© Sektorel 2021

KÖİ Modeli yerel yönetimlere fırsat olacak

Köprü, otoyol gibi büyük altyapı projelerinde kullanılan ve finansa erişim, zamanında tamamlanma, yeni teknolojilerin kullanımı gibi önemli avantajlar getiren Kamu Özel Sektör İş Birliği (KÖİ) Modeli, depreme dayanıklı dirençli şehirler, yerel hizmetler, akıllı şehircilik, çevre ve enerji projeleri, kiralık konutlar, yurtlar ve sosyal alanlar gibi üstyapı projeleri için de önemli bir yöntem olacak.

Kamu Özel Sektör İş Birliği Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın, “KÖİ Modeli, hem kamu hem son kullanıcı hem de özel sektöre sunduğu avantajlarla; dirençli ve akıllı şehirlerin inşasında özellikle yerel yönetimlere büyük fırsatlar sunuyor. GYODER Erişilebilir Konut Projesi bunun iyi kurgulanmış önemli örneklerinden birisidir” dedi. 

Ülkemizde ve dünyada hızla artan konut ve sosyal alan ihtiyacı yanı sıra şehirlerin doğal afetlere dirençli ve akıllı olarak yeniden kurgulanması zorunluluğu farklı çözüm yollarının tartışılmasını beraberinde getirdi. GYODER tarafından açıklanan Erişilebilir Konut Projesi önerdiği Kamu Özel Sektör İşbirliği modeliyle bu alana bir kaz daha dikkat çekti.


Kamu Özel Sektör İş Birliği Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın, KÖİ Modeli’nin, sadece mega projeler için bir araç olmadığını ifade etti.  Modelin, uluslararası alanda etkin olarak üstyapı projelerinde de kullanıldığını söyleyen Dr. Aydın, “Eurostat’ın tahminlerine göre 2030’a kadar sadece Avrupa’da sosyal altyapıdaki eksikliklerin giderilmesi için 1,5 trilyon Euro tutarında ilave yatırım yapılması gerekecek. Bu miktar,   Ukrayna’daki savaşın ve Türkiye’nin yaşamış olduğu deprem sonrası daha da fazla yükselecek.” dedi. Aydın, KÖİ Modeli’nin, finansa erişim, yeni teknolojilerin kullanımı, uygun insan kaynağına erişim, risk paylaşımı, yatırımların doğru zamanlaması ve öngörülebilir bütçe gibi kavramlarla büyük avantajlar sunduğunu hatırlattı.

 

Yerel yönetimlere büyük fırsat

Aydın, KÖİ Modeli’nin yerel yönetimlere büyük fırsatlar sunduğuna dikkat çekerek, “Şehirlerin akıllı kentler olarak yeniden inşasında, özel sektörün finansman bulma, inovasyon, projelerin belirlenen bütçe ve süre içerisinde tamamlanması ve koordinasyon yeteneğinden mutlaka faydalanılmalı” diye konuştu. Geçtiğimiz Haziran ayında yapılan hukuki düzenleme ile belediyelerin özellikle çevre projelerinde KÖİ modelini kullanabilmesine imkân sağlandığına dikkat çeken Aydın, “Trabzon, Sakarya, İzmir, Samsun ve İstanbul’da belediyeler KÖİ Modeli ile projeler çalışıyor. Model, hem kamu hem son kullanıcı hem de özel sektöre sunduğu avantajlarla; dirençli ve akıllı şehirlerin inşasında özellikle yerel yönetimlere büyük fırsatlar sunuyor. Büyük bir potansiyel barındıran bu alanın önü açık. 2024 yılı yerel düzeyde KÖİ projelerinin gelişmesi için çok önemli bir yıl olacak” dedi. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER