seansında Emre Kayiş’in “Anadolu Leoparı” ve 21.00 seansında Semih Kaplanoğlu’nun “Bağlılık Hasan” filmlerini izleyecekler.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkıları, TRT’nin Kurumsal İş Ortaklığı, Global İletişim Ortağı Anadolu Ajansı'nın destekleri ve Beyoğlu Belediyesi’nin Kurumsal Ev Sahipliği’nde Boğaziçi Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 9. Boğaziçi Film Festivali, sektörün birbirinden değerli isimlerinin yanı sıra dünya çapında sinema profesyonellerini İstanbul’da ağırlayacak. Filmler ve etkinlikler hakkında detaylı bilgiler ile tüm sinema salonlarındaki gösterimler www.bogazicifilmfestivali.com internet sitesi ve festivalin sosyal medya hesaplarından takip edebilirler.
Biletler Mobilet’te!
Festival biletleri 13.00 ve 16.00 seansları için 10 TL, 18.30 ve 21.00 seansları için 15 TL, kısa film gösterimleri ise 5 TL’den mobilet.com üzerinden satışa sunuldu. Ayrıca biletler festival süresince Atlas 1948 Sineması ve Kadıköy Sineması gişelerinden de alınabilir.
Covid-19 Önlemleri Hakkında Önemli Bilgi
6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı olmayan kişilerin; konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşlarımızın toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirilmiştir. Bu çerçevede işletmeciler/organizatörler tarafından etkinliklere girişte HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacaktır. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen aşı takvimini tamamlamış izleyiciler son aşı tarihlerini takip eden 14. günden itibaren, Covid-19 geçirmiş kişiler ise izolasyon süreçlerinin tamamlanmasından itibaren 180 gün süre ile etkinliklere PCR testi koşulu aranmadan katılabilecektir. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise etkinliğe katılmasına müsaade edilmeyecektir.
Yorum Yazın