Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

Görme bozukluğu çocuğunuzu yalnızlaştırabilir.

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Görme bozukluğu çocuğunuzu yalnızlaştırabilir.

Günümüzde çocuklarda göz tembelliği, şaşılık, miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi kırma kusurları yaygın şekilde görülüyor. Görme bozukluğu ile karşı karşıya kalan çocukların okul başarıları düşüyor, özgüvenleri olumsuz etkileniyor ve bu durum onların arkadaşları ile oyun oynarken zorlanmasına, sosyal etkileşimlerden uzaklaşmasına da neden olabiliyor. Çocukluk döneminde görme bozukluklarına karşı bazı önlemlerin alınması, yaptırılan göz kontrolleri ve tedavileri bireye hem çocukluk hem de yetişkinlik döneminde sağlıklı görme imkanı sağlıyor. Memorial Şişli Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Damla Culha, çocukların okul dönemi ve daha sonraki hayatları için yaptırmaları gereken göz kontrolleri hakkında bilgi verdi. 

Çocuğunuzun odasını doğru aydınlatın

Göz sağlığı, çocukların genel sağlığı ve gelişimi açısından büyük bir önem taşımaktadır. Görme, çocukların dünyayı algılamasında, öğrenmelerinde ve günlük aktivitelerini yerine getirmelerinde temel bir rol oynamaktadır. Büyükşehirlerde yaşayan çocuklar sosyal yaşamın çoğunu kapalı ortamlarda telefon, tablet veya bilgisayar başında geçirmektedir.

Uzun süreli ekran maruziyeti şaşılık ve miyopi riskini artırmakta, göz yorgunluğu ve göz kuruluğuna sebep olmaktadır. Doğru aydınlatma ve ergonomik koşullar oluşturulmadan yapılan okuma çalışmaları da çocuklarda görme bozukluğunu tetikleyebilir. 

Çocukların öğrenme süreçlerinin büyük bir kısmı görme yoluyla gerçekleşir. Tahtadaki yazıları okumak, kitaplardan bilgi edinmek, dijital ekranlarla etkileşime girmek gibi aktiviteler, iyi bir görme kabiliyeti gerektirir. Görme problemleri olan çocuklar, bu aktivitelerde zorlanabilir ve bu da akademik başarılarını olumsuz yönde etkileyebilir. Görme problemleri, çocukların kendine güvenini olumsuz etkileyerek sosyal etkileşimlerini zorlaştırabilir. Arkadaşlarıyla oyun oynarken ya da günlük aktiviteleri yerine getirirken zorlanan çocuklar, sosyal hayattan uzaklaşabilir. Bu nedenle, görme problemlerinin erken teşhis edilerek tedavi edilebilmesi için çocukların düzenli göz kontrollerinin yaptırılması büyük önem taşımaktadır. 

Dijital ekran maruziyeti en çok uzağı görmeyi engelliyor

Çocukların yaşam alışkanlıkları günümüzde miyopi yani uzağı net görememe rahatsızlığının sayısında hızlı bir artışa neden olmuştur. Özellikle dijital cihazların aşırı kullanımı, kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirme ve doğal gün ışığına maruziyetin azalması gibi faktörler miyopi gelişme riskini artırmaktadır. Miyopi sadece gözlük veya kontakt lens ihtiyacını doğurmaz aynı zamanda ilerleyen yaşlarda ciddi göz hastalıklarına yakalanma riskini de artırmaktadır. Düzenli göz kontrolleri, miyopinin erken aşamalarda tespit edilmesine olanak tanır ve miyopinin ilerlemesini yavaşlatmak için gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.  

Erken teşhis görme problemlerinin çözümünü kolaylaştırır

Çocuklarda göz problemleri, erken yaşlarda teşhis edildiğinde genellikle daha kolay ve etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Göz tembelliği (ambliyopi), şaşılık, kırma kusurları (miyopi, hipermetropi, astigmatizma) gibi yaygın göz sorunları, erken müdahale ile tedavi edilebilir. Erken teşhis edilmediği takdirde, bu problemler kalıcı görme kaybına neden olabilmektedir. Düzenli göz muayeneleri, sadece mevcut görme problemlerini tespit etmek için değil, aynı zamanda genel göz sağlığını izlemek için de önemlidir. Göz doktorları, muayene sırasında sadece görme kusurlarını değil, aynı zamanda çocuklarda nadir görülen ancak ciddi olabilen göz hastalıklarının belirtilerini de kontrol etmektedirler. Bu sayede, herhangi bir anormallik erken dönemde fark edilip tedavi edilebilir. Ayrıca göz doktorları çocuklara ekran kullanımında dikkat edilmesi gereken kurallar ve göz sağlığını koruma yöntemleri hakkında rehberlik etmektedir.  

Sağlıklı görme sağlıklı büyüme için çok önemli

Çocukların düzenli göz kontrolü yaptırmaları, onların sağlıklı bir şekilde büyümelerini ve gelişmelerini sağlamak için hayati öneme sahiptir. Erken teşhis ve tedavi, olası görme problemlerinin önlenmesine ve çocukların genel sağlığına katkıda bulunur. Ebeveynler, çocuklarının göz sağlığını ihmal etmemeli ve düzenli göz muayeneleri için bir göz doktoruna başvurmalıdır. Çocukluk dönemini görme problemi yaşamadan büyüyen çocuklar yetişkinlik döneminde de daha az görme problemi yaşamaktadır. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tüik: İhracat birim değer endeksi %0,9 arttıÖnceki Haber

Tüik: İhracat birim değer endeksi %0,9 a...

Küresel tedarik zinciri finansmanı hacmi 2,3 trilyon dolar oldu.Sonraki Haber

Küresel tedarik zinciri finansmanı hacmi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar