Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

Dünyaca ünlü keman virtüözü Roby Lakatos, Tekfen Filarmoni ile Türkiye’de

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dünyaca ünlü keman virtüözü Roby Lakatos, Tekfen Filarmoni ile Türkiye’de

Tekfen Filarmoni bu sonbaharda yine çoşturuyor.

 

Bu yıl 30. yılını kutlayan Tekfen Filarmoni, Ekim ayı konserleri ile İstanbul ve Ankara’da klasik müzik severlerle buluşmaya hazırlanıyor. 5 Ekim’de İstanbul, 6 Ekim’de ise Ankara’da sahne almaya hazırlanan Şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni,

Dünyanın en sevilen keman sanatçılarından Roby Lakatos ve günümüzün önde gelen
 kanun virtüözlerinden Göksel Baktagir’i ağırlayacak. 

  

Ülkemizin sayılı özel sanat kurumlarından Tekfen Filarmoni, Ekim ayında İstanbul ve Ankara’da arka arkaya vereceği konserlerle kuruluşunun 30. yılında klasik müzik severlerle buluşmaya devam ediyor. Daimî şef ve sanat direktörü Aziz Shokhakimov yönetiminde 5 Ekim’de İstanbul Zorlu PSM’de çalacak olan orkestra, 6 Ekim’de de Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamında CSO Ada Ankara’da konser verecek. Orkestranın dünya çapında büyük beğeniyle takip edilen ünlü Macar keman virtüözü Roby Lakatos ve Grubu’na eşlik edeceği yüksek tempolu programda, dinleyiciler konuk sanatçısı ve Tekfen Filarmoni ile uzun yıllardır iş birliği yapan Göksel Baktagir’in kanunuyla Macarların geleneksel çalgısı olan cimbalom ile doğaçlama atışmasına tanık olacak.

Dünyanın yaşayan en usta keman sanatçısı

 

Benzersiz sanatçı kişiliğiyle Çingene kemancı, şeytanın kemancısı, klasik virtüöz, caz doğaçlama sanatçısı, besteci ve aranjör olarak tanınan Roby Lakatos, dünyanın yaşayan en usta keman sanatçılarından biri. Roby Lakatos, 1965 yılında, “Çingene Kemancıların Kralı” János Bihari’nin yedinci kuşaktan torunu olarak dünyaya geldi. Bihari, zamanında, Ludwig van Beethoven’ın takdirini kazanmış, Johannes Brahms’ı, bestecinin Macar Dansları adlı eserine ilham kaynağı olan ezgilerle tanıştırmış ve Franz Liszt’in hakkında “Sihirli kemanından süzülen ahenkli notalar, büyülenmiş kulaklarımıza adeta bal çalıyor,” diyerek söz ettiği bir kişiydi. Lakatos, devraldığı mirasa sahip çıkarak klasik müzik eserlerini, caz parçalarını ve anavatanı Macaristan’ın halk şarkılarını ustalıkla icra eden çok yönlü müzisyen kimliği ile dikkat çekiyor. 

 

Ailesinin müzik geleneğiyle yoğrularak büyüyen Roby Lakatos, henüz dokuz yaşındayken bir Roman orkestrasında birinci kemancı olarak çalmaya başladı. Eğitimini Budapeşte’nin Béla Bartók Konservatuvarı’nda tamamlayan Lakatos, 19 yaşında katıldığı bir yarışmada keman dalında birincilik ödülü kazandıktan sonra Belçika’ya yerleşti. Brüksel’de artık kendi adıyla özdeşleşen Les Ateliers de la Grande Ile adlı kulüpte, keman topluluğu ile sahne alan ve yıldızı hızla parlayan Lakatos, günümüzde dünyanın dört bir yanında önemli festivallerde ve en prestijli konser salonlarında konserler veriyor.

Konserin konuk sanatçısı olan, beste çalışmalarına henüz konservatuvar yıllarında başlayan kanun virtüözü Göksel Baktagir’in ise sözlü ve enstrümantal olarak 400 kadar eseri bulunuyor. Eserlerinin birçoğu TRT repertuvarına alınmış olan Baktagir, alanında birçok ödülün de sahibi. “Sazım” adlı Zâvil saz semaisi, henüz 23 yaşındayken 1990 yılında TRT tarafından düzenlenen yarışmada ödül kazanırken, “Doğu Rüzgârı” albümü ise 2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ödüllendirildi. 2004 yılında Avrupa Birliği Vakfı’ndan Yılın Müzik Ödülü’nü alan Baktagir, 2013’te Itrî Müzik ödüllerinde Yılın Bestekârı Ödülü’ne, 2017'de ise müzik alanında T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü. 

 

Beethoven’dan Damdaki Kemancı’ya rengarenk bir program!

Lakatos’un büyük büyük dedesi János Bihari’ye hayranlığı, uzmanlarca bilinen Beethoven’ın Op. 92 La Majör 7. Senfonisi ile başlayacak olan konser, Roby Lakatos ve Ensemble’ın coşkulu eserleriyle devam edecek. 

 

Klasik müzik, caz ve çingene müziğini müthiş bir hakimiyetle, kendine hayran bırakan tekniği ve özgün üslubuyla yorumlayan Lakatos’un geniş repertuvarının en güzel örneklerini dinleyeceğiz. Klasiklerden Rimsky Korsakov’un “Yaban Arısının Uçuşu”, tangonun ustası Astor Piazzola’dan “Chiquilín de Bachín”, film müziği bestecisi Vladimir Cosma’nın “Siyah Ayakkabılı Sarışın” ve Victorio Monti’nin dünyaca ünlü “Csárdás” adlı eseri, bu renkli programdan sadece birkaç örnektir.

 

Göksel Baktagir’in konuk sanatçı olarak katılacağı konserde, kendi bestelerinden olan Gül Valsi, Kelebek ve Doğu Rüzgarı’ndan Göçmen Kuşlar, usta icracıların doğaçlama performansları ile icra edecekleri eserler olacaktır.

 

Tekfen Filarmoni’nin, 5 Ekim’de İstanbul Zorlu PSM Turkcell Salonu’nda saat 20.30’da vereceği konserin biletleri passo.com’da, 6 Ekim’de CSO Ada Ankara’da saat 20.00’da sahnelenecek konserin biletleri ise biletinial.com’da satışa sunuldu. 


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İstanbul Bilgi Üniversitesi 17. İstanbul Bienali kapsamında İstanbul’a gelen Bread and Puppet Theater’ın dev kuklalarına ev sahipliği yaptıÖnceki Haber

İstanbul Bilgi Üniversitesi 17. İstanbul...

Başkan Sandıkçı, “Mesai mefhumu gözetmeksizin çalışıyoruz”Sonraki Haber

Başkan Sandıkçı, “Mesai mefhumu gözetmek...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar