Ege Üniversitesi Cumhuriyet ve Atatürk Günleri kapsamında Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından “Atatürk Dönemi Sağlık Devrimi” konulu konferans düzenlendi.
Moderatörlüğünü Enstitü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Mutluer’in gerçekleştirdiği konferansa konuşmacı olarak EÜ emekli öğretim üyesi Dr. Eren Akçiçek katıldı.
Birinci Dünya Savaşı esnasında birçok ölümün bulaşıcı hastalıklar sebebiyle gerçekleştiğini ifade eden Dr. Eren Akçiçek, “Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti komutasındaki üçüncü orduda 10 ölümün 9’u açlık ve bulaşıcı hastalıklar sebebiyle olmuştur. Aynı dönemde Alman ordusuna baktığımız zaman ise 10 ölümün 9’u harp yaralanması gibi diğer sebeplerden dolayı olmuş. Birinci Dünya Savaşı’nda bizim ordumuzu tehdit eden en önemli unsur, bulaşıcı hastalıklar, özellikle bitten geçen tifüs hastalığı ve açlık olmuştur” dedi,
İzmir’in İlk Müslüman Türk Doktoru
İzmir’in ilk Türk Müslüman doktoru olan Dr. Mustafa Eren’in hikâyesini anlatan Dr. Eren Akçiçek, “Tıpta branşlaşma olmadığı dönem, doktorlar her hastaya bakıyorlardı. O dönemler nefes alma sorunu olan bir hastasını kontrol etmesi için yardımcılarına tembih veren Dr. Mustafa Eren, sabah hastaneye geldiğinde hastanın öldüğünü ve morgda olduğunu öğreniyor. Morga gidip hastaya Trakeostomi (boğazda delik açılması işlemi) yapıyor ve hasta hayata geri dönüyor. Bu olay gazetelere düşüyor. Artık bir hasta ölecekse ‘Aman bir Mustafa Eren görsün’ deniliyor” diye konuştu.
Konferans sonunda Prof. Dr. Mustafa Mutluer tarafından Dr. Eren Akçiçek’e “Teşekkür Belgesi” takdim edildi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın