- Abbott, Dünya Kalp Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, pandemi döneminde kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik rahatsızlıkların koronavirüse yakalanmanın ötesinde riskler oluşturduğuna dikkat çekiyor.
- Kardiyovasküler hastalıklar için en yaygın göstergelerin ateroskleroz ve hipertansiyon olduğunu belirten Abbott ilk adımın doğru bir teşhis olduğunun altını çiziyor.
İstanbul, 29 Eylül 2021 – Kardiyovasküler hastalıklar, dünya genelindeki ölümlerin bir numaralı sebebi olarak biliniyor. Sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımının en önemli sebepler arasında bulunduğu kardiyovasküler hastalıkların yaygın göstergeleri ise ateroskleroz ve hipertansiyon. Özellikle pandemi döneminde kalp sağlığının korunmasının daha da önem kazandığına dikkat çeken Abbott, tedavi edilebilir bu rahatsızlıklar için ise ilk adımın doğru bir teşhis olduğunu belirtiyor.
Düzenli kolestrol ölçümü önem taşıyor
Türkiye’de her yıl 300 bin kalp krizi, 125 bin ölüme yol açan kardiyovasküler hastalıklarla mücadele için hastalığa yol açan nedenleri ortadan kaldırmak, çocukluktan itibaren başlayan sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ve kalp dostu beslenme büyük önem taşıyor.
Bireylerin kardiyovasküler hastalıklara yakalanma ihtimali, iyi alışkanlıklar edinmeleri durumunda büyük ölçüde azaltılabiliyor. Aktif olmak, kilo ve tansiyonu kontrol altında tutmak, tütünden uzak durmak, kalp sağlığına uygun beslenmeye ve kolesterol, kan şekeri ve diyabet hakkında bilgi sahibi olmak hastalığı önlemede yardımcı oluyor.
Aile geçmişi ve yaş da kalp sağlığında belirleyici bir role sahip. Örneğin, menopoz öncesi kadınların vücutlarının östrojen üretimi düştüğü için kalp hastalığı riskinin daha yüksek olduğu biliniyor. Ancak kardiyovasküler hastalıkların en yaygın iki göstergesi olan ateroskleroz ve hipertansiyon, tedavi edilebilir niteliğe sahip. Bu açıdan doğru bir teşhis büyük önem taşıyor. Abbott sağlıklı yetişkinlerde her beş yılda bir, diğer risk faktörlerine sahip bireylerde düzenli olarak, yüksek risk altındaki çocuklarda ve gençlerde ise Lipid Paneli/Kolesterol ölçümünün yapılmasını öneriyor.
Kalp sağlığı için alınabilecek önlemler:
- Sağlıklı beslenin.
- Düzenli fiziksel aktivite yapın.
- Tütün ve tütün ürünleri kullanmayın.
- Alkol kullanmayın.
- Kardiyovasküler riskinizi öğrenin.
- Fazla kilolarınızdan kurtulun.
- Kan basıncınızı koruyun.
- Kan şekerinizi düzenli olarak ölçün.
- Hekiminizin verdiği sağlıklı yaşam önerilerine uyun.
Yorum Yazın