Japonya'nın geleneksel davulu Wadaiko’nun temsilcilerinden Sai Grubu’nun gösterisi, Japonya ile Türkiye'nin diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 100. yıl dönümü şerefine sahnelendi.
110. yılını kutlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Japonya'nın geleneksel davul grubu “Sai”nin gösterisini, 9 Aralık 2024 Pazartesi günü saat 15.30 ve 19.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde Japon kültürü meraklılarıyla buluşturdu.
Japonya İstanbul Başkonsolosu Kenichi Kasahara yaptığı konuşmada:
“İstanbul Belediyesi başta olmak üzere gösteriyle ilgilenen Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde görevli tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Ayrıca değerli katılımcılara hoş geldiniz diyorum.
Bu sene Japonya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümünü karşılıyoruz.
Japonya Başkonsolosluğu olarak Ocak ayından bu yana 200 kadar kültürel etkinlik gerçekleştirdik. Ayrıca geçen hafta Japonya’nın veliaht prens ve prensesi İstanbul, Kaman ve Ankara’yı ziyaret etti.
Bugünkü Japon davulu konserini ilişkilerin 100. yıl dönümünün son etkinliği olarak adlandırabiliriz. İki ülke arasındaki dostluk ilişkisi 1890 yılındaki Ertuğrul Fırkateyni kazası ile başlıyor. Meydana gelen büyük depremlerde, zor dönemlerde hep birbirimizin yanındaydık.
Bundan sonra Japonya ve Türkiye arasındaki dostluk ilişkisinin daha da derinleşeceğini içtenlikle diliyoruz.” dedi.
İBB Kültür Daire Başkanı Tolga Volkan Aslan konuşmasında ise:
“Konuşmama öncelikle kaybettiğimiz çalışma arkadaşım Yüksel Topçu’yu saygıyla anarak başlamak istiyorum. Şehir Tiyatroları’nın tüm çalışanları ve ailesine baş sağlığı diliyorum.
Adına tarih dediğimiz alan, sadece savaşların, çatışmanın alanı değildir. Aynı zamanda barışın, dostluğun, halklar arasındaki kardeşliğin tarihidir.
14 Temmuz 1889’da İstanbul’dan yola çıkan ve 9 aylık zorlu bir yolculuğun sonucunda, fırtınaları, hastalıkları ve yolculuk şartlarını atlatıp, 7 Haziran 1890 tarihinde, Japonya’nın Yokohama limanına ulaşan Ertuğrul Fırkateyni, Osmanlı ile Japonya ilişkilerini başlatan hediyeleri taşıyordu. Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid ile Japon İmparatoru Meiji arasındaki iyi ilişkiler, bugüne kadar, iki toplumun yakınlaşmasına, dayanışmasına ve dostluğuna bir köprü oldu.
Osmanlı’nın en uzun yüzyılı olan 19. Yüzyılda, Osmanlı Devleti’nin “uzak” coğrafyalardaki dostluk arayışının elçisiydi, Ertuğrul Fırkateyni’nin 600 yolcusu. Ne yazık ki, dönüş yolunda, Ertuğrul Fırkateyni, Kushimoto açıklarında yakalandığı bir fırtınayla battı ve ancak 69 kişi hayatta kalabildi.
Bugün Kushimoto açıklarındaki anıt, Türk Japon Dostluğu’nun bir nişanesi olarak dururken, yaşadığımız bu acının iki ulusun kaderindeki dostluğun da bir nüvesi olduğunu görmekteyiz.
Karşılıklı sevgiye ve saygıya dayalı bu dostluk 100. Yılında, diplomatik birlikteliğini bu sene kutlamaya başladı.
Ve bugün, bu salonda buluşan bizler, bu dostluğun anısına, atalarımızın inşa ettiği dostluğu yaşatmak ve geleceğe taşımak adına toplandık.
Çocuklarımıza atalarımızdan devraldığımız barışı miras bırakmak, bizim için en büyük sorumluluktur.
Davul, bizim kültürümüzde de ritim sanatının en gözde enstrümanıdır. Günün birinde Türk ve Japon davulcularının ortak bir performansını da birlikte izleme şansı buluruz.” dedi.
İBB Şehir Tiyatroları’nın Dünya sanatının önemli eserlerini seyirciyle buluşturmak için yaptığı uluslararası iş birlikleri kapsamında sahne alan gösteri, seyircinin büyük beğenisini kazandı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın