Yükseköğretim Kurumları Sınavı ek tercih dönemi bu gece 23:59’da sona erecek. Uzmanlar, okurken ve mezun olduktan sonra önemli istihdam avantajları sağlayan programlara dikkat çekiyor. Çift anadal, dikey geçiş ve mesleki staj ile deneyim imkanları sunan Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Programı, Evde Hasta Bakımı Programı ile Yaşlı Bakımı Programı, mezunlarına önemli avantajlar sağlıyor.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Program Başkanı Öğretim Görevlisi Gönül Kil Tetik, Evde Hasta Bakımı Program Başkanı Öğretim Görevlisi Büşra Ecem Kuru ve Yaşlı Bakımı Program Başkanı Öğretim Görevlisi Büşra Kul, ek tercih döneminde seçim yapacak aday öğrencilerin sahip olacağı imkanlar hakkında bilgiler paylaştı.
Alanda çalışanlar yaşlı bireylerin gereksinimlerini bilmeli
“Yaşam süresinin uzaması ve yaşlıların bakım gereksinimlerinin artmış olması, uygulama boyutunda bakım hizmetlerini birebir yürütecek profesyonel ara eleman ihtiyacını yaratıyor” diyen Büşra Kul, sözlerine şöyle devam etti:
“Hasta ve yaşlı hizmetleri alanında çalışan kişiler yaşlının gereksinimlerini bilmeli, alışkanlıklarını göz önünde bulundurarak bakımını planlamalı, hasta ve ailesini bilgilendirmeli, günlük yaşam aktivitelerini hasta ile birlikte gerçekleştirmeli, oda düzenini sağlamalı ve bağımsız olarak gerçekleştiremediği her türlü aktivite de hastaya yardımcı olmalıdır. Hem devlet hem de özel sektöre ait birçok hasta ve yaşlı bakım merkezi bulunuyor. Hastane, huzurevi, yaşlı bakım rehabilitasyon merkezleri, yaşlı gündüz merkezleri, hospis ve yaşlı bakım hizmetlerinin yürütüldüğü sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumu, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, özel kurumlara bağlı ilgili birimlerde ve evde bakım hizmeti veren kuruluşlarda hasta ve yaşlı hizmetleri uygulanıyor.”
Uygulama ve pratik beceri çok önemli
Sağlık alanında multidisipliner yaklaşımların çok önemli olduğunu vurgulayan Kul, ‘‘Öğrencilerin teorik derslerden öğrendiklerinin yanı sıra laboratuvarlarımızda ve alanda aldıkları uygulamalı eğitimlerin katkısı çok büyük olacaktır. Öğrencilerimiz ders programlarındaki teorik ve uygulamalı dersleri Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesinde alıyor. Ayrıca kariyer merkezi aracılığı ile öğrenciler uygulamalı derslerini Darülaceze, birçok devlet ve özel sağlık kurumlarının geriatri servisi, palyatif bakım ünitesi ve benzeri yerlerde yapabiliyor.” dedi.
İki diploma ile istihdam olanaklarını artırabilecekler
Sağlık bilimlerinin temeli olan insan sağlığına hizmet verebilecek bireylere gerekli donanımları kazandırmayı hedeflediklerini belirten Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Program Başkanı Öğretim Görevlisi Gönül Kil Tetik, “Öğrenciler, uygulama ve pratik becerilerini geliştirmek için alandaki uygulamalı derslerini modern ve gelişen teknolojik çağa uygun donanıma sahip üniversite laboratuvarları, birçok devlet ve özel sağlık kurumlarında gerçekleştiriyor. İş tabanlı eğitim modeline uygun olarak teorik, uygulamalı ve çeşitli staj eğitimleri sayesinde mesleki beceriyi iki yıl gibi kısa sürede kazanıyor. Öğrenciler, yerleştikleri bölümlere içerik olarak yakın diğer bir SHMYO programı ile birlikte iki diplomaya sahip olarak gelecekte başvuracakları istihdam olanaklarını daha fazla arttırabilecek. İki farklı programda eğitim ile daha donanımlı olarak meslek hayatlarına atılabilecekler.” dedi.
SHMYO mezunlarına burs fırsatı sunuluyor
Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda Üsküdar Üniversitesi’nin lisans programlarını tercih eden kendi SHMYO mezunlarına burs fırsatları sağlandığını ifade eden Tetik, “DGS ile lisansını tamamlayan ön lisans girişli tüm adaylar, yüksek lisans hatta doktora sınıflarımıza kadar özel burs imkanlarıyla ilerleyebiliyor. Acil Durum ve Afet Yönetimi, Beslenme ve Diyetetik, Ergoterapi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik, Özel Eğitim Öğretmenliği, Sağlık Yönetimi ve Sosyal Hizmet bölümleri Dikey Geçiş Sınavı ile tercih edilebiliyor.” diye konuştu.
İstihdam olanakları oldukça fazla
Öğretim Görevlisi Gönül Kil Tetik, Engelli ve Rehabilitasyon programının adaylara sunduğu istihdam olanaklarını şöyle sıraladı:
- Temel sağlık hizmetleri veren tıp merkezleri ve poliklinikler,
- Hastaneler,
- Fizik tedavi ve rehabilitasyon üniteleri,
- Huzurevleri,
- Bakım evleri,
- Kreşler,
- Çeşitli kurumların revirleri ve
- Engelli bireylerin evleri
Evde bakım ihtiyacı artıyor
Hastaları yalnızca tedavi edici değil, aynı zamanda koruyucu, destekleyici ve rehabilite edici sağlık ve sosyal hizmetlere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Evde Hasta Bakımı Program Başkanı Öğretim Görevlisi Büşra Ecem Kumru ise, “Özellikle ülkemizin yanı sıra dünyada da evde bakım ihtiyacı artış gösteriyor. Bu sebeple program mezunlarına önemli istihdam olanakları oluşuyor. Günümüzde ortalama yaşam süresinin uzaması sonucunda ileri yaşta olanların sayısının artması, tıp ve teknolojideki gelişimin sağlık hizmetlerinin birçoğunun evde verilmesine olanak sağlaması, hastanede yatış süresinin kısalması ve günlük cerrahinin artması evde hasta bakımının önemini artırdı.” dedi.
Ağırlıklı hedef grubu 65 yaş ve üzeri
Öğretim Görevlisi Büşra Ecem Kumru, evde bakım hizmetlerinin yöneldiği yaş grupları hakkında şu bilgileri verdi: “Ağırlıklı olarak 65 yaş ve üzerindeki kronik ve uzun süreli bakımı gereken yaşlı hastaların yanı sıra kronik hastalığı olan her yaş grubu, bebek ve çocuklar da çok yönlü bakım hizmetlerini güvenli ev koşullarında alabiliyor. Terminal dönemdeki kanserli yetişkin ve çocuk hastaların onur ve saygınlığını korumak, yaşamın son günlerini daha sevgi dolu ve şefkatle geçirmelerini sağlamak amacıyla bakım hizmetleri evde verilebiliyor. Öte yandan tedavisi olanaksız ve ilerlemiş olan birçok hastanın ölümüne kadar bakımlarının evde verilmesi tercih ediliyor.”
Yorum Yazın