EÜ’de “TUSAŞ İleri Kaplamalar, İnce Filmler ve Yüzey Araştırmaları Laboratuvarı” kurulacak
Akademik ekosistemin öncü kurumu Ege Üniversitesi (EÜ) ile savunma ve havacılık ekosisteminin vizyoner markası Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) arasında iş birliği protokolü imzalandı. Ankara Türk Havacılık Uzay Sanayii'nde gerçekleştirilen imza törenine, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil’in yanı sıra akademisyenler, uzmanlar ve bürokratlar katıldı.
Hayata geçirdiği örnek üniversite- sanayi projeleri, Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları ile Türkiye’nin yerli ve milli sanayi hamlesine güçlü destek veren Ege Üniversitesi ile TUSAŞ arasında; eğitim öğretimden araştırma geliştirmeye, altyapı paylaşımından yeni teknolojiler geliştirilmesine, sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda yetkin insan kaynağının yetiştirilmesinden stratejik konularda lisansüstü öğrenci ve araştırmacı yetiştirilmesine yönelik iş birliği protokolü yapıldı. Protokol ile Ege Üniversitesinde, savunma sanayine ve havacılık endüstrisine nitelikli araştırmacıların yetiştirileceği “TUSAŞ İleri Kaplamalar, İnce Filmler ve Yüzey Araştırmaları Laboratuvarı” kurulacak.
İmza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Budak, “Bugün TUSAŞ İleri Kaplamalar, İnce Filmler ve Yüzey Araştırmaları Laboratuvarı’nın üniversitemizde kurulması amacıyla imzalayacağımız protokol nedeniyle bir aradayız. Bilimin ve teknolojinin hızla geliştiği günümüzde teknoloji ve sanayinin birleştiği her noktada kaliteyi artırmak, topluma nitelikli bilgi sunmak ve sektöre nitelikli insan kaynağı yetiştirmek biz bilim insanlarının asli görevidir. Ege Üniversitesi olarak bu bilinçle her gün canla başla çalışıyoruz. Hepimizin bildiği gibi, gelişen teknolojiye ayak uydurmanın ve yenilikçi teknolojiler ile rekabet edebilmenin ilk koşulu, güçlü Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştirebilmektir. Ar-Ge faaliyet alanlarının genişletilmesi kadar, Ar-Ge için faydalanılabilecek bilgi ve kaynak ağının güçlenmesi de aynı oranla önem arz etmektedir. TUSAŞ’ın, üniversiteleri kendi Ar-Ge ekosisteminin doğal bir parçası haline getirebilmek ve yenilikçi teknolojileri takip ederken akademik kaynaklardan sınırsız faydalanabilmek için üniversitelerdeki akademik ve teknik alt yapıyı TUSAŞ Ar-Ge ihtiyaçları çözüm mekanizmalarının bir parçası haline getirebilmeyi amaçladığı görülmektedir” diye konuştu.
Kurulacak olan laboratuvarda 20 araştırmacının görev yapacağı ifade eden Rektör Prof. Dr. Budak, “Bu protokol ile birlikte; savunma sanayine ve havacılık endüstrisine nitelikli araştırmacı yetiştirme misyonu kapsamında 20 araştırmacının görev yapacağı bu laboratuvarda, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii mühendislerinin geliştirdiği özgün platformlarda kullanılacak ileri Ar-Ge çözümlerinin akademisyen ve öğrencilerle birlikte geliştirilmesi sağlanacak. Protokol kapsamında radar absorbe eden malzemeler ve açık kaynak kod yazılım geliştirilmesi gibi çok önemli projelere temel teşkil edecek çalışmalar yer alacak. Bütün bunların yanında; imzalanan protokol, şirket için stratejik konularda çalışan lisansüstü öğrenci ve doktora sonrası araştırmacı yetiştirilmesi, lisans bitirme projelerinin geliştirilmesi ve öğrenciler için proje bursiyerliği imkânını da kapsamaktadır. Son olarak belirtmek isterim ki; sonraki dönemlerde, üniversite-sanayi işbirlikleri projelerine imkân sağlayacak olan bu protokolün, üniversitemizde akademik faaliyetlerini sürdürmekte olan genç araştırmacılarımıza uluslararası imkânlar sağlayacaktır. Protokolün hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, tüm akademisyenlerimize ve öğrencilerimize başarılı ve verimli bir süreç diliyorum” dedi.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın