Türkiye Tasarım Vakfı Finlandiya Merkezli “Arkki’’nin Eğitimlerine Başlıyor
AJANSTürkiye Tasarım Vakfı, dünyada eğitim alanında önde gelen ve 4-19 yaş aralığındaki çocukların ve gençlerin, mimarlık ve tasarım yoluyla inovatif becerilerini keşfettikleri ve geliştirdikleri bir yaratıcı eğitim okulu olan Finlandiya temelli “Arkki” eğitim programlarına yaz dönemi itibariyle başlıyor. 1993 yılında 3 mimar tarafından kurulan “Arkki”, Finlandiya Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından dünyaya tanıtmak adına onaylandı. WISE 2020 Ödülleri'nde finalist seçilen Arkki, “Anlamlı Çocuk Katılımı” kategorisinde UNICEF CFCI2019 İlham Ödülü'nü kazanırken, aynı zamanda Prestijli Hundred 2020 Küresel Koleksiyon'a, eğitim alanında önde gelen ve ilham veren kurum olarak girmeyi de başardı. Arkki, 27 yılda 50'den fazla ülkede 25.000'den fazla çocuğa ve gence yönelik binlerce eğitim ve atölye düzenledi.* Haftalık yaratıcı eğitim müfredatıyla Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs, Tayland, Vietnam ve Yunanistan olmak üzere 6 ülkede faaliyet gösterirken, 2021 itibariyle Arkki küresel ağına Türkiye, Çin ve Hırvatistan da dahil olacak. Arkki, STEAM (bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve mimarlık) yaklaşımındaki "A" harfiyle hem sanatı (Arts) hem de mimariyi (Architecture) aynı potada harmanlayıp, beşeri ve sosyal bilimleri de bütünleştirerek mimari ve tasarım projeleri vasıtasıyla yaratıcı eğitim veriyor. Mimarlık, mimarlık etkinlikleri aracılığıyla STEAM eğitimi için sonsuz olanaklar sunuyor. Arkki, yeni ve faydalı fikirler üretme yeteneği olarak tanımlanan yaratıcılığın hayatın her alanı için geçerli olduğunu savunarak ‘Neden Yaratıcı Eğitim?’ sorusuna cevap veriyor. NE öğrenileceğini (ezberleme) değil, NASIL öğrenileceğini öğrenmek (öğrenmeyi öğrenme) yaklaşımı ile yarının yaratıcıları olan bugünün çocuklarının potansiyellerini keşfetmelerine, geleceğin yaratıcı liderleri olmalarına ve insanlığın gördüğü karmaşık sorunları çözmelerine yardımcı oluyor. Arkki'nin yaratıcı eğitim müfredatı, 10’ar projeden oluşan ve yaş farklılıkları göz önünde bulundurulan 15 adet modülden oluşuyor. Yaratıcı eğitim modüllerine ek olarak Arkki, geniş bir atölye yelpazesi sunuyor. Atölye çalışmaları, yaratıcı ve uygulamalı bir öğrenme süreci sunarak çocukların ve gençlerin tasarım odaklı düşünme ve problem çözme becerilerinin gelişmesine katkı sağlıyor. Arkki, dünya çapında çocuklara ve gençlere tasarım odaklı düşünmeyi yaratıcı eğitimle geniş bir müfredatta sunan tek örnek olma özelliği taşıyor. *City of Helsinki 2020 verilerine göre Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Türkiye Tasarım Vakfı, dünyada eğitim alanında önde gelen ve 4-19 yaş aralığındaki çocukların ve gençlerin, mimarlık ve tasarım yoluyla inovatif becerilerini keşfettikleri ve geliştirdikleri bir yaratıcı eğitim okulu olan Finlandiya temelli “Arkki” eğitim programlarına yaz dönemi itibariyle başlıyor.
1993 yılında 3 mimar tarafından kurulan “Arkki”, Finlandiya Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından dünyaya tanıtmak adına onaylandı. WISE 2020 Ödülleri'nde finalist seçilen Arkki, “Anlamlı Çocuk Katılımı” kategorisinde UNICEF CFCI2019 İlham Ödülü'nü kazanırken, aynı zamanda Prestijli Hundred 2020 Küresel Koleksiyon'a, eğitim alanında önde gelen ve ilham veren kurum olarak girmeyi de başardı.
Arkki, 27 yılda 50'den fazla ülkede 25.000'den fazla çocuğa ve gence yönelik binlerce eğitim ve atölye düzenledi.* Haftalık yaratıcı eğitim müfredatıyla Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs, Tayland, Vietnam ve Yunanistan olmak üzere 6 ülkede faaliyet gösterirken, 2021 itibariyle Arkki küresel ağına Türkiye, Çin ve Hırvatistan da dahil olacak.
Arkki, STEAM (bilim, teknoloji, mühendislik, sanat ve mimarlık) yaklaşımındaki "A" harfiyle hem sanatı (Arts) hem de mimariyi (Architecture) aynı potada harmanlayıp, beşeri ve sosyal
bilimleri de bütünleştirerek mimari ve tasarım projeleri vasıtasıyla yaratıcı eğitim veriyor. Mimarlık, mimarlık etkinlikleri aracılığıyla STEAM eğitimi için sonsuz olanaklar sunuyor.
Arkki, yeni ve faydalı fikirler üretme yeteneği olarak tanımlanan yaratıcılığın hayatın her alanı için geçerli olduğunu savunarak ‘Neden Yaratıcı Eğitim?’ sorusuna cevap veriyor. NE öğrenileceğini (ezberleme) değil, NASIL öğrenileceğini öğrenmek (öğrenmeyi öğrenme) yaklaşımı ile yarının yaratıcıları olan bugünün çocuklarının potansiyellerini keşfetmelerine, geleceğin yaratıcı liderleri olmalarına ve insanlığın gördüğü karmaşık sorunları çözmelerine yardımcı oluyor.
Arkki'nin yaratıcı eğitim müfredatı, 10’ar projeden oluşan ve yaş farklılıkları göz önünde bulundurulan 15 adet modülden oluşuyor. Yaratıcı eğitim modüllerine ek olarak Arkki, geniş bir atölye yelpazesi sunuyor. Atölye çalışmaları, yaratıcı ve uygulamalı bir öğrenme süreci sunarak çocukların ve gençlerin tasarım odaklı düşünme ve problem çözme becerilerinin gelişmesine katkı sağlıyor.
Arkki, dünya çapında çocuklara ve gençlere tasarım odaklı düşünmeyi yaratıcı eğitimle geniş bir müfredatta sunan tek örnek olma özelliği taşıyor.
*City of Helsinki 2020 verilerine göre
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir