Şakir Eczacıbaşı: Seçilmiş Anlar sergisini sanal turla keşfedin
AJANSİstanbul Modern çevrimiçi içeriklerine bir yenisini daha ekledi. “Şakir Eczacıbaşı: Seçilmiş Anlar” sergisi sanal turda izleyiciyle buluşuyor İstanbul Modern’in Beyoğlu’ndaki geçici mekânında 22 Kasım 2020 – 5 Haziran 2021 tarihleri arasında izleyiciyle buluşan, küratörlüğünü Bülent Erkmen’in üstlendiği “Şakir Eczacıbaşı: Seçilmiş Anlar” sergisini müzenin web sitesindeki sanal turla keşfetmek mümkün. Eczacıbaşı Topluluğu’nun sponsorluğunda gerçekleşen sergide sanatçının çalışmalarından bir seçki ile aralarında İstanbul Modern Fotoğraf Koleksiyonu’ndan pek çok yapıtın yer aldığı 300’ü aşkın fotoğraf sanal tur aracılığıyla izleyiciyle buluşuyor. Şakir Eczacıbaşı’nın fotoğrafçılık kariyerine başladığı 1960'lı yıllarda çektiği izlenimci fotoğrafların yanı sıra 1980’li yıllardan itibaren fotoğrafın teknik imkânlarını kendine özgü bir yaklaşımla yorumladığı çalışmaları da sergide yer alıyor. Sanatçının fotoğrafladığı öznelerin “içinde bulundukları ortamla, diğer insanlarla, araçlarla ve yollarla kurdukları ilişkiyi” aktardığı yapıtlara odaklanan serginin sanal turuna Eczacıbaşı’nın ses kayıtları eşlik ediyor. Şakir Eczacıbaşı kimdir? 1929 yılında İzmir’de doğan Şakir Eczacıbaşı, Robert Kolej’deki öğreniminden sonra, Londra Üniversitesi Eczacılık Okulu’nda okudu. Türkiye’ye dönüşü sonrası 1953 yılında Vatan gazetesinin ünlü Sanat Yaprağı ekinin yayıncıları arasında yer aldı. Fotoğraf sanatıyla ilk kez 1960’lı yıllarda ilgilenmeye başlayan Şakir Eczacıbaşı, yapıtlarıyla yurtiçi ve yurtdışında büyük ilgi çekerek çağdaş fotoğraf sanatçıları arasında seçkin bir yer elde etti. Türkiye’de on beş, çeşitli batı ülkelerinde yirmi beş fotoğraf sergisi düzenledi; seçme fotoğraflarını içeren Anlar/Moments (1983), Türkiye Renkleri (1997), Kapılar ve Pencereler (2001), Bir Seçki: 1965–2005 (2005) kitapları yayımlandı. Sanatı “dünyayı belli bir kişisel yorumla yeniden üretme uğraşı” olarak özetleyen Şakir Eczacıbaşı, fotoğrafın yanı sıra kültür sanat alanında önemli roller aldı. İlerleyen yıllarda Türk Sinematek Derneği kuruculuğu ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı gibi görevleri de üstlenen sanatçı, dönemin kültür sanat alanına yön veren isimlerinden biri oldu. 1968 yılından başlayarak 2010 yılındaki vefatına kadar İstanbul, Türkiye’den İnsan Manzaraları, Balıkçılar, Evler, Yollar… Sokaklar, Çarşılar... Pazarlar, Kahvehaneler gibi 43 tema üzerine, seçkin yazar ve fotoğraf sanatçılarının yer aldığı Eczacıbaşı Renkli Fotoğraf Yıllıkları’nı hazırladı; bu yayınlarda bilinmeyen birçok genç fotoğrafçıyı da tanıttı. Bernard Shaw’dan Gülen Düşünceler (1995), Oscar Wilde’dan Tutkular, Acılar, Gülümseyen Deyişler (2001) adıyla yaptığı derleme kitapları büyük ilgi uyandırdı. Türkiye’de hem iş hem sanat dünyasına büyük katkılarda bulunan Şakir Eczacıbaşı’nın vefatından önce tamamladığı Çağrışımlar, Tanıklıklar, Dostluklar adlı anıları 2010 Eylül ayında yayımlandı. Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
İstanbul Modern çevrimiçi içeriklerine bir yenisini daha ekledi. “Şakir Eczacıbaşı: Seçilmiş Anlar” sergisi sanal turda izleyiciyle buluşuyor
İstanbul Modern’in Beyoğlu’ndaki geçici mekânında 22 Kasım 2020 – 5 Haziran 2021 tarihleri arasında izleyiciyle buluşan, küratörlüğünü Bülent Erkmen’in üstlendiği “Şakir Eczacıbaşı: Seçilmiş Anlar” sergisini müzenin web sitesindeki sanal turla keşfetmek mümkün.
Eczacıbaşı Topluluğu’nun sponsorluğunda gerçekleşen sergide sanatçının çalışmalarından bir seçki ile aralarında İstanbul Modern Fotoğraf Koleksiyonu’ndan pek çok yapıtın yer aldığı 300’ü aşkın fotoğraf sanal tur aracılığıyla izleyiciyle buluşuyor.
Şakir Eczacıbaşı’nın fotoğrafçılık kariyerine başladığı 1960'lı yıllarda çektiği izlenimci fotoğrafların yanı sıra 1980’li yıllardan itibaren fotoğrafın teknik imkânlarını kendine özgü bir yaklaşımla yorumladığı çalışmaları da sergide yer alıyor.
Sanatçının fotoğrafladığı öznelerin “içinde bulundukları ortamla, diğer insanlarla, araçlarla ve yollarla kurdukları ilişkiyi” aktardığı yapıtlara odaklanan serginin sanal turuna Eczacıbaşı’nın ses kayıtları eşlik ediyor.
Şakir Eczacıbaşı kimdir?
1929 yılında İzmir’de doğan Şakir Eczacıbaşı, Robert Kolej’deki öğreniminden sonra, Londra Üniversitesi Eczacılık Okulu’nda okudu. Türkiye’ye dönüşü sonrası 1953 yılında Vatan gazetesinin ünlü Sanat Yaprağı ekinin yayıncıları arasında yer aldı.
Fotoğraf sanatıyla ilk kez 1960’lı yıllarda ilgilenmeye başlayan Şakir Eczacıbaşı, yapıtlarıyla yurtiçi ve yurtdışında büyük ilgi çekerek çağdaş fotoğraf sanatçıları arasında seçkin bir yer elde etti. Türkiye’de on beş, çeşitli batı ülkelerinde yirmi beş fotoğraf sergisi düzenledi; seçme fotoğraflarını içeren Anlar/Moments (1983), Türkiye Renkleri (1997), Kapılar ve Pencereler (2001), Bir Seçki: 1965–2005 (2005) kitapları yayımlandı. Sanatı “dünyayı belli bir kişisel yorumla yeniden üretme uğraşı” olarak özetleyen Şakir Eczacıbaşı, fotoğrafın yanı sıra kültür sanat alanında önemli roller aldı. İlerleyen yıllarda Türk Sinematek Derneği kuruculuğu ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı gibi görevleri de üstlenen sanatçı, dönemin kültür sanat alanına yön veren isimlerinden biri oldu.
1968 yılından başlayarak 2010 yılındaki vefatına kadar İstanbul, Türkiye’den İnsan Manzaraları, Balıkçılar, Evler, Yollar… Sokaklar, Çarşılar... Pazarlar, Kahvehaneler gibi 43 tema üzerine, seçkin yazar ve fotoğraf sanatçılarının yer aldığı Eczacıbaşı Renkli Fotoğraf Yıllıkları’nı hazırladı; bu yayınlarda bilinmeyen birçok genç fotoğrafçıyı da tanıttı. Bernard Shaw’dan Gülen Düşünceler (1995), Oscar Wilde’dan Tutkular, Acılar, Gülümseyen Deyişler (2001) adıyla yaptığı derleme kitapları büyük ilgi uyandırdı. Türkiye’de hem iş hem sanat dünyasına büyük katkılarda bulunan Şakir Eczacıbaşı’nın vefatından önce tamamladığı Çağrışımlar, Tanıklıklar, Dostluklar adlı anıları 2010 Eylül ayında yayımlandı.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir