Türkiye’nin ilk eğitim bayramı olan 26. Besni Eğitim Bayramı bu yıl da coşkuyla kutlandı. Çok sayıda eğitmen ve uzmanın konuşmacı olduğu bayramda “Tarım ve Kooperatifçilik” başlığı altında çalıştaylar yapıldı. Çiftçilere üretim kalitesini artıracak uygulamalar anlatıldı. Öğrencilerle okullarda Bilim Şenliği ve Böcek Şenliği yapıldı. 27-29 Eylül tarihleri arasında 3 gün süren bayram çeşitli kültür sanat aktivitelerine de sahne oldu.
Her yıl ilginin ve heyecanın katlanarak arttığı Besni Eğitim Bayramı 1970 yılında, Besni’deki eğitim seviyesinin yükselmesi amacıyla kurulan Besni Eğitim Vakfı’nın koordinatörlüğünde; Besni Kaymakamlığı, Besni Belediyesi ve Mehmet Erdemoğlu Vakfı tarafından düzenleniyor.
Bayramın bu yıl ana teması; “Tarımda Verimlilik ve Kooperatifçilik” olarak belirlendi. 26.’sı düzenlenen bayram 27 Eylül Cuma günü “Eğitim Bayramı Yürüyüşü” ile başladı. Bando Takımı eşliğinde Besni halkı “eğitim” için yürüdü. Besni Bilim Şenliği’nde “Rol Model Öğretmenler” ve “Öğretmen Eğitimi” paneli gerçekleşti. Bilim sergisinde öğrenciler yaratıcı fikirlerini sergiledi, sergiyi ziyaret eden diğer öğrenciler için ilham kaynağı oldular. Besnililer gün sonunda şarkıcı Latif Doğan, Aynur Polat, Burhan Onur, Haydar Öztürk, Özgür Kılınç sahne aldığı konserlerle müziğe doydu.
Bayramın ikinci günü olan 28 Eylül’de temaya uygun iki önemli çalıştay gerçekleşti; Kooperatifçilik ve Tarımda Verimlilik. Kooperatifçilik Çalıştayı’nda alanında uzman isimler kooperatifin önemini, uluslararası destek ve fonlarını, organik tarımı ve finansal çözümleri anlattı. Tarımda Verimlilik Çalıştayı’nda ise; bağcılıkta kullanılan yeni yaklaşımlar, kuru üzüm teknikleri, ilaçlama, sürdürülebilirlik, yöresel tarım gelişimi ve fırsatları konuşuldu.
Gün sonu bu kez müzikle değil sahne sanatıyla sona erdi. Namıdiğer Mandıra Filozofu Müfit Can Saçıntı tek kişilik oyunu "İtiraz Ediyorum”u Besnililer için sahneledi.
Bayramın son günü olan 28 Eylül Pazar gününde kitap severler yazarlarla buluştu. Besni Eğitim Bayramı’na katılan yerli ve yabancı pek çok yazar imza günlerinde okurlarıyla bir araya geldi.
BESNİ’DE EĞİTİME CAN SUYU
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok hasar alan illerin başında gelen Adıyaman’da 16 okul yıkıldı, 7 okul için acil yıkım kararı alındı, 56 okul da ağır hasarlı olarak belirlendi. Besni de Adıyaman’ın en çok zarar gören ilçelerinden biriydi. Günlerce eğitim hayatından uzak kalan çocuklar okulların açılmasıyla bir süre çadır kentlerde zor şartlarda derslerini dinleyebildiler. Besni Eğitim Vakfı şartların hızla düzelmesi için çalışmalarını arttırdı. Bu yıl 26.’sı düzenlenen Besni Eğitim Bayramı’nda bayramın paydaşlarından Erdemoğlu Holding tarafından Besni ve Adıyaman’da lojman, okul, öğretmen evi, kütüphane olmak üzere toplam 10 temel atma töreni gerçekleşti. Törene Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de katıldı. Tekin konuşmasında “Elimizden geldiğince depremin yaralarını sarmak için üstümüze düşeni yapmaya gayret ediyoruz. Depremin yaralarını sarmak adına okul yatırımları da yapıyoruz. Cumhurbaşkanımız '6 Şubat günü kaç derslik varsa 11 ilimizde yüzde 10 derslik sayısını artırmamız lazım' diye talimat verdi. Besni'de 6 Şubat'taki derslik sayısının yüzde 13 üstüne çıktık. Besni özelinde depremi yaşadığınız günkü okul sayısına ek olarak 13 okul, 133 derslik, mevcutları yapıyoruz. Bunu sadece biz değil, bu anlamda hayırseverlerimizin katkıları da var. Onlara teşekkür ediyoruz" dedi.
“EĞİTİM HAYATIN HER ALANINDA”
26. Besni Eğitim Bayramı’nı değerlendiren Besni Eğitim Vakfı Başkanı Şaban Çağıran bayrama ilk günkü gibi gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi, eğitimin gelecek için önemine vurgu yaptı. Çağıran “Besni Eğitim Bayramı’mızı 26. kez dolu dolu bir programla geride bırakmanı mutluluğunu ve gururunu yaşıyorum. Bu yıl Besni Eğitim Bayramı’nın kapanışını yaparken, eğitim temamızın 'Tarım ve Kooperatifçilik' olduğunu vurgulamak istiyorum. Eğitim, yalnızca okullarda değil, hayatın her alanında önem taşıyan bir süreçtir. Bu yıl, bayram sürecinde düzenlediğimiz panel ve çalıştaylarla, tarımın ve kooperatifçiliğin önemini bir kez daha ortaya koymayı amaçladık.
Tarım, toplumumuzun bel kemiği, geleceğimizin teminatıdır. Yerel üretim ve kooperatifçilik anlayışı, hem ekonomik kalkınmamıza katkı sağlamakta hem de tarımsal sürdürülebilirliğimizi güvence altına almaktadır. Eğitim çalışmalarımızla, halkımızı bu alanda bilinçlendirmeyi ve toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyoruz.
Bu sene de verdiğimiz eğitimlerle sadece akademik bilgiler değil, aynı zamanda pratik ve sosyal yetkinlikler kazandırdık. Bu vesileyle, bayram boyunca bize destek veren tüm katılımcılara ve eğitmenlerimize teşekkür ediyorum. Birlikte daha aydınlık yarınlar için el birliğiyle ilerlemeye devam edeceğiz." İfadelerini kullandı.
“Sosyal sorumluluk projelerimize aralıksız devam ediyoruz”
Açılış konuşması yapan Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, “Erdemoğlu ailesi olarak babamız Mehmet Erdemoğlu’nun ilkeleri doğrultusunda sosyal sorumluluk projelerimize aralıksız devam ediyoruz. Başta eğitim olmak üzere ve ülkemizin ihtiyacı olan her alanda eserler yapmaya ve halkımızın hizmetine sunmaya kararlıyız. Yaptığımız eserlerin yanı sıra Besni ilçemizin bütün köylerine internet ağı sağladık. Sekiz ile on iki yaş aralığındaki çocuklarımız için bilim setleri dağıtmaya başladık. Bizler doğup büyüdüğümüz bu topraklardan Aziz Sancar gibi bilim insanları yetişmesini istiyoruz. Biz eserleri yapıp devletimize teslim ediyoruz. Bundan sonra görev sizlere düşmektedir. Örnek olarak söylemek gerekirse Besni İlçemizde yaptırdığımız Ali Erdemoğlu Fen Lisemiz bu yıl bölgenin en başarılı okulu olmuştur. Bizim dileğimiz tüm okullarımızda bu başarının sağlanmasıdır. Bir Çin atasözünde şöyle denilmektedir. Bir yılı düşünüyorsanız buğday ekiniz, on yılı düşünüyorsanız ağaç dikiniz, eğer yüz yılı düşünüyorsanız insan yetiştiriniz. Biz önümüzdeki yüzyılı düşünüyoruz” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın