Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

ÇEVRİM İÇİ ORTAMDA GÖRÜLEN  EN YAYGIN 5 SİBER DOLANDIRICILIK YÖNTEMİ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ÇEVRİM İÇİ ORTAMDA GÖRÜLEN  EN YAYGIN 5 SİBER DOLANDIRICILIK YÖNTEMİ

DİJİTAL DOLANDIRICILIK 

MAĞDURİYETİ 2021 YILINDA %25 ARTTI!

 

Dijital mecraların kullanımı artarken, siber tehditlerin alanı da ciddi ölçüde genişliyor. Yapılan son araştırmalarda, online dolandırıcılığın 2021 yılında %25 arttığı görülüyor. Siber dolandırıcıların teknoloji ile iç içe büyüyen Z kuşağında bile önemli ölçüde başarıya ulaştığına dikkat çeken Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, siber saldırganların çevrim içi ortamda kullandığı en yaygın 5 yönteme dikkat çekiyor.

 

Pandemiyle birlikte hızlanan dijital dönüşümün ardından artışa geçen siber saldırılar, her alanda etkisini sürdürüyor. Dijital platformların yeni dünya düzeninde önemli bir yere sahip olması kurumlara birçok fırsat sunarken, ciddi siber güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor. Öyle ki yapılan son araştırmalar, dijital dolandırıcılık tehditlerinin 2021 yılında %25 arttığını raporluyor. Küçük yaşlardan itibaren yenilikçi teknolojilere ve internete aşina olan Z kuşağının bile yüksek oranda dijital dolandırıcılık mağduru olduğunu aktaran Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, en yaygın 5 siber dolandırıcılık yöntemleri hakkında şirketleri uyarıyor.

 

Z Kuşağını Hedefleyen Kurumlar Tedbirli Olmalı!

 

Dijitalleşmeyle birlikte gün geçtikçe yeni fırsatlar ve trendler ortaya çıkıyor. Ancak farklı stratejiler geliştirerek yeni saldırılar düzenleyen siber suçlular, ciddi bir tehdit haline geliyor. Dijital dünyaya hakimiyeti olmayan kişilerin online dolandırıcılık kurbanı olma riskinin daha fazla olması beklenirken, siber farkındalık hakkında oldukça bilgisi olduğu düşünülen Z kuşağının daha fazla çevrim içi dolandırıcılık mağduriyeti yaşaması oldukça şaşırtıyor. Araştırmalara göre, 40-49 yaş aralığındaki dolandırıcılık kurbanlarının hacmi %104 artarken, 60 yaş üstü yaş grubunda ise bu oran %112. Ancak teknolojinin sunduğu fırsatlar ile doğan 20 yaş ve altı grubunun hacminin %156 oranında arttığını belirten Gürsel Tursun’a göre, bu kitleyi hedefleyen kurumların siber güvenliklerini güçlendirmeleri gerekiyor.

 

Siber Suçluların Kullandığı En Yaygın 5 Dolandırıcılık Yöntemi

 

Siber saldırganların gün geçtikçe yeni teknikler ve yöntemler geliştirmesi, kurumların güvenliklerini koruması açısından ciddi bir tehdit haline geliyor.  Savunmasız kurumların birçok problemlerle karşı karşıya kalabileceğini belirten Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, en yaygın 5 siber saldırı yöntemini sıralayarak kurumları uyarıyor.

 

1. Saldırganlar en çok oltalama tekniğini tercih ediyor. En yaygın siber saldırı yöntemlerinin başında gelen oltalama tekniğinin sayısı gün geçtikçe artıyor. E-postalar veya sahte internet siteleri aracılığıyla kullanıcıların önemli bilgilerini kötü amaçlar için çalan saldırganlar, kurumların siber güvenliğe duyduğu ihtiyacı artırıyor.

 

2. Sosyal medya büyük tehdit saçıyor. Dijitalleşen dünya nedeniyle internetin yoğun bir şekilde kullanılması, sosyal medya platformlarındaki dolandırıcılık faaliyetlerini artırıyor. Bu platformlardaki bir bağlantıya tıklamanızı sağlayarak bilgilerinize kolaylıkla erişebilen siber suçlular, kurumların sosyal medyada yer alan takipçilerini kötü amaçlar için kullanabiliyor veya e-posta gibi önemli bilgileri ele geçirerek ciddi sorunlara neden olabiliyor.

 

3. Saldırganlar sahte telefon uygulamaları ile kimlik avına çıkıyor. Akıllı telefonların hayatımızda önemli bir hale gelmesi, siber suçlular için birçok fırsat alanı oluşturdu. Kullanıcıların gizli ve önemli kişisel bilgilerine ulaşmayı sağlayan sahte uygulamalar, kullanıcıları kolaylıkla tuzağa düşürebiliyor. Kurumların siber güvenliklerini tehdit eden uygulamalar, hassas verileri kötü amaçlı kullanabiliyor.

 

4. Sosyal mühendislik dolandırıcılığı gün geçtikçe artıyor. Siber dolandırıcılar, kurumlardan özel ve hassas bilgileri almak amacıyla insanların duygusal yanlarını kullanabiliyor. Taklit ve ikna kabiliyetlerini kullanan suçlular, polis ya da kamu görevlisi gibi görünerek insanları kolaylıkla dolandırabiliyor. Günümüzde mesaj ve arama yoluyla sosyal mühendislik yöntemleri kullanan dolandırıcılara çok fazla rastlanılıyor.

 

5. Siber saldırganlar kurumları vergi dolandırıcılığıyla avlıyor. Vergi kurumu yetkilisi gibi davranan dolandırıcılar, e-posta yöntemlerini kullanarak kimlik avına çıkıyor. Kişisel ve kredi kartı gibi bilgileri elde etmeye çalışan saldırganlar, ceza ve yasal yaptırımları öne sürerek çalışanları kandırmaya çalışıyor. Çalışanların bilinmedik e-postalara ve mesajlara itibar etmesinin, kurumun veri güvenliği açısından birçok riskle karşılaşmasına neden olabileceğini aktaran Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, dikkatli olunduğu takdirde online dolandırıcılık mağduriyetinin azaltılabileceğini belirtiyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Uykusuzluk Tedavisi İçin Kullanılan İlaçlar Uyku Kalitesini DüşürüyorÖnceki Haber

Uykusuzluk Tedavisi İçin Kullanılan İlaç...

Allianz Türkiye’nin pazarlama ekibine  The Hammers’dan Altın ÖdülSonraki Haber

Allianz Türkiye’nin pazarlama ekibine ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar