© Sektorel 2021

Kamu Özel İş Birliği Profesyonelleri İstanbul PPP (KÖİ) Hastası'nda Buluştu

Kamu Özel İş Birliği Araştırma Merkezi tarafından, 7'inci kez düzenlenen İstanbul PPP (KÖİ) Haftası, 41 ülkeden Kamu Özel İş Birliği (KÖİ) profesyonellerini, "KÖİ: İnsana, Çevreye, Ekonomiye Yatırım ana temasıyla İstanbul'da buluşturdu.

Kamu Özel İş Birliği Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın, "Türkiye'de, tüm projelere sağlanan kamu desteği, yani garantiler, yatırım bütçesinin yalnızca yüzde 2'si. Gayri safi hasılanın ise binde 4'ü düzeyinde" dedi.

Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, " Türkiye'nin altyapı ihtiyacını hızla karşılamak için KÖİ finansman modeliyle projeleri gerçekleştirdik ve büyük hedeflerimiz doğrultusunda Türkiye'nin önünü açtık" diye konuştu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ise programda yaptığı konuşmada, PPP projelerinin milyonlarca insan tarafından kullanıldığına dikkat çekti. 

"KÖİ: İnsana, Çevreye, Ekonomiye Yatırım (PPP: Invest in People, Climate, Economy)" temasıyla bu yıl 7'incisi düzenlenen ve dört gün sürecek İstanbul PPP Haftası, İstanbul Le Meridien Otel'de başladı. 41 ülkeden bürokratlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, firma yetkilileri, akademisyenler, öğrenciler ve sektör profesyonellerinin katıldığı etkinliğin açılışında konuşan Kamu Özel İş Birliği Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın, Türkiye'nin, KÖİ alanında marka olmuş bir etkinliğe ev sahipliği yaptığını hatırlattı. Aydın, "Dünya KÖİ Uzmanları Birliği, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, İslam Kalkınma Bankası, Asya Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırımcılar Birliği, Afrika Yatırımcılar Birliği, BM Avrupa Ekonomik Komisyonu ve BM Asya – pasifik Komisyonu gibi kurumların temsilcileri İstanbul'da buluştu " dedi.

Dünyada PPP Projeleri Artıyor

Aydın, sadece 2021 yılında tüm dünya genelinde, gelişmekte olan pazarlarda, yüzde 50 özel sektör katılım artışı ile 76,2 milyar dolarlık PPP projesi tamamlandığını hatırlatarak, "Toplam 240 PPP projesi finansal kapanışa erişti. Türkiye'de, son 30 yılda, 88,5 milyar dolar KÖİ projesi yatırımı tamamlandı. 2021 bütçesine baktığımızda, tüm projelere sağlanan kamu desteği, yani garantiler, yatırım bütçesinin yalnızca yüzde 2'si. Gayri safi hasılanın ise binde 4'ü düzeyinde. Yani aslında Türkiye Cumhuriyeti altyapısını önemli derecede etkin ve sağlam bir finansmanla özel sektörü kullanarak gerçekleştirmeyi başarmış durumda. Avrupa'da ise 1 yıl içinde 10 milyar Euro düzeyinde KÖİ projesi gerçekleştirildi" diye konuştu. 

"Ulaştırma Projelerinin Yüzde 20'si KÖİ Modeli İle Yapıldı"

Toplantının açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise KÖİ modelinin son yıllarda özellikle altyapı projelerinde önemli bir unsur olduğunu vurguladı. "Türkiye'nin altyapı ihtiyacını hızla karşılamak için KÖİ finansman modeliyle projeleri gerçekleştirdik ve büyük hedeflerimiz doğrultusunda Türkiye'nin önünü açtık. Ulaştırma projelerinin yüzde 20'si KÖİ modeli ile yapıldı " diye konuşan Karaismailoğlu, 2053 yılına kadar ulaştırma ihtiyacının iki katına çıkacağı öngörüsüyle yatırımları gerçekleştirdiklerine dikkat çekti.

KÖİ Projeleri Tüm Dünyada Üretilecek...

 Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ise programda yaptığı konuşmada, PPP projelerinin milyonlarca insan tarafından kullanıldığına dikkati çekti. Olpak, "PPP projelerini klasik müteahhitlik projeleri gibi değil de risk ve fayda analizi çerçevesinde işin sosyolojisiyle beraber kamu ile özel sektörün hem riski hem de faydayı paylaştığı projeler olarak görüyoruz. Bu çerçeveden bakınca da hem bir yatırımın geri dönüş süresi ve karlılığı hem de gerçekten büyük yatırım rakamlarına sahip olan bu proje finansman modeli, önümüzdeki dönemde tüm dünyada daha çok tercih edilecek" dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER