Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası;nın aktifleri 135 milyar TL;ye ulaştı
EKONOMİTürkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, 2023 yıl sonu itibarıyla aktiflerini %47,2 oranında artırarak 135 milyar TL’ye ulaştırdı. Banka yıl sonu dönem net kârını ise 4 milyar TL olarak açıklayarak sürdürülebilir büyümesini devam ettirdi.
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, 2023 yılı finansal sonuçlarını Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) açıkladı. Banka, 2023 yılında aktiflerini bir önceki yıla göre %47,2 artışla 135 milyar TL seviyesine yükseltti. Bankanın kredilerinin tutarı bir önceki yıla kıyasla %39,5 artarak 84,2 milyar TL’ye ulaşırken, kârlılığı da bir önceki yıla göre yüzde 139 artarak 4 milyar TL oldu. 2023 yılında özkaynaklarını 11 milyar TL’ye çıkartan Bankanın, yıl sonu ortalama özkaynak karlılığı %45,7; sermaye yeterlilik oranı ise %16,9 seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye’nin İklim Bankası olma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz
Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme yolculuğunda faaliyetlerini devam ettirdiklerini belirten Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, “2023 yılı, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası için finansal başarıların yanı sıra kalkınma finansmanında önemli atılımların yaşandığı bir yıl oldu. ‘Türkiye’nin İklim Bankası’ olma yolunda emin adımlarla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünya Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası gibi önemli uluslararası finansman kuruluşları ile iş birliklerimizi derinleştirerek, kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerimize katkıda bulunduk. Bu yıl, Alman Kalkınma Bankası (KfW) ile 100 milyon Avro tutarında ‘İklim Finansmanı’ kredisi ve 10 milyon Avro tutarında hibe anlaşması, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası ile deprem bölgesindeki KOBİ'lere yönelik kredi anlaşması, Japon Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) ile 200 milyon ABD doları tutarında yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarında kullandırılmak üzere ‘Green 4’ kredi anlaşması, İslam Kalkınma Bankası ile gıda güvenliği yatırımlarının finansmanında kullanılmak üzere 100 milyon ABD doları tutarında finansman anlaşması ve Uluslararası İslami Ticaret Finans Kurumu (ITFC) ile 100 milyon ABD doları tutarındaki finansman anlaşmasına ilişkin ön anlaşma (Term Sheet) imzaladık. Bankamızın kalkınma finansmanı alanındaki etkinliği, sağladığımız kredilerin büyük bir bölümünün son beş yılda temin edilmesiyle birlikte daha güçlü bir yapıya ulaştı. 2023 yılında, kârlılığımızı da önemli ölçüde artırdık” dedi.
Girişimcilik ekosisteminde önemli rol oynuyoruz
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası'nın 2019 yılında kurduğu Türkiye Kalkınma Fonu (TKF) ile 2023 yılında oldukça başarılı bir performans sergilediklerini ifade eden Öztop, “13’ü yeni ve biri devam yatırımı olmak üzere toplam 14 doğrudan yatırım yaptık. Ayrıca 2023 yılında yedinci alt fonu olarak TÜBİTAK ile iş birliği içinde 8 milyon ABD Doları tutarında ilk kapanış büyüklüğüne sahip TÜBİTAK BİGG Fonu'nu kurduk ve yönetilen kaynak büyüklüğünü 2,2 milyar TL'ye ulaştırdık. 2023 yılında yapılan yatırımlarla Türkiye Kalkınma Fonu'nun girişimcilik ekosistemine yaptığı doğrudan yatırım tutarı 2022’ye göre %167 artışla 300 milyon TL'ye ulaştı” değerlendirmesinde bulundu.
Başarılarımız ödüllerle taçlanıyor
2023 yılında Banka olarak önemli adımlar attıklarını söyleyen Öztop, “European Organisation for Sustainable Development (EOSD) tarafından düzenlenen Global Sustainable Finance Awards 2023’te; Green Technological Transformation’, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından düzenlenen, 8. TSPB Altın Boğa Ödülleri Pay İhracına Aracılık kategorisinde ‘En Yüksek İhraç’ ödüllerini aldık. Great Place To Work Sertifikası unvanını elde ettik ve Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesine girerek ‘Türkiye’nin En İyi İşvereni’ ödülünü kazandık. Bu ödüller Bankamızın sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımının ve insan kaynağına olan bakış açısının ulusal ve uluslararası düzeyde takdir gördüğünün göstergesidir” şeklinde konuştu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir