Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

Ege Üniversitesi, sıfır atık ve geri dönüşüm uygulamaları ile öncü rol üstleniyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ege Üniversitesi, sıfır atık ve geri dönüşüm uygulamaları ile öncü rol üstleniyor

Ege Üniversitesi (EÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER), çevre sorunlarına dikkat çekmek ve çevre bilincini yaygınlaştırmak amacıyla ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel çalışmalar yürütüyor. Çevre temalı pek çok sürdürülebilirlik projesine liderlik eden merkez, yeni dönemde Ege Üniversitesinin Dünya Yeşil Üniversiteler Greenmetric sıralamasında ilk 100 içerisinde yer alması için nitelikli projelere öncülük ediyor.

Çevre bilincinin geliştirilmesine ve bu konuda farkındalıkların artırılmasına katkı sağlayacak çalışmalar yürüttüklerini söyleyen EÜ Çevre Sorunları ve Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınal, “Merkezimiz, üniversitemizde çevre bilincini yaymak ve çevre ile ilgili pek çok görevi üstlenmek üzere kurulan bir merkez. Bilindiği üzere, ‘Sıfır Atık Uygulaması’ artık zorunlu hale gelen bir uygulama. Ege Üniversitesi, sürdürülebilir ve iklim dostu bir kampüs hedefi ile yürüttüğü çalışmalar ile 2020 yılında İzmir’de  ‘Sıfır Atık Belgesi’ni almaya hak kazanan ilk devlet üniversitesi oldu. Üniversitemizde,  atıkların ayrı toplanması ve ayrıştırılması ile ilgili olarak altılı sisteme geçtik. Artık atıklarımızı; metal, kâğıt, plastik ve cam hatta organik atıklar olarak ayırıyoruz. Kantin ve kafeteryalarımızda bulunan kahverengi kutularda organik atıkları topluyoruz. Sıfır Atık uygulamaları kapsamında ayrıca, kampüse yerleştirdiğimiz üç ‘Mobil Atık Getirme Merkezi” ile kampüsümüzde yer alan kompost makinesi sayesinde yemekhaneden artan yemeklerle kompost, kedi, köpek maması gibi dönüştürme çalışmaları yapılıyor. Yaptığımız bu çalışmalar sayesinde sıfır atık belgemizi daha üst seviyelere taşımayı amaçlıyoruz” dedi.

“Greenmetric sıralamasında ilk 100’e girmeyi hedefliyoruz”

Bu yıl Dünya Yeşil Üniversiteler Greenmetric sıralamasında ilk 100’e girmeyi hedeflediklerini söyleyen Prof. Dr. Kınal, “Ege Üniversitesi olarak 2017 yılından bu yana Greenmetric sıralamasına katılıyoruz. 108. Sıraya kadar yükseldik, bu senede yaptığımız çalışmalarla ilk 100’e girmeyi hedefliyoruz. Küresel ısınmanın iklim değişikliğine dönüştüğü bu dönemde geleceğimiz için çevre konusunda çok hassas olmamız gerekiyor. Üniversitemizde, su hasatı ile ilgili olarak çatılardaki yağmur suyunun depolanarak, bu suyun bahçe sulamada kullanılmasına yönelik bir proje yürütüyoruz. İzmir su bakımından çok da zengin bir şehir değil, dolayısıyla su tasarrufuna yönelik bu projeler son derece önemli. Biz de o yüzden bu tür projelere öncelik vermeye çalışıyoruz. Çevre ve sıfır atık konularında farkındalıklarımızın artırılması amacıyla Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Necdet Budak’ın öncülüğünde ‘Fikrini Yeşert’ başlığı altında bir proje yarışması başlattık. Proje kapsamında, fakülte ve meslek yüksekokul bazında hem sıfır atık hem de çevre düzenleme konularında neler yapıldığına dair bir yarışma oluşturduk. Başvurular devam ediyor, Ege Üniversitesi olarak ‘Cumhuriyetin 100. Yılı’ etkinliklerinde bu yarışmayı sonuçlandırmayı planlıyoruz” diye konuştu.

“İkinci El Takas Pazarı yoğun ilgi gördü”

Geri dönüşümün önemine dikkat çeken Prof. Dr. Kınal, “Bu yıl da geçen yıl olduğu gibi, Ege Üniversitesi olarak Dünya Çevre Günü aktiviteleri kapsamında personel ve öğrencilerin iklim krizi ve çevre kirliliğine karşı kendi eşyalarını takas ettiği ‘İkinci El Takas Pazarı’ düzenledik. Geri dönüşüme dikkat çekmek ve tüketim alışkanlıklarını azaltmak amacıyla kurulan pazar, öğrenciler ve personel tarafından yoğun ilgi ile karşılandı. Bir kişi için atık olan bir malzeme, bir başkası için kullanılabilir bir malzeme olabiliyor. Düzenlediğimiz bu takas etkinliği ile atık azaltımına katkı sağlıyoruz” dedi.

         “Sürdürülebilirlik konusunda akademik çalışmalar yürütüyoruz”

Merkezde lisansüstü eğitim programları yürütüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Kınal, “Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde kurulan ‘Çevre Bilimleri’ Anabilim Dalında yüksek lisans ve doktora programlarımız bulunuyor. Çevre bilimleri ile ilgili akademik çalışma yapan tüm hocalarımız ve yüksek lisans, doktora öğrencilerimiz ile beraber çevre ile ilgili akademik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bununla beraber, Sürekli Eğitim Merkezi ile koordineli yürüttüğümüz eğitimler ile çevre bilincinin geliştirilmesine ve çevre farkındalıklarının artırılmasına katkı sağlayacak eğitimler düzenliyoruz. Perşembe günleri, çevre konusunda uzman kişileri konuşmacı olarak davet ettiğimiz ve Çevre Bilimleri Anabilim Dalı olarak gerçekleştirdiğimiz akademik çalışmalarımızı anlattığımız seminerler düzenliyoruz. Merkez olarak, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Necdet Budak hocamızın desteğiyle, üniversitemizde çevresel sürdürülebilirlikle ilgili yeni çalışmalar gerçekleştiriyor ve ayrıca bu alandaki çalışmaları koordine ediyoruz." diye açıklama yaptı.

Haber: Barış Bölükbaşı-Zekiye Nizamoğlu

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çukurova kreşlerinde yeni dönem başladıÖnceki Haber

Çukurova kreşlerinde yeni dönem başladı

Türkiye Tasarım Vakfı, Hatayın yeniden ihyası için uzmanlarla buluştuSonraki Haber

Türkiye Tasarım Vakfı, Hatayın yeniden i...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar