Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

Arkeoloji Enstitüsü, ‘Geçmişe Sahip Çıkacak’ Gençleri Yetiştiriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Arkeoloji Enstitüsü, ‘Geçmişe Sahip Çıkacak’ Gençleri Yetiştiriyor

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü, “Geçmişe Sahip Çıkmak: Arkeoloji ve Kültürel Miras Eğitim Günleri” serisine gençlerle devam ediyor. Uzman akademisyenlerin derslerine katılan lise öğrencileri, Zeugma Müzesi gibi tarihi değeri olan yerleri ziyaret ederek incelemelerde bulundular. Uzmanlarla sohbet eden gençler, çeşitli atölye çalışmaları ile öğrendiklerini uygulama imkânı da elde ettiler.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığında ve Avrupa Birliği’nin desteğiyle hayata geçirilen Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü, “Geçmişe Sahip Çıkmak: Arkeoloji ve Kültürel Miras Eğitim Günleri”nin ikincisini gençler için düzenledi. 

Program açılışında konuşan Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Öztürk, Gaziantep’in tarihten sanata, ticaretten sanayiye, turizmden gastronomiye kadar pek çok alanda Anadolu’nun neredeyse tüm zenginliklerini barındırdığını söyledi. Öztürk, iki yıl süren restorasyon sürecinin ardından Enstitü merkezi olarak hizmet verecek Kendirli Kompleksi’ne de değinerek “Kendirli, önemli bir eğitim merkezi hâline gelmiştir” dedi.

Kendirli Kompleksi’nde 4-7 Kasım tarihleri arasında düzenlenen eğitimlerle, lise öğrencileri arasında arkeoloji, kültür ve tarih bilincinin yaygınlaşması hedefleniyor. 

Enstitü projesinin koordinasyonundan sorumlu T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bakan Müşaviri Hakan Tanrıöver, eğitim açılışında gençleri selamlayarak programın amacını şöyle ifade etti: “Dünyadaki 206 devleti üç unsur ayakta tutar: Ekonomisi, savunma sanayindeki gücü ve kültürü. Ancak kültür, bu ülkeleri özgün kılarak, onlara kimlik kazandırarak ve onların değerlerini ortaya koyarak diğer ülkelerden ayrılmalarını sağlar. O nedenle Enstitü çalışmalarımızın ve arkeoloji biliminin temeli olan 'kültür’ kavramını tanımanızı ve benimsemenizi çok önemsiyoruz. İleride hangi mesleği seçerseniz seçin arkeolojimize, tarihimize sahip çıkmanız bu eğitimlerimizin en verimli sonucu olacaktır.”

Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nün teknolojik olanaklar ve çağın gereklerine uygun erişilebilirlik imkânlarıyla kurulduğunun altını çizen T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Kültürel İrtibat Noktası Koordinatörü Hâle Ural şöyle konuştu: “Dünyadaki gelişmiş benzer enstitüler arasında öncelikle son teknolojiyle uyumlu altyapımızla öne çıkacağız. Öte yandan arkeoloji ve kültürel miras konularında uzman kurumlarla iş birliği yapabilmek için donanımlı bir enstitü bir kurulmasını planladık. Arkeoloji bilimine hizmet verecek cihazlardan oluşan Arkeometri Laboratuvarı’nı oluşturduk. Arkeolojiye ve Türkoloji’ye yönelik uluslararası yayınlardan oluşan ihtisas kütüphanesini hazır hâle getirdik. Ülkemizde yapılan bütün kazılara ilişkin arşivi dijital ortama aktardık. Erişilebilir altyapımızla bilim ve kültür çalışmalarına çok önemli bir kaynak sunacağız.”

“Geçmişe Sahip Çıkmak” eğitimleri kapsamında Bahçeşehir Koleji ve Gaziantep Lisesi öğrencilerini ağırlayan Enstitü, “Anadolu, Arkeoloji ve Kültürel Miras” ana başlığı altında şekillendirdiği programında Arkeometri Laboratuvarı’nı ve İhtisas Kütüphanesini tanıttı. Saha gezilerine de yer verilen eğitimde Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Zeugma Mozaik Müzesi, Zeugma Kazı Alanı ziyaret edildi. Enstitü çalışmalarında yer alan ve eğitimlere katılan akademisyenlerle sohbet imkânı da bulan gençler, akıllarındaki soruları uzman isimlere yönelttiler. 

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin de eğitimler sırasında Enstitü’yü ziyaret ederek gençlerle bir araya geldi. Enstitü’nün özellikle arkeometrik analizler bakımında çok kıymetli olduğunu dile getiren Çetin, “Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü bünyesinde, tarihi dokuya uyumlu şekilde inşa edilen Arkeometri Laboratuvarı, bölgedeki arkeolojik kazılara çok ciddi katkılar sağlayacak” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Çevik, Prof. Dr. Ayşe Fatma Erol, Doç. Dr. Rânâ Özbal, Doç. Dr. Bayram Bozhüyük, Arkeolog Onur İbci, Gaziantep Zeugma Müzesi Müdürü Özgür Çomak ve Eğitim Koordinatörü Emel Gürses ile hikâye anlatıcısı Deniz Soluklu Evren’in verdiği eğitimler, interaktif bir yöntemle yapıldı. Böylece gençlerin katılımı ve katkıları da desteklendi. 

Geçmişe Sahip Çıkmak: Arkeoloji ve Kültürel Miras Eğitim Günleri”nin ilkini kamu personeli ve STK’lara yönelik düzenleyen Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü, benzer programlarla arkeoloji ve kültürel miras bilincinin tüm halk kesimlerine yayılması için çalışmalarına devam edecek. 


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dünyada İil Olan ‘Hayata Birlikte Tutunalım’ Projesi Faaliyetlerine Devam EdiyorÖnceki Haber

Dünyada İil Olan ‘Hayata Birlikte Tutuna...

Bebeklerde Ayak Sağlığı Hakkında Bilmeniz GerekenlerSonraki Haber

Bebeklerde Ayak Sağlığı Hakkında Bilmeni...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar