Obezojenik çevreniz varsa, kilo kontrolü neredeyse imkansız! Hele bir de yeme hazzına önem veriyorsanız, bazı durumların farkında değilsiniz demektir.Uzm. Dyt. Elif Melek AVCIDURSUN, hedonik açlığın sona ermesiyle ilgili öneri ve yöntemlerini, haberimizde bizler için açıkladı.‘Hedonik Beslenme’, ‘stres kaynaklı beslenme’, ‘duygusal beslenme’ ve ‘besin bağımlılığı’ gibi birçok ifade, kilo alımınızın altında yatan sebepleri oluşturabilir. Örneklendirecek olursak, homeostatik olarak bedeninizde bir açlık oluşmaksızın (yani tokken), yine de besleniyorsanız HEDONİK AÇLIK yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda karşınıza çıkan besinlerin lezzeti, kokusu, büyüklüğü daha cezbedici oluyor ve kontrolsüzce besleniyorsunuz. Sonuç olarak almış olduğunuz yoğun enerji, karbonhidrat ve yağ ile kilo artışınız gerçekleşiyor!Yeme dürtüsünü tetikleyen stres, uykusuzluk, duygu durumunun değişmesi gibi durumlarda hedonik açlık artıyor. Hedonik açlığa bağlı olarak lezzetli besinlerin sık sık ve fazla miktarlarda tüketilmesi ile başta yeme bozuklukları olmak üzere: Obezite, hipertansiyon, diabetes mellitus, kardiyovasküler hastalıklar, alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması, obstrüktif uyku apnesi ve bazı kanser türleri gibi birçok ciddi hastalık karşımıza çıkıyor. Uzm. Dyt. Elif Melek AVCIDURSUN, nelerin yapılacağı konusunda bizleri maddeler halinde haberimizin devaminda bilgilendirmeye devam etmektedir.Ne yapmalı ? 1- Öğünler belirli zaman aralıkları ile belirlenen saatlerde tüketilmeli2- Öğünlerden önce mutlaka bir bardak su içilmeli3- Besin alışverişleri tok karna yapılmalı4- Yeme dürtüsünü tetikleyebilecek yüksek kalorili besinler, yağ oranı yüksek gıdalar, asitli – gazlı içecekler kolay ulaşılabilecek yerlerde olmamalı, eve alınmamalı5- Günlük en az 30 dakika fiziksel aktivite için ayrılmalı6- Günlük 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli 7- Ara öğün alışkanlığı geliştirilmeli8- Uzun süreli açlıklardan kaçınılmalı 9- Vitamin Mineral eksiklikleri zaman zaman kan tetkikleri ile kontrol edilmeliKaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Obezojenik çevreniz varsa, kilo kontrolü neredeyse imkansız! Hele bir de yeme hazzına önem veriyorsanız, bazı durumların farkında değilsiniz demektir.
Uzm. Dyt. Elif Melek AVCIDURSUN, hedonik açlığın sona ermesiyle ilgili öneri ve yöntemlerini, haberimizde bizler için açıkladı.
‘Hedonik Beslenme’, ‘stres kaynaklı beslenme’, ‘duygusal beslenme’ ve ‘besin bağımlılığı’ gibi birçok ifade, kilo alımınızın altında yatan sebepleri oluşturabilir. Örneklendirecek olursak, homeostatik olarak bedeninizde bir açlık oluşmaksızın (yani tokken), yine de besleniyorsanız HEDONİK AÇLIK yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda karşınıza çıkan besinlerin lezzeti, kokusu, büyüklüğü daha cezbedici oluyor ve kontrolsüzce besleniyorsunuz. Sonuç olarak almış olduğunuz yoğun enerji, karbonhidrat ve yağ ile kilo artışınız gerçekleşiyor!
Yeme dürtüsünü tetikleyen stres, uykusuzluk, duygu durumunun değişmesi gibi durumlarda hedonik açlık artıyor. Hedonik açlığa bağlı olarak lezzetli besinlerin sık sık ve fazla miktarlarda tüketilmesi ile başta yeme bozuklukları olmak üzere: Obezite, hipertansiyon, diabetes mellitus, kardiyovasküler hastalıklar, alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması, obstrüktif uyku apnesi ve bazı kanser türleri gibi birçok ciddi hastalık karşımıza çıkıyor.
Uzm. Dyt. Elif Melek AVCIDURSUN, nelerin yapılacağı konusunda bizleri maddeler halinde haberimizin devaminda bilgilendirmeye devam etmektedir.
Ne yapmalı ?
1- Öğünler belirli zaman aralıkları ile belirlenen saatlerde tüketilmeli
2- Öğünlerden önce mutlaka bir bardak su içilmeli
3- Besin alışverişleri tok karna yapılmalı
4- Yeme dürtüsünü tetikleyebilecek yüksek kalorili besinler, yağ oranı yüksek gıdalar, asitli – gazlı içecekler kolay ulaşılabilecek yerlerde olmamalı, eve alınmamalı
5- Günlük en az 30 dakika fiziksel aktivite için ayrılmalı
6- Günlük 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmeli
7- Ara öğün alışkanlığı geliştirilmeli
8- Uzun süreli açlıklardan kaçınılmalı
9- Vitamin Mineral eksiklikleri zaman zaman kan tetkikleri ile kontrol edilmeli
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın