© Sektorel 2021

Uzmanlar Nadir Hastalıklariçin bir araya geldi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF)ve Ulusal Nadir Hastalıklar Derneği (NADHAS)  iş birliğinde “2. Nadir Hastalıklar Günü Sempozyumu” düzenlendi. Nadir hastalıklar konusunda deneyimli akademisyenlerin bilgi alışverişinde bulunduğu etkinliğe, EÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sezai Taşbakan, EÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi ve NADHAS Derneği Başkanı Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen, alanında uzman akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sezai Taşbakan, “Nadir hastalıklara hekimler tarafından nadiren rastlandığı için farkındalık biraz zaman alabiliyor. Biz doktorların farkındalığını artırmak açısından eğitimler çok önemli. Özellikle bu tarz multidisipliner bir yapılanma olması çok güzel. Bu sempozyuma birçok disiplinden hocalarımız katkı veriyor. Başta düzenleme kuruluna, Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen Hocamıza ve katkı sunanlara teşekkür ediyorum”  dedi.

NADHAS kısa adıyla da bilinen Ulusal Nadir Hastalıklar Derneğini Ocak 2023 tarihinde İç Hastalıkları İmmünoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömür Ardeniz, Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu ve Genel Dahiliye ve Geriatri Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Kılavuz ile bir araya gelerek kurduklarını ifade eden Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen, “Bugün ikincisi düzenlenen Nadir Hastalıklar Sempozyumumuza katılım gösteren çok değerli hocalarımıza, farklı şehirlerden gelen uzmanlara ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyoruz. Toplumda görülme sıklığı 2 binde 1’den daha az olan hastalıklar, bilim dünyası tarafından nadir hastalıklar olarak tanımlanıyor. Kronik bir süreç izleyerek uzun yıllar devam eden bu hastalıklar, önemli sağlık sorunlarına da yol açıyor. Bilim insanları 8 binin üzerinde nadir hastalık olduğuna dikkat çekiyor” dedi.

 Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen, “Nadir hastalıklara karşı insanları bilinçlendirmek, bu hastaların tanı ve tedaviye kolayca ulaşmalarını sağlamak amacı ile her yıl şubat ayının son günü Nadir Hastalıklar Günü kapsamında çeşitli etkinliklerle farkındalık çalışmaları yürütülüyor. Ulusal Nadir Hastalıklar Derneği olarak hem nadir hastalıklara dikkat çekmek hem de güncel bilgileri bilim dünyası ile paylaşmak amacıyla 2. Nadir Hastalıklar Günü Sempozyumunu düzenliyoruz. Nadir hastalıkları nadir yapan sadece görülme sıklığının az olması değil, hekimlerin farkındalığının da son derece az olmasıdır. Hekim farkındalığındaki azlığın en önemli nedeni tıp fakültelerinde eğitim müfredatında nadir hastalıkların hemen hemen hiç yer almamasıdır. Nadir hastalıklar konusunda farkındalığın artması mezuniyet sonrası verilecek eğitimler, toplantılar ve kongreler ile ancak mümkün olabilecektir. NADHAS’ı kurmamızın yegane amacı; bir araya gelip tek bir nadir hastalık bilim dalını değil de hepsini bir arada konuşabilmek, çünkü farkındalığın artması bizlerin bir araya gelmesiyle mümkün” diye konuştu.

Gün boyu süren etkinlikte, “Nadir Hastalıkların Alerjik Yüzü”, “Nadir Hastalıkların Romatolojik Yüzü”, “Nadir Hastalıkların Acil ve Yoğun Bakım Yüzü”, “Nadir Hastalıklar Seyir Defteri”, “Hastam Her Şeye Alerjik”, “Rabdomyoliz Kalıtsal Metabolik Hastalıklar İçin İpucu!”, “İmmun Yetmezlik”, “Herediter Anjiyoödem” ve “Nadir Hastalıkların Nörolojik Yüzü”  konuları hakkında bilgi verildi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER