Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

Kabızlığı önlemenin 4 yolu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kabızlığı önlemenin 4 yolu

Posalı besinlerin az tüketilmesi, günlük yetersiz su içmek, hazır ve paketli gıdaların fazla tüketilmesi kabızlığa sebep olabiliyor. Sağlıklı beslenme ile kabızlık arasında önemli bir ilişki olduğunu hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, kabızlığı önlemek için 4 tavsiyede bulundu:

Günlük lif tüketimini artırın

Bu sorunu çözmek için ilk adım posa, yani lif tüketimini artırmaktır. Günlük posa tüketimi yaşla orantılı olarak değişiyor. Yetişkin bireyler için günlük posa tüketimi 25-30 gram olmalı. 1000 kalori için ortalama 10-13 gram olarak düşünülebilir. 2 yaş ve üzeri çocuklar için ise günde yaş + 5 gram posa alımı öneriliyor. Yani 5 yaşındaki bir çocuk için günlük alması gereken posa miktarı 5+5, toplamda 10 gram olmalı. Posa kaynakları taze sebze ve meyveler, tam tahıllı besinler, kurubaklagiller ve ceviz, fındık, badem gibi sert kabuklu yiyeceklerdir.

Günlük yaklaşık 2-3 litre su için

Kabızlığı önlemede ikinci önemli adım ise günlük yeterli su alımıdır. Günlük içilmesi gereken su miktarı kilo 30 cc ile çarpılarak bulunabilir. Yani 70 kg biri için günlük tüketmesi gereken su miktarı 70 ile 30 cc çarpımı ile bulunarak 2100 cc veya ortalama 2 litre olarak hesaplanabilir.

Günlük 20-40 dakika fiziksel aktivite yapın

Diğer önemli bir konu ise inaktif yani sedanter yaşam dediğimiz gün içinde çok az hareket eden özellikle masa başı çalışan gruptan oluşur. Sağlık için atılan her bir adım insanlar için önem taşıyor. Dünya Sağlık Örgütü yetişkin bireylerin haftada 150-300 dakika orta yoğunlukta bir fiziksel aktivite yapmasını öneriyor. Bu da günlük yaklaşık 20-40 dakika arası fiziksel aktiviteye (yürüyüş, koşu, bisiklet vb.) denk gelmektedir.

Hazır ve paketli gıdaların tüketimini en aza indirin

Hazır yiyecekler ve paketli gıdalar fazla miktarda tuz içerir ve yüksek oranda tuz alımı dışkının kurumasına sebep olarak kabızlığa yol açabilir. Lifli besinler sindirim sisteminin daha aktif çalışmasını sağlar ancak hazır yiyeceklerde lif yani posa bulunmaz.

 

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Linyit üretimi Kasım ayında 6 milyon 728 bin 782 ton olarak gerçekleştiÖnceki Haber

Linyit üretimi Kasım ayında 6 milyon 728...

Oyun oynarken geçirilen zamanın artması bağımlılık belirtisi!Sonraki Haber

Oyun oynarken geçirilen zamanın artması...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar