Bir ilişkide kişinin karşı tarafı çok fazla idealleştirdiği zaman bu durumun patolojik bir hale kadar evrilebildiğini kaydeden uzmanlar, ‘O varsa ben varım’ gibi durumların patolojik olduğunu söylüyor. Yapılan araştırmalarda erkeklerde daha çok alkol, kumar ve seks bağımlılığının görüldüğüne vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Çağrı Akyol Çevirir, kadınlarda ise daha çok yeme bağımlılığı ve ilişki bağımlılığının ön planda olduğunu söyledi.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Çağrı Akyol Çevirir, ilişkilerde bağımlılık konusunu değerlendirdi.
“Bir ilişkide karşı tarafı çok fazla idealleştirdiğimiz zaman bu durum patolojik durumlara kadar evrilebiliyor.”
Her bağımlılıkta olduğu gibi ilişki bağımlılığında da duygusal bir yatırım yapıldığını dile getiren Uzman Klinik Psikolog Çağrı Akyol Çevirir, “Bu yatırım çok fazla olduğu takdirde işlevselliğimizde, hayat kalitemizde bozulmalar meydana geliyor. Nesneye çok fazla yatırım yaptığımız zaman kendimize harcayacak enerjimiz kalmayacak duruma kadar varabilir. Bir ilişkide karşı tarafı çok fazla idealleştirdiğimiz zaman bu durum patolojik durumlara kadar evrilebiliyor.” dedi.
“Karşı tarafa çok fazla yatırım yaptığımız zaman çok tehlikeli bir hal almaya başlıyor.”
Uzman Klinik Psikolog Çağrı Akyol Çevirir, “O yoksa ben yaşayamam, onun olmadığı noktada aslında ben yokum” gibi tehditkâr algılara sahip olan kişilerin olabileceğini ifade ederek, “Karşı tarafa gereğinden fazla yatırım yaptığımız zaman, yani ‘O varsa ben varım’ gibi durumlar patolojiktir. Böyle durumda bizim varlığımız öteki üzerinden sürmektedir. Bu noktada şunu ayırt etmekte fayda var. Karşı tarafa çok fazla yatırım yaptığımız zaman, idealize etme durumu ağır boyutlara vardığı zaman çok tehlikeli bir hal almaya başlıyor.” şeklinde konuştu.
Erkeklerde alkol, kumar ve seks bağımlılığı görülüyor
Yapılan araştırmalarda erkeklerde daha çok alkol, kumar ve seks bağımlılığının görüldüğüne vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Çağrı Akyol Çevirir, kadınlarda ise daha çok yeme bağımlılığı ve ilişki bağımlılığının ön planda olduğunu söyledi.
“Psikoterapi desteği almakta büyük fayda var.
Uzman Klinik Psikolog Çağrı Akyol Çevirir, ilişki bağımlılığı konusunda tedavi konusuna da dikkat çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:
“Temel mesele sevgiye yüklediğimiz anlam. Çocukluk çağında anne ve babayla kurduğumuz ilişki üzerinden temelleri atılıyor. Gündelik hayatımızda, yetişkinlik veya ergenlik çağında sevgiye yüklediğimiz anlam sevgi, şehvet, bağlılık ya da bağımlılık mı, bu süreçleri ayırt etmekte bir terapistin büyük faydası olur. Söz konusu ilişki bağımlılığı olduğu zaman diğer tüm bağımlılıklar da olduğu gibi ilaç tedavisinden de yarar görülebilir.
“Önemli olan hastalık boyutunda olup olmadığı fark etmektir.”
Daha çok psikoterapi desteği almakta büyük fayda var. Çünkü tüm aile içi yapıları, aile içi dinamikleri, çocukluktan gelen bizim sevgiyi nasıl kavramlaştırdığımız, nasıl özümleştirdiğimizle ilgili birtakım farkındalıklar elde etmemiz gerekir. Kafamızda birtakım soru işaretleri var ise bir adım geriye çıkıp ilişkimizi gözden geçirmekte fayda vardır. İlişkimizde nasıl konumlanıyoruz, sınırlarımızı nasıl koruyoruz veya sınırlarımı nasıl çizdiğimiz çok önemlidir. İlişkimize değer veriyorsak ve yokuş aşağı gitmeden önce yardım alınırsa bir şeyler yoluna rahatlıkla girebilir. Önemli olan bunun bir hastalık boyutunda olup olmadığı fark etmektir.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın