İftarda ve Sahurda Propolis Tüketerek Ramazan’ı Sağlıkla Geçirin
GÜNDEMRamazan ayına pandemi etkisiyle girdiğimiz bu dönemde bağışıklık sistemimizi desteklemek büyük önem taşıyor. Erciyes Üniversitesi T. Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Silici, propolisin yüksek antioksidan içeriğiyle hem Ramazan’ı daha sağlıklı geçirmeye hem de koronavirüs başta olmak üzere viral enfeksiyonlara karşı korunmaya destek olduğuna dikkat çekiyor.
Ramazan ayına pandemi etkisiyle girdiğimiz bu dönemde bağışıklık sistemimizi desteklemek büyük önem taşıyor. Erciyes Üniversitesi T. Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Silici, propolisin
yüksek antioksidan içeriğiyle hem Ramazan’ı daha sağlıklı geçirmeye hem de koronavirüs başta olmak üzere viral enfeksiyonlara karşı korunmaya destek olduğuna dikkat çekiyor.
Ramazan kelimesinin kökeni güz mevsiminin başında yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur anlamındaki “ramda” kelimesinden gelir. Oruç, sadece bedenen değil ruhen de arınmayı sağlar. Olumsuz ve huzur bozucu duygulardan uzaklaşıp affetmek, hoş görmek ve ruhu sakinleştirmek bu huzur ayının nimetleridir. Orucun sağlık açısından faydalarının tıp dünyası tarafından kabul edildiğini söyleyen Erciyes Üniversitesi T. Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Silici, orucun kan lipitlerinden LDL-kolestrol ve trigliserit ile insülin direncini azalttığı, kalp sağlığını koruyucu etkisi olduğunu, ayrıca açlık sırasında hücre onarımı ve yenilenmesinin gerçekleştiğini hatırlatıyor. Tıpkı normalde olduğu gibi Ramazan’da da doğru ve dengeli beslenilmediği takdirde sağlık sorunlarıyla karşılaşmanın kaçınılmaz olduğunu belirten Prof. Dr. Silici, bu sorunların başında sindirim rahatsızlıkları ile kabızlığın geldiğini anlatıyor; “Bu problemleri yaşamamak için bol su tüketmek, sağlıklı ve dengeli beslenmek, bol meyve-sebze tüketerek lif tüketimini artırmak gerekiyor. Yine, iftardan sonra yorucu olmayan kısa egzersizler ve bitki çayları da hem rahat uyumak hem de sindirim problemlerini önlemek için tavsiyeler arasında yer alıyor.
Oruç tutarken bağışıklık sisteminizi de destekleyin
Ramazan’da yoğun açlık nedeniyle hamur işleri, tatlılar gibi bol karbonhidrat içeren besinler tüketmenin yapılan yanlışlardan biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Silici, şöyle devam ediyor; “Oruç tutarken sahurun önemi de büyük. Ancak bazılarımız yoğun iş temposu nedeniyle yorgunluk nedeniyle, bazen de uykusuz kalmamak adına sahura kalkmadan oruç tutuyoruz. Bu tür durumlarda hem sağlık problemleri yaşamamız hem de bağışıklık sistemimizin zayıflaması söz konusu. Oysa ülkemiz koronavirüs sebebiyle hala risk altında. Bu durumda her zamankinden daha dikkatli olmamız gerekiyor. Oruç tutarken sağlıklı beslenmenin yanı sıra bağışıklık sistemimizi destekleyen antioksidan gıdalar tüketmemiz de çok önemli. Antioksidan aktiviteye sahip en önemli gıda takviyelerinin başında ise propolis geliyor. İftardan sonra ya da sahurda propolis tüketmek hem daha sağlıklı oruç tutmamızı hem de başta koronavirüs olmak üzere viral enfeksiyonlardan korunmamızı sağlıyor. Bu nedenle Ramazan’da etken maddesi yüksek, propilen glikol ve benzeri alkol türevi ve kalıntı içermeyen, dozajı ayarlanmış propolislerin tüketilmesini öneriyorum.”
İlginizi Çekebilir