© Sektorel 2021

Gelecek Nesiller Youtuberların Eseri Olacak

2012'de eğitimciliğe başlayan ve geleceğin fikir adamlarının yetiştiği Genç Enderun'un kuruculuğunu üstlenen Sertaç Abi(Sertaç Güngör) dijital dünyanın çocuklar için oluşturduğu tehlikelere dikkat çekiyor gittiği her yerde… Sosyal medyada annelerin çocuklarına gönül rahatlığıyla izlettiği içerikler üreten Sertaç Abi, 13. Kocaeli Kitap Fuarında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne özel açıklamalarda bulundu.  Dijitalin eğitim ve eğitimcinin önüne geçmeye başladığını aktaran Sertaç Abi, ‘’Bu gidişle gelecek nesiller öğretmenlerin değil youtuberların eseri olacak.Çocukların rol modelleri artık fenomenler oldu’’ diyerek tehlikeye dikkat çekti. 

 

İLK KİTAP, İLK İMZA

Youtube ve sosyal medya dünyasına girme sebebini; ‘’Kendi kültürümüze, medeniyetimize, değerlerimize ve inancımıza kısacası dünya görüşümüze sahip fenomenlerimizi yetiştirebilmek ve doğruyla yanlışın birbirine karıştığı bu sosyal alemde doğru ve faydalı içeriklerle arkadaşlarımıza hem eğlenceli hem de eğitici içerikler sunabilmek’’ olarak açıklayan, dijitalde eğlenceli ve keyifli vloglar, yarışmalar, sohbetler düzenleyen, çocukların Sertaç Abisi Sertaç Güngör, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 13. Kocaeli Kitap Fuarına konuk oldu. İlk kitabı fuardan bir gün önce baskıdan çıkan ve ilk kez bir fuarda imza düzenleyecek olan Sertaç Abi, oldukça heyecanlıydı. Sertaç Abi, Kocaeli Büyükşehir’in sorularına içtenlikle yanıt verdi.

 

ÇOCUKLARIN ROL MODELİ FENOMENLER

Çocukların Sertaç Abisine, ‘’Sosyal medya çok derin bir dünya ve özellikle çocuklarla gençler için tuzaklarla dolu siz bu konuda sık sık uyarılarda bulunuyorsunuz. Söyleşinizin konusu da ‘’dijitalin gerçek yüzü’’ oldu. Dijitalin gerçek yüzü gerçekten çok mu korkunç?’’ sorusunu yönelttik. Verdiği cevapla çok önemli bir tehlikeye dikkat çeken Sertaç Abi, ‘’Çocuklarda instagramda açık ara farkla dünya birincisiyiz, youtubeda da zirveye oynuyoruz. Bu noktada dijitali bilinçsiz tüketiyoruz, çocuk noktasında daha beter durumdayız. Çocuklar için zararlı içerikler çok fazla. Ben normalde eğitimciyim, velilere diyorum ki; artık çocukları biz youtuberlar yetiştiriyoruz. Yeni nesil öğretmenlerin değil, youtuberların eseri olacak. Çocuklar kimi takip ediyorsa onun gibi konuşuyor, onun gibi giyiniyor. Eskiden bizim rol modellerimiz ailemizdi, mahalledeki ablalar abilerdi. Çocukların rol modelleri artık fenomenler oldu’’ açıklamasını yaptı. 

 

BELEDİYELER HER EVE GİREBİLİYOR

Çok önemli örneklerle sanal dünyanın tehlikelerine dikkat çeken Sertaç Abi’ye, ‘’Çocuklarımızı sanal dünyanın zararlarından korumak için çalışırken Kocaeli Büyükşehir gibi yerel yönetimler ne yapabilir? Sosyal medyayı kullanarak bir şehirdeki insanları ve o şehri mutlu etmek mümkün mü?’’  sorusunu da yönelttik. Bu noktada belediyelere çok önemli işler düştüğünü Kocaeli Büyükşehir’in de bu anlamda önemli hizmetler yaptığına dikkat çeken Sertaç Abi sorumuza, ‘’Belediyelerin bir avantajı var; belediye bulunduğu yerde her eve girebiliyor ve her eve bir şey anlatabiliyor. Her anne babanın yaşadığı kabus bu. Ortak bir problem. Bir şehirdeki ortak problemi de ancak o şehrin belediyeleri çözer. Kocaeli Büyükşehir gibi yaptığı eğitim çalışmalarıyla öne geçen bir belediye çocuğun farkındalığını artırmak için kilit kuruma dönüşüyor. Belediyelerin resmi görevlerinde eğitim yok ama bir belediye buna yatırım yapıyorsa bu belediye başkanının vizyonuyla ilgili ve bu büyük bir nimet. Bazı yerlere bakıyoruz belediyeler ne bir eğitim yeri yapmış ne bir bilgievi yapmış’’ yanıtını verdi.

 

KİTAP HER ZAMAN OLACAK

‘’Çocuğu bir şeyle meşgul etmezseniz dijitale yöneliyor’’ diyen Sertaç Abi, ‘’Sadece benim 3 bin tane videom var bir çocuk sadece beni izlese yıllarca sürer. Akran yönlendirmesiyle bir çocuk sosyal medyaya düştü mü, o çocuk dijitalin bağımlısı oluyor. Benim mottom gelenekten geleceğe… Bunu kurabilen iki şey var kitap ve dijital. Çocuk yayıncılığında 10 yıl öncesine göre çok iyi bir yerdeyiz. Böyle kitap fuarları 10-15 sene önce yoktu. Bu fuarların ki hala yapmayan belediyeler var, bu bir ihtiyaç. Çocukların bu kadar dijitale bağımlı olduğu yerde sevdiği bir yazarla buluşması çok güzel. Çocuklar beni gördüğünde bana dokunuyor ve gerçek misin diyor. Çünkü sanal alemde gördüğü bir kişinin gerçekliğine inanamıyor. Dijitale karşı elimizde başka argüman kalmadı, bu tip fuarların diri tutulması lazım. Kitap her zaman mutlaka olacak’’ şeklinde konuştu. 

 

“KÖTÜLÜĞE İZİN VERİYORSUNUZ”

Kocaeli Büyükşehir’in yaptığı özel röportajın ardından salonu geçen, çocuklar ve aileleriyle buluşan Sertaç Abi, Youtuberler hakkında bilgiler vererek söyleşisine başladı. Sertaç Abi” Biz Youtuberler beğenilerden para kazanmıyoruz, peki o zaman neden beğeni istiyoruz. Çünkü beğeni kazanan videolar desteklenmiş, onaylanmış oluyor. Peki o beğendiğin videonun içeriği küfürlü, uygunsuz ise ne olur? O kötü videoları desteklemiş olursunuz. Peki, yorumlardan para kazanıyor muyuz?  Hayır. Peki abonelerden para kazanıyor muyuz? Hayır. Neden peki Youtuberler, kanalına abone olunmasını istiyor? Yine abone sayısı ile o kanalın desteklenmesini sağlıyor. Youtube, bu desteklenen kanalı görmeyen diğer insanlara tavsiye eden bir algoritmaya sahip. Yani kötülüğü teşvik eden bir kanala abone olursanız, siz de o kötülüğü desteklemiş olursunuz. Abone olduğunuz kanalları gözden geçirelim. ”dedi. 

 

“EN DEĞERLİ VAKTİNİ BOŞA HARCAMA”

“Hiç ödeviniz yoksa evde ne yaparsınız” diyerek söyleşisine çocuklara sorup bilgiler veren Sertaç Abi” Telefon ve tabletle zaman geçirirsiniz değil mi. Mesela eve geldin ödevlerini yaptın. Annene yardım ettin. Bitirdin. Uyumadan önce ne kadar vaktin kalıyor. Diyelim ki, 1 saat eğlenmek için vaktin kaldı. Ne yapıyorsun, Youtube girip eğleniyorsun. Sen en değerli vaktini boşa harcıyorsun. Niye gidip de oyunu varken izliyorsun. Neden benim sırtımdan youtuberler para kazansın. Kendimi videomu bile başından sonuna kadar bir kere izlemedim. Bana oyun videosunu izlemek sıkıcı geliyor. Ben tam tamına 28 yıldır oyun oynuyorum. Oyun içerisinde büyüdüm. “ şeklinde konuştu

 

“NEDEN YOUTUBER OLDUM”

“Peki bizler ne kadar kazanıyoruz.  Youtube her bin izlenmeye para verir. Eylül ayında her bin izlenmeye 8 lira aldık. Bu parayı almak için şirket kurulması gerekiyor. Vergisi falan. Her bin izlenmeye 4 lira kalıyor. 43 bin tane Youtuber var. Ama hangilerini tanıyorsunuz. En fazla 20’sini sayabilirsiniz. Bu yüzden ifade edildiği gibi Youtuberler herkes tarafından tanınmış insanlar değillerdir. Kaliteli izleyici olun. Youtube için birçok olumsuz şey söyledim. Neden ben Youtuber oldum. Bana bu soruyu sorabilirsiniz. Ben küfürsüz de Youtube videoları izlenebileceğini, eğlenceli olabileceğini kanıtlamak için bu işe girdim. “ dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER