KOBİ’lerin tek bir platform ve yönetim panelinden e-ticaret sitesi açmalarını, pazaryerlerine bağlanıp satış yapmalarını, fiziksel dükkanlarını yönetmelerini, tüm satış kanallarını organize ederek işlerini büyütmelerini sağlayan e-ticaret platformu ikas, e-ticaretin dünya ve ülkemizdeki durumuna ışık tutacak verileri paylaştı.
Her yıl tüketicilerin büyük bir heyecanla beklediği “Black Friday”, 26 Kasım’da başlıyor. Covid-19 ile birlikte yükselen online alışveriş harcamaları 2020 itibariyle Black Friday gibi kampanya günlerini de etkiledi. Özellikle e-ticaret sitelerinin yoğun trafik aldığı kampanya günleri, pek çok işletme için de oldukça yoğun geçiyor. Tüm dünya çapında e-ticaret hacminin büyümesi, e-ticaret yapanların 2021’e umutla bakmasına sebep oluyor.
e-ticaret satışları 17 milyon dolara ulaşacak
Pandemi ile değişen satın alma alışkanlıklarımız 2020 verilerinde kendini gösteriyor. Mağaza içi satın alım büyük ölçüde azalırken, 2020 yılında e-ticaret sektörü büyük bir artış yaşadı. Pandeminin başlamasıyla birlikte; fiziksel mağazaların kapatılması veya mağaza içi satın alımların neredeyse durma noktasına gelmesi, satışların azalacağının düşünülmesine sebep olmuştu. Beklenenin aksine satışlar 2019-2020 yılları arasında 11 milyon dolardan 14 milyon dolara çıktı. 2021 için de satışların aynı şekilde büyümesi ve uzatılan kampanyalarla birlikte, ulaşılan sayının 17 milyon dolara çıkması bekleniyor.
Türkiye’de işlem sayısı ve ortalama sepet tutarı arttı
2020 yılında Türkiye genelinde, 2019’a göre toplam işlem sayısı ve ortalama sepet tutarı değerlerinde artış yaşandı. Insider tarafından hazırlanan ve 25 ülkenin incelendiği raporda; global satışların yüzde 36.3, Türkiye satışlarının ise yüzde 9.63 arttığı belirtildi. 2020 yılında Kasım ayı indirimlerinde ortalama sepet tutarının en çok artış gösterdiği üç kategorinin ise; ev ile mobilya, elektronik ürünler ve ayakkabı olduğu tespit edildi. E-ticaret metriklerindeki bir diğer güzel gelişme ise, hemen çıkma oranlarının globalde yaklaşık yüzde 3.71 oranında düşmesi oldu. Üstelik bu düşüşün mobil cihazlarda yüzde 5.23 seviyesinde olduğunu belirtmekte fayda var.
İşlem hacmi yüzde 103 büyüdü
Yapılan incelemelere göre; Türkiye genelinde Kasım kampanyalarına mobil erişim yüzde 49.3 arttı. iyzico’nun kendi verilerine dayanarak yayınladığı raporda ise; 2021 Kasım ayında işlem hacminin yüzde 103 büyüdüğü görüldü. Verilere göre; e-ticaret işlem adedi yüzde 57 büyürken, ortalama sepet tutarı yüzde 29 arttı. Ayrıca yine aynı raporda; erkeklerin yüzde 91 oranında web üzerinden alışveriş yaptığı, kadınların ise mobil erişiminde yüzde 2’lik bir artış olduğu kaydedildi.
Erkekler kadınlardan daha çok harcıyor
Erkekler bir önceki seneye göre yüzde 115 daha fazla harcarken, kadınlarda bu oran yüzde 68 olarak belirtildi. Kadınların ortalama sepet tutarı bir önceki seneye göre yüzde 35 artarak 285 TL’ye ulaşırken, erkekler bir önceki seneye göre yüzde 33 daha fazla harcayarak sepetlerini ortalama 376 TL’ye doldurdu.
e-ticaret büyümeye devam edecek
Önümüzdeki dönemde e-ticaretin işlem hacmini artırmaya devam edeceğinin altını çizen ikas kurucu ve CEO’su Mustafa Namoğlu, “Deloitte’nin yıllık satış tahminlerine göre; e-ticaret satışları, yüzde 11 ve 15 oranları arasında büyüme gösterecek ve “Black Friday” ya da daha aşina olduğumuz isimlerle “Kara Cuma ve Şahane Cuma” günleri, bu büyümenin ana etkinlikleri arasında yer alacak. Bu büyümenin ise, 210 milyon dolar ve 218 milyon dolar arasında bir sonuca ulaşmasını öngörülüyor. Deloitte’tan aktarılan bilgiye göre; e-ticaret satışlarındaki büyümenin devam etme sebebi olarak, tüketicilerin düzenli ve devamlı olarak online alışveriş yapmaya yatkınlıklarının artması gösterildi” dedi.
ikas hakkında:
ikas, KOBİ’lerin tek bir platform ve yönetim panelinden e-ticaret sitesi açmalarını, pazaryerlerine bağlanıp satış yapmalarını, fiziksel dükkanlarını yönetmelerini, tüm satış kanallarını organize ederek işlerini büyütmelerini sağlayan yeni nesil e-ticaret platformudur. KOBİ’lerin yurtdışına satış yapabilmelerini sağlayan platform; ülke bazlı fiyat gösterme, kolay dil çevirileri gibi özellikleriyle e-ihracat operasyonlarını hızlandırmaktadır.
Yorum Yazın