© Sektorel 2021

Vücudu Sessizce Ele Geçiren Kronik Ağrı: Fibromiyalji Sendromu

Hareketsizlik ve Stres Başı Çekiyor

Aktüel hayat giderek zorlaşıyor; artan rekabet, zorlaşan yaşam şartları, beklentiler, maddi zorluklar… Çok hızlı gelişen teknoloji insanların bilgiye, mizaha, paraya çok hızlı kavuşmasına yardımcı olurken, bedenin en önemli ihtiyacı olan hareketi neredeyse imkânsız hale getiriyor. İnsanların bilerek veya bilmeyerek maruz kaldıkları “hareketsizlik” durumu bedenin erken yaşlanmasına, ağrılara ve yorgunluk sendromlarına neden oluyor. 

Ağır psikolojik stres görünmez bir yük olarak kişilerin üzerine baskı yaparken, beden psikolojik ve fiziksel cevap verir. Herkesin strese cevabı farklıdır. Bunda da kişilerin duygu durumu, kişilik yapısı, hormonları, fiziksel yapısı etkilidir. Dolayısı ile herkesin strese cevabı farklıdır.

 

Gün içinde;

Kısacası düşük yaşam kalitesi ile mücadele veren çok insan fibromiyalji tanısı ile baş başa kalır. 

İyi haber: Sistemik olarak bir hastalık teşhis edilmez (Başka hastalıklara eşlik etmiyorsa.)

Kötü haber: Kişinin tedavisinde kendisinin rolü büyüktür; sorumluluk almalı, pek çok alanda yaşam koşullarını/ akışını değiştirmelidir. 

 

‘’Fibromiyalji Bir Hastalık Değil, Sendromdur!’’

Fibromiyalji bir hastalık değil, bir sendromdur. Yani bulgular, belirtiler bütünüdür. Yapılan tetkikler normal çıkar (başka hastalıklara eşlik edebilir, bu noktada hekim ayıklamayı yapar), ama hasta kronik bir ağrıdan şikâyetçidir. Ağrı görülmez, ama oradadır. Hastanın bulguları hastalığı işaret etmese de, yaşam kalitesini düşürür. 

Tıbbi olarak ifade etmek gerektiğinde, “strese karşı kişinin cevabında nöro-endokrin (sinirsel- hormonal) bozukluğa bağlı olarak ortaya çıkan kas-iskelet sistemi sorunu” olarak özetlenebilir.

‘’Tedavisi Sadece İlaçla Çözülmez’’

Tedavisi, sendromun bir bütün olarak ele alınmasını gerektirir. Sadece ilaçla çözülemez. Öncelikle organik bir problem varlığı/yokluğu doktor tarafından belirlenmelidir. Hastanın ağrıları, psikolojik durumu, yaşam aktiviteleri detaylı incelenmeli ve “tedavi programı” oluşturulmalıdır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimleri konunun uzmanlarıdır. 

Tedavide, ilaç yanı sıra, hobiler, egzersizler ve psikolojik/ psikiyatrik destekler yer alır. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER