© Sektorel 2021

Yabancı çevre aktivistleri, Sıfır Atık Festivali’nde buluştu

Uluslararası arenada fikirleriyle çevre bilincine öncülük eden yabancı aktivistler, Sıfır Atık Festivali’nden dünyaya seslendi

 

Hızla kirlenen dünyaya dikkat çekmek amacıyla ‘Daha azıyla daha çok dünya’  temasıyla Sıfır Atık Festivali gerçekleştiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, dünyanın en önemli çevre aktivistlerine ev sahipliği yaptı. Bu kapsamda Kocaeli Kongre Merkezi Selim Sırrı Paşa Salonu’nda düzenlenen özel oturumda konuşan ABD’nin önemli iklim aktivistlerinden Greenfaith İklim Elçisi Nana Firman, dünyada genç kuşağın iklim değişikliği konusundaki yaklaşımını aktarırken önemli açıklamalarda bulundu.

 

NANA FİRMAN’DAN Z KUŞAĞI TESPİTİ

Dünyaca ünlü çevre gönüllüsü Nana Firman yaptığı konuşmada, “Öncelikle beni böyle bir festivale davet ettiği için Kocaeli Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Yeni nesil ciddi nüfus yaratıyor. Z kuşağı dünya nüfusunun yüzde 54’ünü  oluşturuyor. Yetişkin olduklarında tüketici harcamalarının yüzde 64’ini oluşturacak. Gençler tüm dünyada kendi tükettikleri gıdaları sürdürülebilir anlamında geliştirmek istiyorlar. Çevresel sebeplerden bunu yapmaya başladılar. Örneğin gençler akıllı ve teknoloji araçlar kullanmak istiyor. Bu kararlılığı kendi kendine alıyorlar. Bu güzel bir şey. 2050’de net sıfıra ulaşılması için eliminasyonların sıfıra indirilmesi gerek. Genç nesiller bunun önceliğini yapıyor” dedi.

 

“YAŞAM BİÇİMLERİMİZİ TEKRAR OLUŞTURMALIYIZ”

Net sıfıra ulaşması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydeden Nana Firman, “Net sıfıra ulaşmak için buna yüzde yüz bağlı olmalıyız. Bu yol üzerinde tüm insanlık olarak hep beraber ilerlememiz gerekiyor. Daha temiz bir dünyada yaşayacağımıza inanıyorum. Yaşam biçimlerimizi tekrar oluşturmamız gerektiğinin kanısındayım. Türkiye’de de bunun olmasını umut ediyorum” dedi.

 

“TÜRKİYE’NİN ROL MODEL OLDUĞU ÇOK ŞEYLER VAR”

Firman’ın konuşmasının ardından “Dinin ne kadar yeşil” kitabının yazarı İbrahim Abdul-Matin, Çevrecilik ve Dindarlık arasındaki ilişkiyi konu aldı. “Burada bulunmak gerçekten benim için lütuf. Herkese çok teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine başlayan Matin, “İnsanlar çatışma içerisinde ama bunları dönüştürmek bizim sorumluluğumuzda. En zehirlenmiş ülkeleri düşündüğümüzde hep Müslüman ülkeler geliyor. Türkiye var oldukça bıçak sırtında yaşantılar güzel olacak. Türkiye’nin rol model olduğu çok şeyler var. Sıfır atık hedefi varsa Türkiye’nin en başarılı olacağı konu bu olmalı” dedi.

 

“ANA HEDEFİMİZ YOKSULLUKLA MÜCADELE”

Yoksulların bankası olarak bilinen Grameen Bank Yönetim Kurulu Başkanı Dr. AKM Saiful Majid ise Selim Sırrı Paşa Salonu’ndaki özel oturumunda Gramenn Bankasını anlattı.  Sözlerine Sıfır Atık Festivali düzenleyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek başlayan Majid,”Gramenn, Bangladeş’te ‘köy’ anlamına geliyor. 80 bin kadar köyümüz var. Bankamız, yoksul kişilere tanıdığımız imkân ve desteklerden dolayı 2006 yılında Nobel Barış ödülü alan bir banka. 10.3 milyon kredi kullanan üyesi var. 20 farklı ülkede faaliyetleri bulunuyor. Grameen Bankası şuana kadar yoksul ve dezavantajlı kişilere 35 milyon dolar kredi imkânı sunmuş. Üyelerimizin 3/2’si de kendini yoksulluktan kurtarabilmiş. Son derece verimli bir şekilde faaliyetlerini sürdüren bir bankayız. Kuruluşumuzdaki ana hedef yoksullukla mücadele. Grameen bankası olarak ihtiyaç sahibi olan hanelere ulaşıyor ve onları destekliyoruz” dedi.

 

“ERDOĞAN’IN DESTEĞİNİ ALIYORUZ”

Konuşmasının son bölümünde Türkiye ile Bangladeş arasındaki dostluğa ve kardeşliğe değinen Grameen Bank Yönetim Kurulu Başkanı Dr. AKM Saiful Majid, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bangladeş’i ziyaret ettiğinde hep sevinçle karşılanmıştır. Bangladeş olarak Sayın Erdoğan’ın desteğini her zaman alıyoruz. Ona müteşekkiriz” dedi. Oturumun ardından konuşmacılara günün anısına hediye verildi.


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER