© Sektorel 2021

Sosyal medyanın beden algısı üzerindeki etkisine dair ebeveynlere öneriler: Eleştirel tutumunuza dikkat edin, rol model olun

Sosyal medya yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Pek çok içeriği, haberleri takip edebildiğimiz sosyal medya, özellikle gençlerde beden algısı gibi konularda olumsuz etkilere de neden olabiliyor. Sosyal medyanın hem olumlu hem de olumsuz olmak üzere beden imajı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu belirten İstinye Üniversitesi (İSÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pervin Tunç, sosyal medyanın beden algısı üzerindeki etkilerini anlattı.

 

Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla beden algısı daha da konuşulur bir konu haline geldi. Sosyal medyanın hem olumlu hem de olumsuz olmak üzere beden imajı üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu belirten İstinye Üniversitesi (İSÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pervin Tunç, olumsuz beden algısının yol açabileceği sorunlara dikkat çekerken, çocuklarının bedensel memnuniyetsizlik yaşadığından şüphelenen ebeveynler için bazı ipuçları sıraladı.

 

“Bireyin beden algısı bireyin benlik algısı ile iç içedir

 

Beden algısının bireylerin bedenlerini nasıl algıladıklarını ifade ettiğini belirten Doç. Dr. Pervin Tunç, “Özellikle de görünüşüyle ilgili öznel değerlendirmelerini, duygularını ve tutumlarını içerir. Yani, bireyin beden algısı bireyin benlik algısı ile iç içedir. Ancak toplumsal kültür ve normlar ile de ilişki halindedir. Beden algısı, yaş, cinsiyet, aile dinamikleri ve ebeveyn yaklaşımları, içinde bulunulan çevre ve zaman, akran grupları, toplumun fiziksel görünüşe biçtiği değerler ve değerlendirmeleri ve sosyal medya gibi faktörlerden etkilenmektedir” diyor.

 

“Sosyal medya beden imajı üzerinde önemli bir etkiye sahip”

 

Sosyal medyanın beden algısı üzerindeki etkilere de değinen Tunç, şunları söylüyor:

“Sosyal medya hem olumlu hem de olumsuz olmak üzere beden imajı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Aynı zamanda, sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik edici içerikleri de vardır. Bir yandan, sosyal medya olumlu beden algısı, toplumsal destek ve sağlıklı davranışların kazanılması için ilham verici platform da sağlayabilir. Ancak, aynı zamanda gerçekçi olmayan güzellik standartlarına ve sağlıksız karşılaştırmalara da katkıda bulunabilir. Bununla birlikte, sosyal medya aracılığı ile olumlu beden algısı yaratmak vaadi ile pek çok ürün ve cerrahi müdahale pazarlanmaktadır. Sosyal medyanın bu iki ucu keskin kılıcı, yalnızlık, kaygı ve depresyonu yönetmek için sağlıklı bir platformu sunabilir, ancak aynı zamanda sağlıksız düşünce kalıplarını daha da kötüleştirebilir.”

 

“Sosyal medya toksik bir rekabet kültürü yaratabilir”

 

Sosyal medyanın vücut imajı üzerindeki olumsuz etkileri ile ilgili de bilgi veren Tunç, bu etkileri şöyle sıralıyor:

Olumsuz beden algısı sosyal anksiyete, izolasyon gibi sonuçlara neden olabilir

 

Olumsuz beden algısının vücut dismorfik bozukluğu, algılanan kusurlar ile sürekli meşguliyet, yeme bozuklukları, madde kullanımı, fazladan estetik operasyonlar, aşırı egzersizler, anabolik steroid kullanma düşünceleri, sosyal anksiyete, izolasyon gibi sonuçlara yol açabileceğini belirten Tunç, beden algısının nasıl bozulduğuna ilişkin ise şunları söylüyor:

“İnsanların, doğumdan başlayarak benlik ve beden algısı aile içinde önemli ölçüde şekillenir. Çocuğun var oluşuna, boyu, kilosu ve diğer fiziksel özellikleri karşı eleştirel ebeveyn tutumlarının kendilik ve beden algısının bozulmasının ilk tohumlarının atılmasına neden olabilir. Çocuğun bedenine yönelik suçlu hissettirmesi yetişkinlikte de beden imgesini bozan ilk kırılgan çekirdeğin temelini atabilir. Sonraki süreçlerde, akranların eleştirel tutumu ve akran zorbalığı çocuğun beden algısının bozulmasına yönelik bir yenisini ekleyebilir. Yine Ergenlik döneminde, bedendeki ani değişimler ergen için korkutucu ve anlaşılması zor bir süreçtir ve beden algısını çarpıtabilir.  Sosyal medya, bu önceden tohumları atılmış kırılgan beden imajı sorunlarını tetikleyerek olumsuz beden algısı yaratmak üzere elverişli bir zemin yaratabilir.”

 

Ebeveynler için ipuçları

 

Çocuklarının bedensel memnuniyetsizlik yaşadığından şüphelenen ebeveynler için bazı ipuçları sıralayan Tunç, şunlara dikkat çekiyor:

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER