Kapasitematik ile üretim süreçlerinde yüzde 15’in üzerinde verimlilik
AJANSÜretimdeki verimlilik ve ihracattaki sürdürülebilirlik Kapasitematik ile mümkün
Türkiye’nin alanında ilk yerli yazılımı olan makine analiz platformu Kapasitematik, alınan yeni siparişlerde üretici firmaların atıl üretim kapasitesini değerlendirebilmelerini, verimliliklerini arttırmalarını ve ihracat faaliyetlerinde daha başarılı sonuçlara ulaşmalarını sağlıyor. Tezmaksan Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilen sisteme olan ihtiyacın her geçen gün artmasıyla birlikte işletme sahiplerinin fabrikadaki üretimi uzaktan takip ve kontrol etmesine olanak sağlayan Kapasitematik, verimliliği artırıyor. Hata ve problemleri anlık geri bildirimlerle kullanıcısına raporlayan ve hatasız üretim çözümleri sunan Kapasitematik, bu sayede sürdürülebilir üretimi de mümkün kılıyor.
Türkiye talaşlı imalat sanayisinin lider markası Tezmaksan’ın Ar-Ge mühendisleri tarafından geliştirilen CNC Makine Analiz Platformu Kapasitematik, kullanıcılarının zaman ve emek kaybını ortadan kaldırıyor. Fabrikadaki üretim sürecini anlık ve uzaktan kontrol edebilme olanağı sunan Kapasitematik sayesinde işletmeler, verimli ve ölçülebilir bir üretimle ihracatta sürdürülebilir bir başarı elde ediyor.
Üretimde verimlilik ve ihracat başarısına Kapasitematik damgası
Türkiye’nin ve imalat sanayisinin teknoloji partneri olma vizyonuyla geliştirdikleri Kapasitematik’in özellikle pandemi döneminde üreticilere büyük fayda sağladığını vurgulayan Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, şunları söyledi: “Kapasitematik üretim sürecinde oluşması muhtemel hataları kullanıcıya raporluyor. Kapasitematik ile makinelerin duruş sürelerinin arıza, hazırlık, yükleme-boşaltma ve mola gibi alt kategorilerinin de raporlaması yapılıyor. Kapasitematik özellikle otomotiv, savunma sanayi, havacılık, medikal gibi stratejik sektörlerin yanı sıra KOBİ’lerin büyümesine de yardımcı oluyor. Bu sayede verimliliklerini artıran işletmeler hem maliyet hem de zaman açısından karlılık elde ediyor. Fabrikaların verimlilik yönetimini akıllı telefon ya da tablet vasıtasıyla takip edebilen Kapasitematik’in kullanımının pandemi döneminde yüzde 40 artış göstermesi, yazılımın ne kadar faydalı olduğunu da gösteriyor. Dijitalleşme ve robotlu otomasyonu baz alarak geliştirdiğimiz çözümlerimiz sayesinde ülkemizin üretim gücü ve ihracat faaliyetlerinde daha başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Bu sayede de işletmelerimizi dünyadaki devlerle rekabet edebilir hale getirmeyi amaçlıyoruz.”
İhracat başarısında Kapasitematik etkisi
Kapasitematik’in üretim sürecine anında müdahale etme noktasında internetin ulaştığı her yerde verilerin alınmasına imkan sağladığına dikkat çeken ve bunun da verimliliğe doğrudan katkı yaptığını belirten Aydoğdu, “Takım tezgahları konusunda Türkiye üretimde bir önceki yıla göre yüzde 30 artış gösterdi. Takım tezgahları kullanıcılarımızın artışı ise yüzde 40. Sektörde Kapasitematik’i tercih edenler, bu verilerle ne denli bir doğru bir adım attıklarını dile getiriyor. Kapasitematik, verimliliğe yaptığı katkıyla işletmelerin üretimindeki her adımı ölçümlemelerini sağlıyor. Optimal kapasite düzeyinin altında kalmak, atıl kapasiteye neden oluyor. Optimal kapasitenin üstüne çıkmak ise uzun vadede sürdürülebilir olmaması nedeniyle işletmenin varlığını devam ettirme gibi genel amaçlarına uyumlu olmuyor. Bu sayede kapasitelerini ve verimliliklerini ölçümleyen işletmeler, ihracat paylarını da maksimum seviyelere çıkararak ülke ekonomisinin kalkınması ve büyümesini sürdürülebilir kılıyor. Türkiye daha ziyade küçük ölçekli işletmeler vasıtasıyla üretim yaparak ihracat gerçekleştirdiği için Avrupa’daki büyük ölçekli üretici devlerle rekabet etmek durumunda kalıyor. Bu noktada Kapasitematik’in önemi ön plana çıkıyor. Önümüzdeki yıllarda otomasyonlaşmanın artması ve Kapasitematik’in bu sürece daha çok adapte edilmesi, verimliliğin önündeki engelleri kaldıracak ve ihracatımızı yukarılara taşıyacak. Bu sayede, pandemiyle birlikte tedarikte ciddi sıkıntılar yaşayan Çin’e karşı yeni üretim üssü olarak öne çıkan Türkiye’nin uluslararası pazarlarda yükselişine de katkıda bulunmayı hedefliyoruz.”
Avrupa’nın devlerine karşı dijital ve otomasyon atağı
2022 yılının Türkiye sanayisi adına fırsatlar değerlendirmek adına önemli bir dönüm noktası olduğuna değinen Aydoğdu, “Bu yıl takım tezgahları üretiminde yüzde 20 artış gerçekleşti. Hem sanayi hem de takım tezgahı üretimindeki bu artışın 2022 yılında da aynı tempoyla devam edeceğini öngörüyoruz. Türkiye daha ziyade küçük ölçekli işletmeler vasıtasıyla üretim yapıyor ve ihracatı buna göre şekilleniyor. Avrupa’daki büyük ölçekli üretici devlerle rekabet etmek durumunda kalıyor küçük ölçekli işletmelerimiz. Bu döneme kadar söz konusu devlerin üretimi durdurmasının avantajlarını kullandık fakat bu durum 2022 yılında değişmeye başlayacak ve dev üreticiler üretime tekrar başlayacak. Bununla başa çıkmak ve başarımızı sürdürebilmek adına Türkiye’nin ekonomisi güçlü ülkeler gibi dijitale ve otomasyona yatırım yapması gerekiyor” diyerek atılması gereken adımlardan bahsetti.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
İlginizi Çekebilir