Ege Üniversitesi (EÜ) Atatürk Sağlık Meslek Yüksekokulu (ASHMYO) ve Paramedik Eğitiminde Standardizasyon ve Akreditasyon Derneği (PESAD) iş birliğinde “Paramedikler Günü Etkinliği” düzenlendi. EÜ Fen Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Ege, Dokuz Eylül, İzmir Kâtip Çelebi, Ekonomi ve Manisa Celal Bayar Üniversitelerinden öğrenci ve öğretim üyeleri katıldı. Etkinlikte Paramedik Mesleğinde Kariyer başlıklı panelde oturum başkanlığını Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sedat Yanturalı üstlendi.
Panelin açılış konuşmalarını PESAD Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Semra Çelikli ve Ege Üniversitesi ASHMYO Müdürü Doç. Dr. Ali Ekşi yaptı. Panele konuşmacı olarak Öğr. Gör. Mukadder Özbek, İBB İtfaiye Daire Başkanlığı Arama Kurtarma Şube Müdürü Paramedik Şenol Dereköy, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Afetlerde Hizmetlerde Birim Sorumlusu Tolga Ünsel yer aldı.
Etkinliğin açılışında konuşan Doç. Dr. Ali Ekşi, “Hepiniz çok gençsiniz, pırıl pırılsınız, önünüzde uzun bir meslek hayatı var. İnşallah mesleğinizi gurur ve mutlulukla gerçekleştirirsiniz. Paramediklerin annesi olarak gördüğümüz Semra Çelikli, Kanada’da aldığı paramedik eğitimiyle Türkiye’de ilk paramedik olmuştur. Kanada’da aldığı eğitimle edindiği bilgileri 1993 yılında ülkemize taşıyan Semra Çelikli hocamız Dokuz Eylül Üniversitesi’nde on iki öğrenciye eğitim vererek ilk paramedik sınıfını yetiştirmeye başlamıştır. Otuz yıllık süreçte sayımızla birlikte başarımız da arttı. Paramedik alanına katkı sunan tüm öğretim üyeleri ve öğrencilere teşekkür ediyorum” dedi.
“Paramediklerin annesiydim, artık anneannesiyim”
Emekli olduğu üniversiteye gelmenin onu çok heyecanlandırdığını söyleyen PESAD Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Semra Çelikli, paramedik mesleğindeki deneyim ve tecrübeleri katılımcılarla paylaştı. Türkiye’de paramedik mesleğinin gelişiminden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Çelikli, “Kanada’ya giderek orada paramedik eğitimimi tamamlayıp 1993 yılında paramedik programını Türkiye’ye getirmek gibi bir misyonum oldu. Bu misyonun oluşumunda Prof. Dr. Namık Çelik’in paramedik programının ülkemize erken gelmesi için verdiği desteklerin büyük etkisi oldu. Paramedik programı sadece Amerika’da veya Avrupa’da değil tüm dünyada ihtiyaç duyulan bir program. Ülkemize gelmesine vesile olduğum için onur duyuyorum. Paramedik camiasının gelişimini gördükçe daha da mutlu oluyorum. Paramedik maceramızın en başından beri destek olan herkese teşekkür ederim. Eskiden bana paramediklerin annesi diyorlardı sanırım artık anneannesiyim” diye konuştu.
Açılış konuşmaların ardından “Paramedik Mesleğinde Kariyer” konulu panel gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Sedat Yanturalı’nın yaptığı panelde İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Öğr. Gör. Mukadder Özbek “Paramedik Mesleğinde Akademisyen Olmak”, İBB İtfaiye Daire Başkanlığı Arama Kurtarma Şube Müdürü Paramedik Şenol Dereköy “Yerel Yönetimlerde Yönetici Olmak” ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Afetlerde Hizmetlerde Birim Sorumlusu Tolga Ünsel “Sağlık Bakanlığında Yönetici Olmak” konularında katılımcıları bilgilendirdi.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın