Derin TMU tedavisi, kontrol yeteneğini güçlendiriyor
Bağımlılık, şizofreni, Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), erişkin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve diğer bazı psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan Derin TMU (Deep TMS) tedavisinde, beynin klasik TMU ile uyarılmayan derin ve daha içeride kalan bölgeleri uyarılıyor. Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, son yıllarda yapılan çalışmalarda Derin TMU tedavisinin bağımlılık hastalarının aşerme denilen sigara, alkol ya da madde kullanma isteklerini azalttığını ortaya koyduğunu söyledi. Çetin, bağımlılıkla ilgili alanların uyarımı sonucu bağımlılık yapıcı maddeye ilgi azaldığını, kişinin kendini kontrol yeteneğinin arttığını kaydetti.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan Derin TMU yöntemine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, Derin TMU (Deep TMS) yönteminin beynin klasik TMU ile uyarılamayan derin ve daha içeride kalan bölgelerini uyardığını söyledi.
Depresyon ve bipolar bozuklukta kullanılıyor
Derin TMU’nun bağımlılık, şizofreni, Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), erişkin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ve diğer bazı psikiyatrik hastalıklarda kullanıldığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, “Cihazda kullanılan başlığın özellikleri sayesinde farklı hastalıklarda farklı beyin bölgelerine uyarım verilebilmektedir. Derin TMU uygulamasının depresyon ve bipolar bozuklukta kullanımı FDA ve CE onaylıdır.” diye konuştu.
EEG ve beyin MR tetkikleri yapılıyor
Derin TMU tedavisinin çeşitli aşamalardan oluştuğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, “Kişinin tedavi öncesi EEG ve beyin MR tetkikleri yapılır. Bu tetkik sonuçları ile beyin uyarım tedavisi alabileceğine dair karar verilir. Gerekli hallerde psikolog eşliğinde her bir seansı yaklaşık 15-20 dakika süren dTMU tedavisine başlanır. dTMU cihazı kullanılarak beyinin farklı bölgelerine manyetik uyarımlar verilir.” diye konuştu.
Epilepsi hastalarında kullanılmamalıdır
Derin TMU’nun kullanılmaması gereken durumlara da dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, “Beyin içinde yer kaplayan lezyonu olan ya da bilinen epilepsi hastalığı olan bireylerde dTMU kullanılmamalıdır. Fakat gebelik, yaşlı bireyler gibi özel gruplarda gerekli ön değerlendirmeler sonrası güvenle kullanılabilir. Çocuklarda kullanımı için çocuk psikiyatrisi uzmanlarının değerlendirilmesi sonrası gerekli karar verilebilir.” diye konuştu.
Uygulama sırasında baş ağrısı oluşabilir
Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, Derin TMU tedavisinin en sık görülen yan etkisinin “uygulama esnasında” oluşan baş ağrısı yakınması olduğunu belirterek gereği halinde ağrı kesici tedavilerle hastanın tedavi esnasında konforunun sağlanabileceğini söyledi.
Bağımlılıklardaki aşermeyi azaltıyor
Derin TMU yönteminin özellikle bağımlılık alanındaki yeri ve önemine işaret eden Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, “Son yıllarda yapılan çalışmalarda Derin TMU tedavisinin bağımlılık hastalarının aşerme dediğimiz sigara, alkol ya da madde kullanma isteklerini azalttığını ortaya koymaktadır.” dedi.
Sağlıklı karar verme yeteneğinde iyileşme sağlanıyor
Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, “Derin TMU uygulaması ile aşermenin azalmasının yanında bireyde madde kullanımına sebep olan dürtüsel davranışların azalmasını ve kişinin sağlıklı karar verme yeteneğinde iyileşme sağlayarak da yardımcı olmaktadır. Bu alanların uyarımı sonucu bağımlılık yapıcı maddeye ilgi azalır, kişinin kendini kontrol yeteneği artar. Bağımlılık yapıcı maddelere daha dirençli hale gelir.” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Alptekin Çetin, seans sürelerinin hastanın kullanmakta olduğu madde tipine, miktarına ve sıklığına göre değiştiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın