© Sektorel 2021

Konya Büyükşehirin Tahir Büyükkörükçü Belgeseli Gösterimi ve Anma Gecesi Yoğun İlgi Gördü

Konya’nın manevi mimarlarından Tahir Büyükkörükçü Hoca vefatının 13. yılında Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Tahir Büyükkörükçü Anma Gecesi ve Belgesel Gösterimi” programı ile anıldı.

Programa katılan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, medeniyetleri inşa edenin manevi mimarlar olduğunu belirterek, “Bugün üzerimizde düşünsel olarak emeği olan, Konya’mızda emeği olan bir insanı Milli Eğitim Bakanı olarak anmak üzere huzurlarınızdayım. Bu bahtiyarlık bizler için yeterlidir. Tahir hoca bu anlamda Konya’nın geleneğine, kültürüne, birikimine, geçmişine layık bir şekilde son dönemde neşet etmiş bir manevi mimardı. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. İnşallah bundan sonra biz toplum olarak böyle mimarların yetişmesi sürecine katkı veririz, yetiştirebiliriz. Tahir hocayı seven, Tahir hoca gibi yetişen genç bir kuşak inşallah yetiştirebiliriz” dedi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da alimlerin Peygamberlerin mirasçıları olduğunu belirterek, “Onlar yarınlarımıza ışık tutan kandillerdir. Bu sebeple bugün sadece Tahir Büyükkörükçü hocamızı anmanın ötesinde onu anlamayı, yaşamını ve şahsiyetini idrak ederek onun izinde nesiller yetiştirmeye vesile olmayı arzuluyoruz” diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından “Tahir Büyükkörükçü Anma Gecesi ve Belgesel Gösterimi” Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla gerçekleştirildi.

Selçuklu Kongre Merkezi’nde yoğun katılımla düzenlenen program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve ilahilerle başladı, Konya İl Müftüsü Ali Öge tarafından yapılan dua ile devam etti. Daha sonra Tahir Büyükkörükçü hocanın oğlu Abdurrahman Büyükkörükçü, babasının hayatından kesitler ve hatıralar anlattığı bir konuşma yaptı.

“BU ŞEHRİN İNSANINA VE TÜM İSLAM ÜMMETİNE SEVDALI BİR GÖNÜL ERBABIYDI”

Programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, tarihinin her döneminde âlimlerin, ariflerin ve çok kıymetli şahsiyetlerin yurdu olan Konya’nın, onların hikmetli mesajlarıyla parlamış ve tüm dünyayı aydınlatmış bir şehir olduğunu söyledi.

Bu anlamda Konya’nın en önemli manevi mimarlarından birinin Tahir Büyükkörükçü hoca olduğunu ifade eden Başkan Altay, “Hocamız, ‘Ben sizi küfeye doldurup cehenneme göndermeyi değil, sırtıma alıp cennete götürmeyi istiyorum’ diyecek kadar bu şehrin insanına ve tüm İslam ümmetine sevdalı bir gönül erbabıydı. Sadece bir âlim, bir öğretmen değil; aynı zamanda bir yol gösterici, bir kalp doktoruydu. Onun sohbetleri, insanın içine işleyen, ruhu aydınlatan birer meşale gibiydi. Onun varlığı, bize her zaman sevginin, sabrın ve hoşgörünün gücünü hatırlattı. O, insanları bir araya getiren, gönüller yapıcı bir köprüydü. Onun gönül dünyası o kadar zengin ve kucaklayıcıydı ki, karşısındaki herkese değer verir, herkesi önemserdi” dedi.

“ONUN MİRASI, GELECEK NESİLLERE AKTARILACAK EN DEĞERLİ HAZİNEMİZ OLSUN”

“Hocamızın, ‘Kapu Camii’nin muhterem cemaati’ hitabı eminim benim gibi sizlerin de hala kulaklarınızdadır” diyen Başkan Altay, “Bugün Kapu Camii’nde yankılanan vaazlarına hasret olsak da elhamdülillah kürsüler boş kalmadı. Hocamızın oğlu muhterem Abdurrahman Büyükkörükçü, babasının bıraktığı irşad faaliyetlerini hakkıyla şehrimizde sürdürüyor. Hocamızın bıraktığı ilim ve irfan mirası yaşamaya, hatıra kalan vaazları insanlara yol göstermeye devam ediyor. Tahir Büyükkörükçü hocamızın her şartta verdiği çetin mücadelesi ve dosdoğru ilerlediği yolu, bizlere her zaman doğruyu, iyiyi ve güzeli gösteren bir pusula olsun. Onun mirası, gelecek nesillere aktarılacak en değerli hazinemiz olsun” ifadelerini kullandı.

Başkan Altay, Tahir Büyükkörükçü hoca ve ebediyete irtihal eden tüm âlimlere rahmet dileyerek, hafızalarda iz bırakacak belgeselin hazırlanmasına katkı sağlayan Büyükkörükçü ailesine ve programa katılan Milli Eğitim Bakan Yusuf Tekin’e teşekkür ederek konuşmasını tamamladı. 

“BU BAHTİYARLIK BİZLER İÇİN YETERLİDİR”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de medeniyetleri inşa eden, medeniyetleri ayakta tutan şehirlerin ve medeniyetlerin manevi mimarlarının olduğunu belirterek Tahir Büyükkörükçü’nün de Konya’nın çok kıymetli manevi mimarlardan olduğunu ifade etti.

Anadolu’nun her şehrinde tarihin değişik dönemlerinde yaşamış; şehirleri kültür olarak, gelenek olarak ayakta tutan, birlik, beraberlik sağlayan kanaat önderleri olarak bilinen manevi mimarlar olduğuna vurgu yapan Bakan Tekin, “Fakat şöyle bir bahtsızlık yaşadık uzun bir süre. Anadolu’nun birçok ilinde bu türden manevi mimarlar yetişmemeye başladı. Biraz çorak bir dönem yaşadık, biraz verimsiz bir dönem yaşadık. Bu verimsiz dönemi kıran nadir şahsiyetlerden bir tanesi Tahir hoca. Bir gün bu pozisyonda ve bu mikrofonda Tahir hocayı anma konuşması yapacağımı hayal bile edemezdim. Bana bu imkanı sunan cenabı Allah’a şükrediyorum. Bugün üzerimizde düşünsel olarak emeği olan, Konya’mızda emeği olan bir insanı Milli Eğitim Bakanı olarak anmak üzere huzurlarınızdayım. Bu bahtiyarlık bizler için yeterlidir. Tahir hoca bu anlamda Konya’nın geleneğine, kültürüne, birikimine, geçmişine layık bir şekilde Konya’da son dönemde neşet etmiş bir manevi mimardı. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun” dedi.

BAKAN TEKİN’DEN BAŞKAN ALTAY’A TEŞEKKÜR

Tahir Büyükkörükçü için hazırlanan belgesel ve anma gecesinde emeği geçenlere teşekkür eden Bakan Tekin, şöyle devam etti:

“Maalesef çok tuhaf bir dönemde yaşıyoruz. Hali hazırda içinde yaşadığımız toplumda kanaat önderi diye toplumun tamamı üzerinde hemfikir olacağı; fikirlerine, kanaatlerine saygı duyacağı, itibar edeceği önderlerimiz, mimarlarımız artık yetişmiyor. İnşallah bundan sonra biz toplum olarak böyle mimarların yetişmesi sürecine katkı veririz, yetiştirebiliriz. Tahir hocayı seven, Tahir hoca gibi yetişen genç bir kuşak inşallah yetiştirebiliriz. Bu türden manevi mimarlar yetişiyor, vefat ediyorlar. Bize düşen, Büyükşehir Belediye Başkanımızın bizi bir araya toplama sebebi olan bu türden belgesellerle bu manevi mimarlarımızı anmak, gelecek kuşaklara örnek göstermek, hatıralarına sahip çıkmak, ocaklarının, dergahlarının yanmasını, ışıl ışıl olmasını temin etmek. Bize düşen husus da budur. Bizim bu açıdan, toplumsal bir sorumlulukla karşı karşıya olduğumuzu, bu açıdan bizim bir anlamda bu geleneği devam ettirmenin üzerimize en azından farzı kifaye olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla üzerimizden bu farzlık görevi alan Uğur İbrahim Başkanımıza teşekkür etmek istiyorum. Bu belgesel sayesinde hepimizin üzerine farz olan bir noktayı başkanımız bizim üzerimizden de almış oldu. Biz artık bundan sonra gelecek kuşaklara Tahir hocayı aktaracak en azından elimizde bir belgesel olacak. En azından ocağının, dergahının devam etmesi için çaba sarf eden birilerinin var olduğunu görmüş olacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından Konya Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Tahir Büyükkörükçü'nün hayatını anlatan belgesel izlendi. Yoğun katılımla gerçekleşen belgesel ve anma gecesinde vatandaşlar duygu dolu anlar yaşadı. 

Programa; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, AK Parti Konya Milletvekilleri Latif Selvi ve Mehmet Baykan, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş da katıldı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER