Bebek ve Çocuk Ürünleri Sektöründe Rekabet Gücü Artan Türkiye, İhracatta Yeni Pazar Fırsatları Yakaladı
Küresel tedarik zincirindeki değişim, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere pek çok ülkenin ihtiyaçlarını Çin veya Güneydoğu Asya ülkeleri yerine, daha yakın mesafelerden karşılamaya yönlendirdi. 4 saatlik uçuş mesafesi ile neredeyse küresel ticaretin yarısına karşılık gelen 30 trilyon dolarlık bir pazara ulaşabilen Türkiye, stratejik konumu ve üretim gücü ile önemli bir fırsat yakaladı. Bebek ve çocuk ürünleri pazarı da bu fırsatı en iyi şekilde değerlendiren sektörler arasında yer alıyor. Her yıl yüzde 20 büyüyen 2 milyar dolar iş hacmine sahip sektör, 8-11 Aralık 2021 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek CBME Türkiye Fuarı’nda buluşmaya hazırlanıyor.
CBME Türkiye – Uluslararası İstanbul Anne Bebek Çocuk Ürünleri Fuar Direktörü Hatice Dinçer, “Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM’in hazırladığı 'İhracat 2021 Raporu'nda Hazır Giyim ve Konfeksiyon sektörü 24 milyar dolar ile 2035 yılında yıldızı parlayacak üçüncü sektör olarak öngörülüyor. Yılda yaklaşık 2 milyar dolar iş hacmine sahip ve her yıl ortalama yüzde 20 oranında büyüyen bebek ve çocuk ürünleri sektörü de bu büyük potansiyelin önemli bir parçası. Tekstil grubu yüzde 30, bebek bezleri de yüzde 22 ile pazarda en büyük paya sahip olan alt sektörlerimiz. Pazar payı büyüklüğüne göre bu ürünleri mama ve oyuncak grubu ile bebek arabalarını da kapsayan bebek taşıma araç gereçleri ve mobilya ürünleri takip ediyor.” dedi.
Türkiye’nin rekabet gücü arttı, ihracatta yeni pazar fırsatları var
CBME Türkiye fuarının bu yıl 8-11 Aralık 2021 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirileceğini ifade eden Dinçer, “CBME Türkiye 30 yıldır bölgenin en güçlü uluslararası bebek ve çocuk ürünleri fuarı konumunda yer alıyor. Ağırlıklı olarak Orta Doğu, Kuzey Afrika, Rusya-Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Balkan bölgelerinden hedeflenen ülkelerden gelen ticari alıcılar CBME Türkiye’yi ziyaret ediyorlar. Pandemi döneminde tedarik zincirlerinde yaşanan aksamalar, en iyi fiyata, en kaliteli üretim yapan ve hızlı teslimat gerçekleştiren Türkiye’nin rekabet gücünü arttırdı. Avrupalı ve ABD’li markalardan Türkiye’ye artan bir ilgi var. En yeni bebek ve çocuk ürünlerinin yanı sıra, 0-16 yaş arası İlkbahar-Yaz 2022 sezon koleksiyonlarının da sergileneceği CBME Türkiye, nitelikli uluslararası ziyaretçi profili ile katılımcılarına yeni pazar fırsatları sunuyor. Bu yıl geniş bir yelpazede ürünlerini sergileyecek 550’den fazla katılımcı markayı ağırlayacağız. “ dedi.
Türkiye’de aileler bebekleri için yılda 8 ila 10 bin TL civarı harcama yapıyor
Türkiye’de TUİK verilerine göre yılda 1,3 milyon bebek dünyaya geliyor. Gelişmekte olan ülkelerde alım gücünün artması, anne ve babalar için öncelikli olan bebek ve çocuk ürünleri kategorisini gerek ortalama fiyat gerekse hacim olarak olumlu etkiliyor. Öte yandan yüksek gelirli çalışan kadın nüfusu artıyor ve bu gruptaki anneler bebek ve çocuklarının ihtiyaçlarına daha fazla para harcıyor. Türkiye’de ailelerin bebekleri için yılda 8 ila 10 bin TL civarı harcama yaptığı tahmin ediliyor. Sektörde; yatak, mobilya, bebek arabası gibi büyük satın alımlar, doğumun ilk aylarında yapıldığı için, en çok harcama da yenidoğan grubunda gerçekleşiyor.
8-11 Aralık 2021 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek CBME Türkiye fuarında, Bebek Çocuk Taşıma ve Güvenlik Araç Gereçleri’, ‘Bebek Bakımı ve Beslenmesi’, ‘Yenidoğan ve Bebek Giyim’, ‘Çocuk ve Genç Giyim’, ‘Abiye Giyim’, ‘Pijama, Çorap, Çamaşır ve Aksesuar’ ve ‘Mobilya ve Ev Tekstili Ürünleri’ kategorilerinde firmalar yer alıyor. Fuarda, katılımcı ve ziyaretçilerinin güvenli ve verimli bir fuar deneyimi yaşamalarını sağlamak üzere HES kodu sorgusu, ateş kontrolü yapılacak ve maske ile giriş yapmaları sağlanacak. Ülkemizin belirlediği tüm önlemlerin yanı sıra dünyanın en büyük etkinlik organizatörü Informa tarafından geliştirilen ‘Temizlik ve Hijyen’, ‘Fiziksel Mesafe’ ile ‘Tespit ve Koruma’yı kapsayan AllSecure Standartları uygulanacak.
Yorum Yazın