Veri ihlalleri karşısında veri yedekleme ve kurtarma işlemleri hem KOBİ’ler hem de büyük ölçekli şirketler için hayati önem taşıyor. Son 8 yılda veri kayıplarının %400 oranında arttığını belirten Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, yapılan araştırmaların 2023 yılında veri kurtarma yazılımı pazarının %25,1’lik büyüme göstereceğini gözler önüne serdiğini belirtirken kullanıcıların 2023’te olası bir veri ihlali karşısında farkındalık sahibi olmaları için bu yıl veri ihlallerine neden olan ve en sık karşılaşılan 5 kritik hatayı sıralıyor.
Dijitalleşmeyle beraber teknolojik cihazların hayatın her alanına etki etmesinin pek çok getirisi olsa da veri güvenliği ve veri ihlalleri noktasında çeşitli endişeler yaratıyor. Teknolojik cihaz kullanımıyla doğru orantılı olarak son 8 yılda veri kayıplarının %400 oranında arttığını belirten ve bu durumun kritik olduğunun altını çizen Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, 2023 yılında kullanıcıların veri ihlalleri karşısında farkındalık kazanmaları adına bu yıl veri ihlallerine neden olan ve en sık karşılaşılan 5 kritik hatayı paylaşıyor.
Veri İhlalleri Karşısında Farkındalık Kazanmak Önemli!
Kişi ve kurumların veri kaybı yaşamasının en temel sebebi siber güvenlik ve veri ihlalleri konusunda farkındalık sahibi olmamalarından kaynaklanıyor. Öyle ki yanlışlıkla silinen dosyalar, cihaz üzerine sıvı dökme ve cihazı düşürme gibi insan kaynaklı hatalar, 2022 yılında veri ihlallerine sebep olan ve en çok karşılaşılan durumların başında geliyor. Veri ihlallerini önlemenin ön koşulunun farkındalık geliştirmek olduğunu belirten Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, kurumaların etkili siber güvenlik stratejileri geliştirmesinin ise bir gereklilik olduğunu vurguluyor.
2022 Yılında En Çok Karşılaşılan 5 Kritik Hata!
1. Güncellemeler sırasında karşılaşılan hatalar. 2022 yılında en çok karşılaşılan veri kayıpları, yazılım güncellemeleri sırasında teknolojik cihazların sürücü arızası yaşaması, yeterli depolama alanının bulunmaması gibi sebeplerden kaynaklanıyor. Bu ve benzeri durumlarda kişi ve kurumlar profesyonel veri kurtarma hizmetine ihtiyaç duyuyor.
2. Yanlış USB bellek kullanımı. Veri depolamak için oldukça kullanışlı olan USB’lerin yanlış kullanılması veri kaybına sebep oluyor. USB bellek kullanırken en sık yapılan hata, bellek içinde yapılan işlem bittiği anda belleğin aniden çıkarılması olarak sıralanıyor. Buna ek olarak USB belleklerde düzenli olarak yapılan veri taraması, veri kayıplarının ciddi oranda önüne geçiyor.
3. İkinci el cihaz alıp satarken karşılaşılan hatalar. İkinci el cihaz alım satımlarında kişilerin verilerini dikkate almaması hackerlar için bir kazanç kapısı yaratıyor. Bu nedenle cihaz alım satımlarında veri yedeklemek, fabrika ayarlarını sıfırlamak, SIM ve SD kartlarını çıkartmak önem taşıyor.
4. Beklenmedik elektrik kesintileri. 2022 yılında yaşanan veri kayıplarının bir başka nedeni, beklenmedik elektrik kesintileri olarak sıralanıyor. Teknolojik cihazların ani güç kaybı yaşaması kullanıcıların verilerinden olmasına neden oluyor.
5. Teknolojik cihazların yangında zarar görmesi. 2022 yılında yaşanan yangınlar yaşam alanlarının ve canlıların zarar görmesine neden olduğu gibi elektronik cihazların da hasar görmesine sebep oluyor ve veri kayıpları yaşanmasına yol açıyor. Bu gibi durumlarda elektronik cihazların kesinlikle çalıştırılmaması ve yangın söndürülmesi sırasında elektronik cihazların ıslanması durumunda cihazların bireysel çabalarla kurutulmaması gerekiyor.
Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın