Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

Egeli araştırmacılar uzayın bilinmezliğine ışık tutuyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Egeli araştırmacılar uzayın bilinmezliğine ışık tutuyor

“Galaksi Diskindeki Yağ Bulutlarının Haritalanması” konulu makaleye uluslararası ilgi

 

Ege Üniversitesinin (EÜ) uluslararasılaşma hedefi doğrultusunda üniversite bünyesindeki araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar, yurt dışında yankı bulmaya devam ediyor. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Melike Afşar ve Dr. Burcu Günay’ın uluslararası iş birliğiyle gerçekleştirdikleri “Galaksi Diskindeki Yağ Bulutlarının Haritalanması” konulu çalışma, alana ilgi duyan uluslararası medya mecralarında yayınlandı.

 

Yayımlanan bilimsel makalenin konusu ile ilgili bilgiler veren Başyazar Dr. Burcu Günay, “Yıldızlararası toz, uzaydaki organik bileşikler için önemli bir rezervuardır. Hidrokarbonlar yaşam için gerekli olan bazı molekülleri de kapsayan organik bileşikler grubudur. Dünyadaki ham petrolün önemli bir bölümünü alifatik ve aromatik hidrokarbonlar oluşturmaktadır. Petrol ve türevlerindeki yağımsı madde alifatik hidrokarbonlarca zengindir. Önceki çalışmamızda, yıldızlararası ortamın koşullarını laboratuvar ortamında taklit ederek yıldızlararası toz benzeşikleri üretmiştik. Laboratuvar çalışmalarının sonuçlarını gözlemsel verilerle birleştirip, yıldızlararası tozun önemli miktarda alifatik hidrokarbon madde içerdiğini keşfetmiştik. Yeni çalışmamızda, yıldızlararası toz bünyesinde bulunan organik bileşikleri kızılötesi bir teleskop ile haritalamak için yeni bir yöntem geliştirdik. Bu yöntem sayesinde ilk defa, yıldızlararası toz bulutlarının içerdikleri alifatik hidrokarbonların haritalarını elde etmeyi başardık” dedi.

 

“Yöntemi James Webb Uzay Teleskobu ile uygulanabilir hale getireceğiz”

Uyguladıkları yöntemi anlatan Dr. Günay, “Yöntemimizi, birisi galaksimizin merkezi, diğeri komşuluğu olmak üzere iki farklı doğrultuda yer alan yüzlerce yıldızlara uygulayarak iki farklı bölge için alifatik hidrokarbon bolluk haritalarını elde ettik. Alifatik hidrokarbon haritaları, yıldızlararası tozun organik maddeler açısından oldukça zengin olduğunu ve kozmik karbon bolluğunun en az yüzde 20'sinin yıldızlararası tozun yağımsı (alifatik hidrokarbon) bileşeninde saklı olduğunu ortaya çıkardı. Ayrıca elde edilen haritalar, geliştirdiğimiz yöntemin uzayda organik maddelerin izini sürmek için elverişli bir yöntem olduğunu bizlere gösterdi. Şimdi bir adım daha ileri giderek, Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü (STScI) ile bu yöntemin, gelecekte James Webb Uzay Teleskobu (JWST) ile uygulanabilecek şekilde geliştirilmesi üzerinde çalışıyoruz. Yöntemin JWST ile gelecekteki uygulamalarının, bizlere organik maddelerin uzaydaki bolluğu ve döngüsü hakkında yeni bilgiler sağlamasını hedefliyoruz” diye konuştu. 


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
“Polat Enerji Grubu; yeni yatırımı ile rüzgar kurulu gücü kapasitesini 33,6 MW arttıracak!”Önceki Haber

“Polat Enerji Grubu; yeni yatırımı ile r...

Sabırla Örülen Tellerden Şaheserler ÇıktıSonraki Haber

Sabırla Örülen Tellerden Şaheserler Çıkt...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar