Dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimcilik platformu Ashoka, küresel Ashoka Fellowship Ağı’na katılan dört yeni sosyal girişimciyi tanıttı.
Ashoka, öncelikli toplumsal sorunlara etkin ve kalıcı çözümler getiren sosyal girişimcileri tespit etmeye ve desteklemeye devam ediyor. Ashoka’nın sosyal girişimcilik ağına katılan dört yeni sosyal girişimci, 23 Kasım 2021 Salı akşamı Arter’de düzenlenen gala ile duyuruldu.
Haber medyasını özgürleştirmek odağında çalışan ve NewsLabTurkey’in kurucusu olan Sarphan Uzunoğlu; teknoloji aracılığıyla gençleri güçlendirerek istihdama dahil etmek için çalışan Kodluyoruz’un kurucusu Gülcan Yayla; toplumsal dayanışmayı şeffaf ve güvenilir bir modelle büyütmek hedefiyle çalışan İhtiyaç Haritasının kurucuları Ali Ercan Özgür ve Mert Fırat, Türkiye’den küresel Ashoka Fellowship Ağı’na katılan yeni Ashoka Fellowları oldu.
Arter ev sahipliğinde gerçekleşen Ashoka Gala etkinliğine, sivil toplum, iş dünyası, sosyal girişimcilik ekosistemi liderleri, kamu, medya, sanatçılar ve Ashoka Fellow’larından oluşan 50’yi aşkın konuk katıldı. Dijital platformlardan canlı yayınlanan etkinlik; ekranları başındaki binden fazla kişiye ulaştı. Ashoka Gala’da; Ashoka Support Network Üyesi Galya Frayman Molinas, Ashoka Sosyal Girişimcilik Ekosistemi partneri Burgan Bank’ın İnsan Kaynakları, Organizasyon ve Kurumsal İletişim Genel Müdür Yardımcısı Levent Ergin, Ashoka Fellowları ve Adım Adım’ın kurucuları Prof. Dr Itır Erhart ve İ. Renay Onur; küresel Ashoka ağına Türkiye’den katılan yeni sosyal girişimcileri tanıttı.
Ashoka Support Network Üyesi Galya Frayman Molinas, konuşmasında, kariyeri boyunca toplumsal ve ekolojik dönüşümün çeşitlilikten geçtiğine inandığını ve tekrar hayal kurma arayışında Ashoka ile yollarının kesiştiğini paylaştı. Türkiye’den Ashoka Support Network ağına katılan en yeni üye olarak Ashoka Fellowship Ağı’na yeni katılan NewsLabTurkey kurucusu Sarphan Uzunoğlu’na hoş geldin dedi.
Burgan Bank İnsan Kaynakları, Organizasyon ve Kurumsal İletişim Genel Müdür Yardımcısı Levent Ergin, hem sosyal girişimcileri desteklemek hem de teknolojinin toplumsal dönüşüm için nasıl kullanıldığını Türkiye’ye anlatabilmek için Ashoka ile güzel bir yolculuğa çıktıklarını ifade etti. Levent Ergin, Burgan Bank’ın dijitalleşme hedefleri kapsamında “Teknoloji ve İnsan” konusunu odağına alarak Kodluyoruz’un kurucusu Gülcan Yayla ve ekibini desteklemekten mutluluk duyduklarını belirtti.
Ashoka Fellowları ve Adım Adım’ın kurucuları Prof. Dr. Itır Erhart ve İ. Renay Onur, Türkiye’de dayanışma kültürünü farklı bir boyuta taşıyan, yenilikçi fikirler ve teknolojilerle her gün daha çok insanı fark yaratan bireyler olmaları için güçlendiren İhtiyaç Haritası kurucuları Ali Ercan Özgür ve Mert Fırat’ın küresel Ashoka Fellowship Ağı’na katılmalarından duydukları heyecanı paylaştılar.
Küresel Ashoka ağına katılan dört yeni sosyal girişimci
Gülcan Yayla / Kodluyoruz / Ashoka Fellow
Eğitim sisteminin, teknolojinin ve iş dünyasının dinamiklerini yakalayamaması her yıl on binlerce gencin kariyer hedefleriyle aldığı eğitim arasında sıkışıp kalmasına sebep oluyor. Gülcan ve Kodluyoruz ekibi, teknoloji alanında gençlere ilk işlerine adım atacakları eğitimleri sağlıyor ve hayatlarının en önemli yıllarında destek alacakları bir topluluk oluşturuyor.
Sarphan Uzunoğlu / NewsLabTurkey / Ashoka Fellow
Haberin verilme şekli ve haberi değerli kılan metotların tamamıyla değiştiği; kutuplaşma ve yanlış bilgi krizleri idealist, araştırmacı, eleştirel, bağımsız ve bugünle değil gelecekle ilgilenen gazetecilerin desteklenmesi ve güçlendirilmesi her zamankinden daha fazla önem taşıyor. Sarphan ve NewsLabTurkey ekibi, mentörlük desteği ve mikro hibe programları aracılığıyla gazetecileri ve iletişim aktivistlerini güçlendiriyor; haber medyasında toplumun her kesimine konuşacak, bağımsız, tarafsız ve veri odaklı haber paylaşımları yapılmasına alan açıyor.
Ali Ercan Özgür & Mert Fırat / İhtiyaç Haritası / Ashoka Fellow
Türkiye’de bağış sistemleri ve bazı sivil toplum kurumlarına karşı duyulan güven eksikliği, desteklerin ihtiyaç sahipleriyle buluşmasına engel oluyor. Özellikle ihtiyaç sahiplerine ayni yardımlar grubuna giren ürün, eşya gibi destekleri ulaştırmak isteyenler kendilerine muhatap bulamıyor; dolayısıyla ihtiyaç sahipleri bu fırsattan yararlanamamış oluyor. Anlık, güncel ve hayati ihtiyaçlar, veri olarak işlenmediği ve kayıt altına alınmadığı için kamu kurumları da bu konuda adım atmakta zorlanıyor. Ali Ercan, Mert ve İhtiyaç Haritası ekibi, ihtiyaç sahiplerini ve destekçileri, şeffaf ve birebir şekilde buluşturarak bu alandaki büyük bir boşluğu dolduruyor.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın