Sağlıklı Bir Uyku İçin Bu İpuçlarını Takip Edin
SAĞLIKHayatımızın üçte biri uykuda geçiyor. Ancak birçoğumuz uykunun beden ve ruh sağlığımız için ne kadar önemli bir rol oynadığını maalesef bilmiyor. Sağlıklı uykunun yaşam kalitesini yükselttiğini hatırlatan DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Dr. Işıl Uğurad, uyku kalitesini artırmak ve uyku sorunlarının önüne geçmek için yapılması gerekenleri anlatıyor.
Hayatımızın üçte biri uykuda geçiyor. Ancak birçoğumuz uykunun beden ve ruh sağlığımız için ne kadar önemli bir rol oynadığını maalesef bilmiyor. Sağlıklı uykunun yaşam kalitesini yükselttiğini hatırlatan DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Dr. Işıl Uğurad, uyku kalitesini artırmak ve uyku sorunlarının önüne geçmek için yapılması gerekenleri anlatıyor.
Bu yıl 14’üncüsü gerçekleşecek olan Dünya Uyku Günü, “Düzenli Uyku, Sağlıklı Gelecek” sloganıyla kutlanıyor. Fiziksel ve zihinsel anlamda sağlıklı bir yaşam sürmenin yolu düzenli uykudan geçiyor. Sağlıklı uykuyla yaşam kalitesi yükselirken; uyku sorunları yaşayan kişiler okul veya iş yaşamında ciddi verim düşüklüğü, günlük yaşamda yorgunluk, konsantrasyon kaybı, sinirlilik gibi problemler yaşıyor. DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Dr. Işıl Uğurad, hemen herkesin yaşamının bir döneminde uykusuzluk (insomnia) şikayeti yaşadığına dikkat çekiyor. Bu şikayetin gelip geçici olabileceği gibi bazen de uzun süre devam edebileceğini belirten Uzm. Dr. Uğurad, uyku bozukluğuna neden olacak ruhsal veya fiziksel bir hastalık söz konusu değilse kaliteli uyku için gereken şartları yani uyku hijyenini düzenleyerek sağlıklı bir uyku uyumanın mümkün olduğunun altını çiziyor.
Uyuyamıyorsanız yatakta kalmayın
DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzm. Dr. Işıl Uğurad, uyku hijyeni sağlamak için atılacak adımları şöyle anlatıyor: “Geceleri hep aynı saatte yatıp, sabahları hep aynı saatte kalkın. Hafta sonları da bu düzeni değiştirmeyin. Geceleri herhangi bir nedenle geç yattığınızda bile sabah aynı saatte kalkın, gün içinde uyumayın, mümkünse şekerleme yapmayın. Uyuyamadığınızda yatakta kalmak konusunda ısrarcı olmayın. Eğer yarım saat boyunca uyuyamadıysanız yatak odasından çıkıp başka bir odaya geçin. Yattığınız odanın çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına özen gösterin, hatta biraz serin, sessiz ve karanlık olmasını sağlayın. Yatak odasında yemek yemeyin, televizyon izlemeyin, çalışmayın.”
Yatağa boş mideyle girmeyin
Gün içerisinde, haftada 3-4 kez olacak şekilde düzenli egzersiz yapmanın uyku probleminin çözümünde faydalı olacağını belirten Uzm. Dr. Uğurad, bu egzersizlerin mümkünse akşamüstü yapılmasını öneriyor. Uzm. Dr. Uğurad, diğer önerilerini ise şöyle sıralıyor: “Akşam yemeğini çok ağır yemeyin. Yatağa girdiğinizde mideniz ne tıka basa dolu, ne de tamamen aç olsun. Uyarıcı etkilerinden dolayı akşam yemeğinden sonra çay, kahve, kolalı içecekler, alkol tüketmeyin. Bu içeceklerin alımını uyku saatinden 4-6 saat önce sonlandırın. Yatmadan önce kaygı yaratan konulardan uzak durun, mümkün oldukça bunları düşünmekten kaçının. Bulmaca çözmek, oyun oynamak gibi zihni uyaran aktivitelerden uzak durun. Vücutta adrenalin salgısını artıracak heyecanlı filmler seyrettikten veya bilgisayar oyunlarından hemen sonra yatağa girmeyin. Düzenli kullandığınız ve akşam aldığınız ilaçlar arasında uykusuzluk yan etkisi olan bazı antidepresanlar, kalp ilaçları, grip ilaçları varsa hekiminizle görüşüp ilaç saatlerinde değişiklik yapmanız da faydalı olabilir.”
İlginizi Çekebilir