Ürdünlü yatırım, Rus tatil, İngiliz eğitim amacıyla geliyor
DÜNYAGayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER), AGS Global firması ile birlikte yaptığı araştırmayla yabancı yatırımcılarını değerlendirdi. Rapora göre, Türkiye’den gayrimenkul satın alırken Ürdünlüler yatırımı ve vatandaşlık almayı, Ruslar kısa süreli tatili ve emekliliği, İngilizler ise kalıcı hayat kurmayı ve eğitimi ilk sıraya koyuyor.
Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER), AGS Global firması ile birlikte yaptığı araştırmayla yabancı yatırımcılarını değerlendirdi. Rapora göre, Türkiye’den gayrimenkul satın alırken Ürdünlüler yatırımı ve vatandaşlık almayı, Ruslar kısa süreli tatili ve emekliliği, İngilizler ise kalıcı hayat kurmayı ve eğitimi ilk sıraya koyuyor.
23.03.2021
GİGDER ile AGS Global firmasının hazırladığı “Rekabet ve İlham: Türkiye’de Yabancı Gayrimenkul Yatırımlarının Geleceğini İhracat Odaklı Yeniden Düşünmek” raporuna göre, Türkiye’de 2015-2020 yılları arasında konut satışı yüzde 16,3 büyüme kaydetti. 2015 yılında yüzde 1,7 olan yabancıya konut satışı oranı 2020 yılı sonunda yüzde 2,7’ye yükseldi.
İlk sırada yatırım, ikinci sırada tatil var
48 farklı ülkeden, Türkiye’nin 12 şehrinde gayrimenkul yatırım geçmişi olan toplam 410 uluslararası yatırımcıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre, yabancıların Türkiye’den gayrimenkul alma nedenlerinin başında yüzde 45,4 ile yatırım geliyor. Yatırımı sırayla yüzde 30,5 ile kısa süreli tatil, yüzde 27,8 ile kalıcı hayat, yüzde 27,6 ile vatandaşlık, yüzde 23,7 ile emeklilik izliyor.
İngilizlerin yarısı kalıcı
Ülkelere göre yatırım sebepleri incelendiğinde, Ürdün vatandaşlarının yüzde 89,5 ile yatırım amacıyla ve yüzde 84,2 ile vatandaşlık almak için Türkiye’den gayrimenkul satın aldığı görülüyor. Rusların amacı yüzde 76,5 ile kısa süreli tatil ve yüzde 35,3 ile emeklilik olurken, İngiltere vatandaşları yüzde 50’lik oranla kalıcı hayat kurma ve yüzde 25 ile eğitim amacıyla gayrimenkul satın alıyor. Araştırmada İranlılar yüzde 46,2 ile oturma izni ve yüzde 23,1 ile ticari nedenlerle gayrimenkul satın alan ülkeler arasında gösteriliyor.
En çok İstanbul tercih edildi, Antalya ikinci sırada
Yabancı yatırımcının aldığı gayrimenkulün illere dağılımı sıralamasına göre İstanbul yüzde 61 ile ilk sırayı alırken, onu yüzde 27,4 ile Antalya takip ediyor. Ülkemizin konut yatırımı için cazip bir konumda olduğunu söyleyen YENİEVİM Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çalış, her bütçeye uyan ev alma modellerine ilişkin, “1985’ten bu yana konut piyasasında en uygun satın alma çözümlerini üretiyoruz. Türkiye’nin yedi bölgesinde hizmet veren şubelerimizle isteyen herkesin, istediği her yerden peşinatsız, kredisiz ve faizsiz şekilde ev alırken maddi kaygılar taşımaması için çeşitli ödeme alternatifleri sunuyoruz. Ev sahibi olmak isteyenlerin ödeme planına kendilerinin karar verdiği sistemimizde önceliğimiz her zaman müşterilerimizin mutluluğu ve memnuniyeti.” değerlendirmesinde bulundu.
İlginizi Çekebilir